Arkadaşlar merhaba ve günaydın. Öncelikle herkese iyi haftalar dilerim. Aracımdaki çelik jantları çıkarıp, kış lastiklerini taktığım günden beri yolda direksiyon düz iken araba sağa çekiyor. Rot ayarı dedim ve rot ayarını yaptırdım fakat hala aynı şey var. Bu sabah yine lastikçime gittim ve durumu söylediğimde kar lastiklerinden dolayı olduğunu, lastikler yönlü olduğu için çekme yapabileceğini söyledi. Sizce inanmalımıyım?
Lastiklerin deseninden kaynaklı sağa ya da sola çekme yapabilir. 3 lastik aynı öbür lastik farklıysa çekme yapabilir. Lastikçi düzgün balans yapamamış olabilir. Lastikleri jantlara geçirirken desenlere dikkat etmemiş olabilir bazı lastiklerin deseni ters tarafa bakıyor olabilir.
önlerde kış lastiği arkalarda normal pirelli 4 mevsim var. Lastikçinin söylediği; "Arkalarda da kış lastiği olsa ön-arka yaparız düzelir fakat şu an yönleri doğru, yaza kadar idare etcen"
Kış lastiklerini geçen sene aldım takıldı ve 1 ay kullandım. Sonrasında da jantlarla birlikte çıkardım. Balansında sorun yok yani. Lastik janta takıldıktan sonra jantla birlikte çıkarılıp bekledi.
4 lastiğinde kışlık olmamasından kaynaklanan çok normal bir problem.... Yaz mevsimindede önler kışlık arkalar yazlık takın deneyin aynı olay olacaktır Arkalara kışlık lastik takmamanızın zararını kar yağdığında görürsünüz.
Tekerlerdeki dengesizlik aşırı değilse aracın kaymasına neden olmaz. Öncelikle küçük ama önemli bir ayıntıyı hatırlatmak isterim; lastikler soğullen hava basınçlarını kontrol edin. Basınç farkı aracı gezdirir. Ayrıca lastiklerin farklı olması da aracı gezdirebilir ama lastiklerin diş yapısına bakmadan buna karar vermek zor.
Yaklaşık 4-5 senedir kullandığım arabalarda sadece önlerde kar lastiği vardı. Gayette yararını gördüm. Zincirli araçların gidemediği yerlerde gittim. Sonuçta arabamın aktarma organı önlerde, frenlerde önlerde...