o Her gün 10 dakika rölantide çalıştırılan küçük bir binek aracı, yılda 100 litreden fazla benzin tüketir. o Uzun rölanti, aracın bujilerine, silindirlerine ve egzos sistemine zarar verir. o Rölantide çalıştırılan bir araç, 50 km/s hızla giden bir araca göre 20 kat daha fazla hava kirliliği yaratır. o 10 sn.den daha fazla rölantide çalıştırma, aracın motorunu stop ettirip yeniden çalıştırmaktan daha fazla benzin tüketir. Faydalı bilgiler olduğunu düşünüyorum. Ben bakkaldan birşey alıp hemen döneceğim zaman aracı rölantide bekletiyordum. Bundan sonra kontağı kapayacağım. İstanbul gibi bir şehirde trafiğin gıdım gıdım gittiği yerlerdeki araçlara acımaya başladım.
Hepsi tamamda "o Uzun rölanti, aracın bujilerine, silindirlerine ve egzos sistemine zarar verir." bu bence pek doğru değil.
Bun bi yerde gördüm de yazdım doğruluğundan da %100 emin değilim. Gerçeğin ne olduğunu tartışırsak daha faydalı olacağı kanaatindeyim.
bizim transporterin kitapcıgında eğer 45 sn den uzun bekleyeceksınız stop edin yoksa rolantide bırakın die yazıo ....
ben de açıkçası merak ediyorum bu durumu, 2 dk dan az bekleyeceksem çoğu zaman stop etmiyorum ama doğrusunu bilmek daha iyi olur tabi.
açıkçası1 liradan az(belkide 10 kuruştan az)bir yakıt tasarrufu için 1000 liralık turbomu bozmaya niyetli değilim... ayrıca altını çizdiğim maddeleri bir bilen açıklarsa sevinirim.. saygılar... Düzenleyen : Tayanç_Top
ben böyle bir konu açtığımı çok iyi hatırlıyorum ve kendi aracım için şunu söyleyim 1 saat rölantide beklese 1 en fazla 1.5 lt yakar...her gün ne kadar rölantide bırakıyoruz ki araçlarımızı..yani aradan kaç gün geçse 1 ltkaybederiz..tabi bunu kayıp olarak algılarsak... tabii ki sıkışık istanbul trafiği söz konusuysa beklemeden şikayetçi olanları anlarım..ama sıkışık trafikte ya da kırmızı ışıklarda aç kapa yapmak bana pek mantıklı gelmiyor..
sabahları ısınıncaya kadar rolantide calışması faydalı özellikle dizel normalde kısa zamanlı aracta beklerken ışıklarda beklerken istop etmek zararlı sebebi ilk çalıştırmada rolantide 5 dakika calışacakyakıtı ceker ilk çalışmadamarj dinamasına gerksiz yük biner düşünün olurda olur calışmayı verirse yanlız kısa zamanlı bir yere gidildiginde içinde biri olsa bile çalışır bırakmak zararlı kontak anahtarını üstünde bırakmakda hiç farkına varmadan arac ucurulabilir tetikte avını bekliyen bir sürü avcı var adı üstünde avcı farkınabile varamassın birde kendi kendine yürüyebilirel firen halatı kopabilir birde rampa aşagıysa vay canına düşün faciayı dedbir detbirdir nasıl alışırsan öyle gider kaderde avcıdır senin hata yapmanı bekler benim düşüncelerim bunler