Merhaba arkadaşlar Araçta uzun süredir su eksiltme sorunu vardı radyatör kapağını 0.9 dan 1.1 yapınca sorun çözüldü. Bu su eksiltme sırasında sürekli saf su ekledim haliyle antifriz oranı yok denecek kadar düştü. 2 hafta önce motor suyunu tamamen boşaltıp yarı yarıya antifriz koydum. Araçta hararet göstergesi yok. Dijital gösterge alıp obd üzerinden ekrandan kontrol ediyorum hep. Uzun yola gittim dönüşünde hiç 95 in üstüne çıkmayan araba aniden 110 115 120 göstermeye başladı. Sağa çektim fan açma yok radyatör hortumlar her yer soğuk. Yedek su deposu bir tık yükselmiş. Tekrar aynı harareti görmeden yoluma devam ettim. Sonrasında her kullanmada hararet anlık 110 115 lere çıkıp birden 70 80 lere düştü birkaç sefer. Araçta kalorifer soğuk üflüyor. Hararet dengesiz yükseliyor ve düşüyor. Soğuk üfleme ve yüksek hararet sırasında anlık yakıt tüketimi 40 litreyi aşıyor. Biraz kullanınca (özellikle yokuş yukarı devirli çıkınca) araç birebirden düzeliyor. Sıcaklık yakıt tüketimi düşüyor kalorifer sıcak üflüyor. Su devirdaimi olmuyor düşüncesiyle devirdaim pompasını değiştirdim kanatları sağlamdı ama açmışken değişsin dedik. Ek olarak termostat bozuk olabilir diye onu da değiştirdik. Ancak sorun hala devam ediyor. Radyatör kapağından hava kabarcıklı su atıyor araç. Kapağı kapatırsak yedek su deposunu doldurup tahliye ediyor haliyle. Usta conta yanık, kapak ya da gövdede çatlak var dedi. Araçta başka bir sorun olabilir mi? Ustanın dediği gibi conta yanık ya da kapak çatlak olsa sorun sürekli devam etmez miydi?
İnternetten Cs test alıp bir deneyin. Kendiniz de yapabilirsiniz. Yeni koyduğunuz antifriz bir yerleri çözmüş olabilir.
Test siparişi verdim gelir gelmez yapacağım. Ancak aklıma gelmeyen başka bir sorun olabilir mi diye konuyu açtım. Ustalar devirdaim termostat değiştirmek bile istemiyor doğrudan motor yapılacak diyerek en az 100k fiyat veriyor. Bu noktada çözümü kendim arıyorum mecburen.
Tekrar merhaba, Radyatör kapağından Cs testi uyguladım. 20 dk boyunca aracı kullandım iki kere fan açtırdım. Test sonucu kaçak yok ile hafif kaçak arası bir renk. Güvenmeyip aldığım ikinci testi de uyguladım sonuç aynı. Termostatı ve devirdaimi değişmiş araç soğutma suyuna egsoz basmıyorsa neden radyatörden kabarcıklı su taşırır?
Sizin araç dizel galiba. lpg'li olsa regülatör olabilir derdim. Ancak dizel olunca pek seçenek kalmıyor. Soğutma sistemi bir yerlerden hava alıyor olabilir mi? Eğer hava alıyorsa genleşme tankından radyatöre geri soğutma sıvısı çekmez. Ancak bunu conta yanığında da yapar. Hortumların kelepçelerini bir kontrol edin.