Herkese Merhabalar. Daha önce yine burada yazmıştım. Aracım Matrix dizel 2009. 2018 yılında aracım hararet yapmıştı. O zaman herhangi bir şey olmamıştı. Fakat Son dört-Beş aydır Aracımın su eksiltmesi sonucu yapılan tüm kontroller sonrasında sebep bulunamayınca üst kapağın açılmasına karar verildi. Kapak açıldığında alt bloğun ve üst kapağın yamulduğu görüldü. Alt blok ve üst kapak taşlanacak. Bununla birlikte motorda ciddi aşınma olması nedeniyle rektefiyeci tarafından motorun rektefiye edilmesi gerektiği tespit edildi. İlk başlarda ben sadece alt bloğu ve üst kapağı taşlayıp kapatın desemde rektefiyeci tarafından bu kadar aşınma ile çok kısa bir süre sonra motorun dağılacağını söyledi. Mecburen rektefiye edilecek. Daha tam liste verilmedi ama kabaca; -Piston-Segman-Gömlek takımı -Ana yatak-Kol -yağ pompası -yağlama jeti takımı -gezi ayı gibi malzemelerin listesi verildi Dünden bu yana birkaç farklı ilden fiyat aldım. (İzmir-Antalya). Piston-Segman ve gömlek Nural marka ve orjinal olmak üzere fiyat aldım. Aldığım tüm fiyatları aşağıya yazdım. Piston-Segman tk. (Nural)-6500 Piston-Segman tk. (Orjinal)-8500 Gömlek tk (Nural)-2000 Ana yatak-Kol-Gezi ayı (Orjinal)-3600 Yağlama jeti (Orjinal)-1400 Yağ pompası (Orjinal)-4500 Mantığım Piston ve segmanıda orjinal almaktan yana. Nede olsa 2000 TL farkın artık çok bir önemi kalmadı. Sormak istediğim şey Piston ve segmanın orjinal olması ne gibi fayda sağlar. Yoksa Nural olsa yeterli midir ? Fikri olan varsa yazarsa çok sevinirim. Hafif su eksiltme problemi ile gidip böylesine büyük çapta bir şeyle karşılaşınca biraz sarsıldık. Saygılarımla
Nural piston piyasada kaliteli olarak biliniyor. Hatta orjinal hyundai pistonların Nural üretimi olduğu da söylenir. Ancak 2000 TL fark için orjinal tercih edilmelidir. Sebebi de; orjinal üründe otomobil markası parçaları farklı firmalara yaptırsa da belli bir kalite, hammadde karışımı vs. talep eder. Bu sebeple orjinal parçayı nural üretse bile hyundai ye ürettiği parça ile kendi marka adıyla sattığı parça aynı olmayabilir. Ayrıca motor toplanırken ne olursa olsun conta takımlarını da mutlaka ve mutlaka orjinal alın.
Yanıtınız için teşekkürler. Bende orjinal almak gerektiğini düşünüyorum sizin gibi. Conta takımını ise Mando aldım.
Yanıtınız için teşekkürler. Bende orjinal almak gerektiğini düşünüyorum sizin gibi. Conta takımını ise Mando aldım.
Tam olarak teknik bilgi vermediler ama piston-Gömlek ve Segman yani hepsini istediler. Bana söyledikleri aşınma var. Doğrusu bende çok anlamadığım için soramadım
Aslında arabayı teslim ettiğimde araçta sadece 100-150 km.de bir yarım litre su eksiltmesi vardı. Yağda su veya suda yağ yoktu. Duman atma, tekleme, sabahları sarsıntılı çalışma, su fokurdaması vb. hiçbir şey olmadı. Sadece su eksiltmesi. Bu kadar aşınma veya alt blok ve üst kapakta eğiklik varken su eksiltmesi dışında da birşeyler olması gerekirdi diye düşünüyorum. Doğrusu hiçbir belirti vermeden bu kadar ciddi problemlerin olması şaşırttı.
Eğiklik çok fazla değil galiba conta görevini yapabiliyormuş ta ki bu zamana kadar . Conta aşındıkca suyu az miktarda pistona taşıyordu. Bunun sonucunda ise siz hiçbir değişiklik hissetmiyor ve belirti gözlemlemeniz mümkün olmuyordu. Su muhtemelen sadece bir pistonun içerisine giriyordu ve o silindirin içerisini soğutuyordu . Diğer silindirlere göre soğuk kalması sebebiyle zamanla bloğun o kısmında eğiklik meydana getirdi. Dediğim gibi bu eğiklik çok fazla açıda ve uzunlukta olması olası gelmiyor fakat yine de rektefiye gereklidir. Gönye'yi blok yüzeyine 45° ile tutup tüm yüzeyi boydan boya gezdirdiğinizde ışığın sızmaması gerekir . İki yüzeyde böyle olursa sıvı conta falan kullanmadan araç toplanır. Vedat usta vardı Uludağ otomotivte sıvı contasız motor toplar yüzey düzgünlüğünü muntazaman yapardı . Oraya fazla geldiği için ekipten çıkardılar galiba .
