Merhabalar, Bugün aracım ile ilgili forumları okurken. Sorunsuz bir araç olduğunu ancak 20 bin km de bir Potansiyometreni temizletmenin gerektiğini söylediler. Nedir bu potansiyometre kirlendiği zaman ne tür bir sorun çıkarır?
turgay abi bende merak ettim..nette baktım heryerde aşagıdaki bilgi yer alıyor.. potansiyometre devamlı ayar yapılması için üretilmiş bir ayalı direnç türüdür. radyo ve teyiplerde ses yüksekliğini ayarlamak için kullanılır. Üç bacaklıdır. 1 ve 3 nolu uçlar arasında sabit bir direnç vardır. ortadaki uç ise 1 nolu uç ile 3 nolu uç arasında hareket eder. 1 nolu ucala arasındaki direnç azaldıkça 3 nolu uç arasındaki direnç artar.. anlamadıgımın gazkelebeğine de potansiyometre diyorlar.. 8V motorun gaz halatı mekanik iken (gaz pedalında bir manivela var) 16V motorun gaz halatı elektronik (gaz pedalında bir potansiyometre var) Düzenleyen : Yusuf
Araçta cruise control var mı üstad? Potansiyometre dedikleri aslında kelebek pozisyon sensörü. Hayır yok... Düzenleyen : Turgay
potansiyometre çok çeşitli kullanılabilecek bir devre elemanı, aslında voltaj ayarlamada kullanılır, yani bir yere aktarmak istediğiniz voltajı istediğiniz değere getirir. yukarıda yazılan gaz kelebeğine de konulabiliir, sizin gaza ne kadar bastığınızı hassas olarak ölçer ve işlemciye üzerinden geçen akım sayesinde bilgi gönderir. ama başka yerlerde de kullanılabilir.
Üstad, bu hemen hemen bütünVW marka araçlarda problem teşkil ediyor ve öle 20.000'de felan değil, sık sık temizlenmesi gerekiyor, daha önceVW formundaki üyeliğim esnasında çok sık karşılaştığım bir arıza, ayrıca "boğaz kelebeği"de deniyor ve insanları bıktırmış vaziyette...
Rölanti bozuluyor, araç çekişten düşüyor ve aşırı yakıt tüketimi başlıyor... Düzenleyen : Coşkun Uçar
az değil yakıta vurulunca kmde ortalama 5krs bunun için ayırmak gerekiyor..ama anlamadıgım özellikle 95 oktan kullanıldıgında bu sorun daha sık oluyormuş..
Ben yakıtla ilgili olduğunu düşünmüyorum, sonuçta emme manifoltunun başında, tabii teknik olarak vw başka bir sistem kullandıysa bu etkileniyor olabilir. Aynı sensör bizim araçlarımızda da var, bir sıkıntı çıkardığına bugüne kadar hiç raslamadım.
95 ile 97 oktan arasındaki fiyat bir depoda 3tl gibi bir rakam farkediyor..bir depo ile 600km gittigini sayarsak, 13 depoda da bunun kirlendiğini düşünürsek 13 depoda vereceğimiz fark 39TL..ilk 8.000km yi bu şekilde temziletmeden atlattık sayalım.ikinci 8.000kmde yani 16.000km sonunda 97 oktan için verilen fark 78TL..bunun üstüne 97 oktanda bir yere kadar temzilediğinden yaklasık 16.000km sonunda birde temizlik için 40.tl verileceğinden 97 oktan kullanmak pekde mantıklı olmuyor..https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif Düzenleyen : Yusuf
Potansiyometre Elektronikte Ayarlı Dirençtir..Ama Araçlarda Ne Olduğunu Bilmiyorumhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley11.gif