Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Pratik Fren Hidroliği Yenileme

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda C.Mcrae tarafından 21 Mart 2010 tarihinde açılan konu

1. C.Mcrae

C.Mcrae Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Arkadaşlar,
    Bildiğiniz gibi,araçlarımızda fren hidrolik yağının2 yılda bir yenilenmesi gerekiyor.
    Özellikle kullanım alışkanlıklarınız, devamlı şehir içi dur-kalklar şeklinde ise;yoğun fren kullanımı ve sürekli ısınma-soğuma,üreticinin tavsiye ettiği bu sürelerde değişimi zorunlu kılıyor.
    Fren balatası değişimleri,fren merkezi arızası vs. olaylarharicinde de,sistemdeki tüm yağın değişmesi konusunda da sizi uyaracaklarını düşünmüyorum.Çünküustalarımız; uğraştırıcıve parası az, bu gibiperiyodik bakımlar konusundasizden talep gelmeden isteksiz davranıyorlar.Genelde yaptıkları üstten ekleme.Yine tümden yenileme, usta ellerde yapılmaz ise hava yapması ihtimali işi biraz daha sıkıntılı hale getiriyor.
    Son dönemde bazıservisler, özel bir vakum makinesi ile kabın içindeki yağı çekip yenileyebiliyorlar.Sistemde, havakalması ihtimali olmayan bu uygulamada fren hortumlarında bir miktar eski yağ kalıyor ancak kabaca yağın %70'i üstten yeni ilave edilmiş ve sisteme yavaş yavaş dahil olmuşoluyor.En ideali olmasa da, üstten eklemelerden daha iyi..

Aynı yöntemi, büyük bir enjektör ve ucuna bağladığım serum hortumu ile gerçekleştirdim...Dot 3 hidrolikler oldukça ucuz.Ben 500 ml BP'nin yağını 5 TL'ye aldım.

Çıkan yağı görmenizi isterdim.Dot 3 olduğundan uzun sürede bünyesinde nem tutmuştu.Adeta başka bir sıvı olmuştu.Aynı yöntemi debriyaj hidroliği için de kullandım.Onun da, alt kısımlarından çekebildiğim yağ simsiyahtı..(Debriyaj'da da aynı Dot 3 yağ kullanılıyor)

Otomobili ile, hobi amaçlı uğraşmayı seven arkadaşlara tavsiye ederim...
    Dip Not: Hidrolikyağları, aracın kaportasına damlatmamaya dikkat edin.

[​IMG][​IMG]

Düzenleyen : C.Mcrae

2. Köksal

Köksal Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,522
    Ad Soyad:
    Köksal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    alp hocam, aracın kullanma kılavuzunda 30,000 km de veya 3 yılda bir değişmesi gerektiği yazıyor. aralık ayında serviste değiştirttim ben ancak sorduğum kadarıyla frenler boşaldığı ve tekrar yağ eklendikten sonra pompalanarak doldurulduğu için serviste bile 2 kişi uğraşıyormuş bu iş için. frenlerde dot3 mü dot 4 mü kullanılıyor tam emin değilim ancak aradaki fark hayati olabilir. şahsen fren gibi hayati bir konu hakkında tam ve kesin bilgi sahibi olmadan müdehale edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. sonuçta aracın park ampulünü ledli ampulle değiştirmiyorsunuz, hobi olarak uğraşılacak bir konu değil bence.

3. C.Mcrae

C.Mcrae Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Teknik bir çok ayrıntısı var dediğiniz gibi..Serviste sorduğunuz uygulamada, 4 tekerlek sökülmesi-fren merkezindeki muslukların açılması-pompalayarak doldurulması vsile, ideal ve ustalık isteyenyöntem tarif edilmiş..

Ancak, yine de benim önerdiğim buyöntem;herhangi bir özel serviste, yeni yetme 2 çırağın yapacağıuygulamadan çok daha güvenlidir.Onu da belirtiyim.Tam boşaltma yapılmayınca, hava kalma ihtimali yok.

Dot 3-Dot 4 karıştırılması, çok sakıncalı belirttiğiniz gibi..Bazı benzin istasyonlarında, silecek suyunu-yağları tamamlayalım mı fln.diye soruyor pompacılar.Çok dikkat etmeli.
    Düzenleyen : C.Mcrae

Bu Sayfayı Paylaş