Bunlara geçen sene bir tane getz gitmiş. Sahibine sormadan ne varsa değişmişler. 80 bin TL fatura. Ödeyebilir mi diye düşünen yok. https://forum.donanimhaber.com/uludag-otomotiv-gercegi--154880998 Youtube tamircilerine soru işareti ile bakmak lazım. Getze burayı tavsiye eden sahibinin arkadaşı başka bir forumda çemkiriyor idi. Bu videoda şu dikkatimi çekti egzoz gazından antifriz kokusu geliyor diyor. Biraz video ilerleyince araçta antifriz yok diyor. Böyle bir çelişki var.
O kadar kesiliyor ki video anlayamıyoruz . Eski arabayı tek sefer tam şekilde toplanmalı . Bugün sıkıntı vermezse yarın sıkıntı verecek . Müşteriden habersiz iş yapmazlar çoğu videoda müşteriye iletiyoruz diyorlar ? Krank falan değiştiyse maliyet direkt 80 bulabilir . Bende çok beğendiğimden değil asıl usta farkını ve arkadaşa yüzey eğikliği meselesini göstermek için bu videoyu paylaştım. Bu usta sıvı contasız topluyor yağ pompasının içini açıp kontrol ediyor çapakları alıyor fakat diğerleri sıvı conta sürelim sürelim şeklinde davranıyor yüzey düzgünlüğüne bakmıyorlar
bunların video'larını çok gönderen oluyor. adamlar kesinlikle kasap. youtube'da bu şekilde bir sürü usta var araba tamir ettiğini sanan.
Ben sıvı contaya çok uzak değilim tamirat tadilat adlı programdaki tamircinin de sıvı conta kullandığına rastlamıştım. Usta kesinlikle önemli.
Bence su ve yağ geçen yerlerde kullanılmamalı . Yağ pompasının içerisine kaçarsa ? Su yolunu tıkarsa ? Sorusu aklımı hep kurcalar . Belki Yağ Karterin kenarına süreririm az miktarda. Dikkatli bir şekilde yüzeyleri düzlemek contayı eşit ve torklu sıkmak . Keçeleri düzzgün oturtmak daha başarılı sonuçlar verecektir.
Tekrar herkese Merhabalar. Gömlek iptal oldu. Piston ve segman yeterli geldi. Subap olarak orjinal, Lifter olarak İna marka bulabildik. Umarım kalitelidir. Teknik olarak rektefeciye motordaki aşınmaya neyin neden olduğunu, bu aşamaya nasıl gelindiğini, gömlek değişiminin neden iptal olduğu gibi teknik detayları soracağım. Henüz arabayı almadım. Merak ettiğim şey rektefe sonrası aracın performansı eskisi gibi olacakmı ? Bir sürü yorum gördüm bir daha eskisi gibi olmaz diyen. Herşey yolunda giderse aracı aldıktan sonra ne kadar süre nelere dikkat etmeliyim ? Gerçi artık geçti ama Sıfır sandık motor varmı diye internetten ufak çaplı bir araştırdım ama hemen her modelin var Matrix 1.5 crdi motor yok.
Değerli forum üyeleri bir konuda daha bilgilerinize ihtiyacım var. Rektefiye işi bitti artık motor toplanacak. Bulunduğum yerde takım conta olarak Mando marka almıştım. Egsoz ve emme gibi contaların mando olması önemli değil ama sadece üst kapağın contasının orjinal olmasının iyi olacağını söyledi bir kaç arkadaşım. Bu nedenle aklım karıştı. Motoru toplayan Usta bu güne kadar mando takıpta sorun yaşamadığını söyledi. Bana bıraktı. Sadece üst kapak contası 2000 TL üzeri bir fiyatı var. Artık masraf yapacak çok fazla bir alanım kalmadı. Forumda bulunan ustalar ve bilgi sahibi arkadaşların bu konudaki değerli fikirlerine ihtiyacım var. Çünkü üst kapandıktan sonda tekrar açmak her masraflı hem de zaman kaybı. Eğer üst kapak contası mutlaka orjinal olmalı ise daha toplamadan bu işi halledeyim.
Mando kore üretimi . Korede kaliteli (oem üretici olup olmadığını bilmediğim ) yan sanayi üreticidir. Hatta Eraların fabrika çıkışı amortisörleri mandodur.