Arkadaslar cogumuz belirli periyotlarda Saniyilere giderek araçlarımıza bakım yaptırırız.Ben sizden Yağını tüm filtrelererini değiştirdiğiniz aracınız için sanayideki ustalara ne kadar verdiğiniz öğrenmek istiyorum..
Periodik bakımlarını kendim yapıyorum, tabi ücret bana kalıyor, arabayı aldığım gibi LPG taktırdım motor garantiden çıktı, bu nedenden dolayı daha hiç sevise gitmedim, araç 2,5 yaşına ve 30500 km oldu, nazar değymesin hiç sorun olmadı. not: Daha önceki araçlarımın bakımları'da evde yaptım bu üçüncü sıfır aracım, ve hiç bir aracımda fren balatası değişimi haricinden bir sorun çıkmamıştır. Ama servise veya sanayiye gidenlerde nedense hep sorun çıkıyor, hiç bitmeyen bir sorun zinciri oluşuyor.
Normal bakim icin en fazla 50 lura oda balata ve buji dahil iscilik fiyati. Ben normal filitre bakimlarini kendim yapiyorym sadece balatayi degistircek takim olmadigi icin sanayiye giderim
Hava filtresi 10-12 lira (servisten) yağ filtresi 15 lira (servisten) buji takımı champion rc10yc4 dörtlü takımı 20 lira, motor yağı castrol edge 5w-40 80 lira yada shell helix ultra 5w-40 100 lira, yağ ve buji değişimi işçilik 20 lira sadece yağ değiştirirsem ustam akraba olduğu için para almıyor 20 lirayı zorla sıkıştırıyorum cebine. Ağır bakımda triger kayışı, diğer bütün kayışlar, motor yağı ile filtresini ve bujileri değiştirdim diğer hava filtresi ve polen filtresini kendim değiştirdim ustama 100 lira vermiştim. Ben bakım yapılırken ustanın başında dikilip sürekli kafasını şişiririm orasını öyle yapalım burasını böyle yapalım yağı tam F çizgisine ayarlayalım çok yada az kaçmasın, altına girmişken birde alt takımı sallasana bakalım birşey varmı, yağ filtresini iyi sık kaçırırsa perişan eder, şeklinde sürekli ustanın işine karıştığımdan verdiğim paraya acımıyorum ekstradan istediğim şeylere verilmiş bahşiş gibi oluyor. Ustada 40 senelik usta olunca kızıyor biraz tabi ama titizlikten yaptığımı biliyor birşey demiyor Ağır bakımlarda servisteki yedek parça kampanyalarını takip etmek gerekiyor, orjinal triger kayışı 3lü setini 250 liraya diğer kayışlarında tanesini 15-20 liraya servisten almıştım, mesela geçenlerde Gebze de ki yetkili hyundai servisinde fren parçalarında yüzde 20 indirim vardı ama almadım 31 aralık ta kampanya bitti. Yedek parçacıda valeo yada sakura marka yan sanayi polen fitresi 25 lira, bosch silecek süpürgesi 55-60cm 50 lira 25-30cm olanı kısası valeo marka 30 lira.