Herkese selamlar, 2006 model, 1.4 benzinli Hyundai Getz aracım var. Geçtiğimiz aylarda aracı Hyundia Elmas servisine götürüp genel inceleme yaptırtmıştım. Bana verdikleri listede: - Travers (1786 TL + 480 TL işçilik) - Sol ön salıncak (395 TL) - Sağ ön salıncak (395 TL + her iki taraf için 144 TL işçilik) ... parçalarının değişmesi gerektiğini söylediler. Fiyat fazla geldiği için yaptırmamıştım ben de. Ancak sanırım salıncaklardan kaynaklı aracın önünden ses gelmesi artık iyice rahatsız etmeye başladı ve değiştirmeye karar verdim. Ben traversteki sorunu çürümeden kaynaklı olarak düşünüp bazı yerlerine kaynak yaptırtmıştım sanayide. Ancak geçen rot balansçıya gittiğimde traversin yamuk olduğunu söyledi. Gerçekten tekerleklere dikkatli bakınca sol ön teker biraz daha çamurluğun içerisinde, sağ ön teker ise diğerine göre biraz daha dışarıda duruyor. Hal böyleyken traversi değiştirmeyip, sadece salıncakları değiştirmek mantıklı mı sizce? Travers için bütçem yok ne yazık ki. Salıncakları ise yan sanayi taktıracağım (tanesi 150 - 175 TL arasında değişiyor). İleride traversi de değiştirmeyi düşünüyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Traverslerde eğiklik varsa tahminim rot ayarı biraz sıkıntılı olacaktır . Tutar mı tutmaz mı birşey söylemek zor . Salıncakların eğer burçlarını bulursanız preste sadece onları değiştirerek biraz daha ucuz yollu o işi çözebilirsiniz . Salıncak burçlarında dediğiniz gibi boşluk varsa bu araçtaki vibrasyonu arttırıp başka malzemelerin de yıpranması hızlanacaktır .
Aracın ön yâda yan caprazlardan iyi bir kazası olmuş veya altı sert bir cisme oturmuş galiba. Travers kolay kolay eğilmez. Eğikse de, düzelmiyor malesef. Bütün parçalar Traverse bağlı olduğu için, eğik haldeyken salıncakları değiştirmeniz sorunu tam çözmeyecektir. Geometri ayarı tutmaz. Hasar durumuma göre, şase uçlarında da birkaç derece kayma olmuş olabilir. SM-A920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Benim de galiba o dediğiniz yamukdu. Rotçu söyledi dedim değiştireyim. Hiç gerek yok dedi. Bir yere Vida sıkıştırdı. O zamandan beri düzgün ayarı.
sakın bunu yapmayın ben yaptırdım yolda rotil pres yerinden çıktı.En güzeli AYD marka salıncak hem ucuz hem kaliteli hemde yerli bir üründür.
Evet hocam. Rotçu ayarın tam tutmayacağını söylemişti zaten. Bir de normal süreden yarı yarıya bu ayar yine bozulur dedi. Atıyorum 6 ayda bir ayar yaptırmak gerekirse, bu haldeyken 3 ayda bir yaptırman gerekir demişti. Araçtaki vibrasyon söylediğiniz gibi olması gerekenden çok fazla. Düz yolda giderken titreşimler kendini belli ediyor epey. Ancak travers yerine şimdilik salıncakları değiştirebilirim. Bunun için bütçe ayırdım. Sol taraftan ciddi bir kazası olmuş sanırım. Ben ayrıca travers değiştiği zaman tüm sorunların çözülüp çözülmeyeceğini de merak ediyorum. Sonuçta traversle birlikte bahsettiğiniz gibi şasede de sorun olmuş olabilir. Bu araç eskisi gibi olmayacak sanırım hiç. Belki küçük bir darbe ile yamulmuştur hocam sizin aracınız. Benimki gözle görülür biçimde sağa doğru kayık. Vida kurtarmayacaktır Nereden satın alabilirim hocam? İnternetten almak yerine elden almayı tercih ederim. Ve elbette aldıktan sonra oralarda bi ustaya taktırmayı... Bu konuda İstanbul içerisinde tavsiye edebileceğiniz parçacı ve usta var mıdır?
Preste burç değişimi her zaman dediginiz gibi sonuçlanmaz , presle yerinden çıkıp yerine presle takılan bir sürü malzeme var . Porya bilyasi mesela . Bu noktada ben suçu preste basan ustaya bulurum.