Uzun zamandır kafama takılan bir konu var, siz forum üyelerine sorayım dedim. Benim aracımda şaft tüneli yok, arka koltuklara oturunca hiç rahatsızlık çekmiyorum. Arkadaşımın birinde Megane 2 var, bir diğerinde ise 2013 Model Corolla onlarda da aynı durum geçerli. Benim aracıma 5 kişi binince hiç bir sıkıntı yok, hatta Megane 2'ye ve benim aracıma arkaya 4'er kişi binince de bir sıkıntı olmuyor. Ama gel gelelim bir VW Golf'e (Golf 7) Jetta'ya (mk5) arkaya 3 kişi binince arkada ortada oturanın vay haline 3 km'lik yolda bile o kişi yoruluyor. Bu şaft tüneli tam olarak ne işe yarıyor? Niye bazı araçlarda varken bazılarında yok? Bunu daha küçük yapıp iç mekana daha fazla yer sağlanması mümkün değil mi?
şasi rijitliği burulma direncine önlem gibi sebeplerle yapıyorlar bunu, şaft tüneli olmayan araçlarda rijitlik (esnemezlik) ve şasinin burulma direnci daha başka alternatif yöntemlerle sağlanıyor, bazı araçta bu kısım içe doğru yüksektir bazısında ise fazla bombeli değildir.
4çeker olan modellerde zorunluluk sanırım, Golfte 4çeker varmı bilmem ama Octavia da 4çeker versiyonu olduğu için baya yüksek bir şart tüneli var.
Şasi ile alakası ne anlayamadım, bildiğim kadarıyla arka tahrikli veya dört çeker araçların şaftının geçtiği tünel, bazı önden çekişli araçlarda da şaft tüneli oluyor, buraya egsoz yakıt hortumu elektrik tesisatı vb. Şeyler geçiyor. Mesela vag grubu araçlarında şaft tüneli vardır. Dikkatli bakılırsa egsoz fln geçer. Benim bildiğim daha önce okuduğum bu kadar
Arkadan çekiş arabalarda sevmediğim bir durum ama yapacak birşey yok. Buda sonatanın alttan görünüşü Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
4x4 araçları ve arkadan itişli arabalardaki durumu zaten biliyorum. Bana mantıksız gelen hem önden çekişli olup hem de şaft tüneli bulunan araçlar için geçerliydi. @erenuzel41 sayesinde şimdi mantıklı gelmeye başladı.
egzoz, borular vs. gibi bağlantıların geçmesi sebebi ile bırakıyorlar... aerodinamik etkisi var mı bilemem... rijitlik konusunu da bilmiyorum... baktığınızda boru tertibat görürsünüz...
Hem @erenuzel41 in belirttiği gibi şasinin mukavemetini arttırmak için, hemde içerisinden şaft, egzoz vs geçtiği için. Oluklu mukavva mı kolay bükülür yoksa düz karton mu ?
modellerde tek sase tasarlanir , bunun uzerinde ise versiyonlar gelistirilir golf 1.6 tdi onden cekis evet ama golf r 4 ceker