Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

P2238 P1186 P0087 Ariza Kodlari

'Arıza Tespit Bölümü' forumunda Davutcemal tarafından 21 Eylül 2025 tarihinde açılan konu

1. Davutcemal

Davutcemal Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Davut Cemal Dolu
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Merhabalar.
    2007 model Accent Era 1.5 CRDI VGT aracımda 4-5 ay önce kendi kendine rölantide ya da motor boştayken stop etme sorunundan ötürü çatlamış olan depo şamandırası orjinali ile değişti ve enjektör bakımları yapıldı. Sorun bu şekilde çözülmüştü. Bu olaydan 3-4 ay sonra turbo revizyonu için tekrardan sanayiye götürdüm ve ustalar turbonun egzoz tarafından mil kestiği ve katalizörün tıkalı olduğu, tekrardan, kısa vadede turbo sorunu yaşanmaması için de katalizörün boşaltılma işlemi yapıldığını aktardılar. Turbo revizyonu öncesi araçta hiçbir problem yoktu. Revizyondan sonra rölantideyken ya da motor yükte değilken (hareket halinde debriyaj ya da boşa alma) stop etme sorunu nüksetti. Pompacıya götürdüm ve yakıt basınç regülatöründen olduğunu söyledi ve ben de bu duruma karşın aracın sorunuyla kendim uğraşmaya karar verdim. Çünki sanayiye gitmekten ve yanlış arıza tespitinden ötürü verdiğim paralardan sıkıldım. Fiat fiorino araçtan aynı kodlara sahip olan “Yakıt Basınç Regülatörünü” (Railin sol ucundaki sensör) benim aracıma aktardım ve sorunun aynı kodlarla devam ettiğini tespit ettim. Kendi regülatörümü tekrar taktığımda ise araç iyice kötüye gitti. Şuan 1. Viteste 3000 deviri geçmiyor, zorlarsam kendini korumaya alıp yükteyken dahi motoru kapatıyor.
    Bunun üzerine, Railin sağında bulunan “Rail Yakıt Basınç Sensörü”nü multimetre ile ölçüme tabi tuttum ve ölçümlerim sonucunda sensörde herhangi bir arıza tespit edemedim. Bu sensörde de arıza tespit edemediğim için diğer bir seçenek olan pompa üzerindeki basınç regülatörüne ölçüm yaptım ve bobin devresindeki direncin normal aralıklarda olduğunu gördüm. Depo şamandırasının bu kadar kısa sürede tekrar çatlamayacağı ihtimalini de göz önünde bulundurarak, sisteme hava karışacak kısımlar dahil tavsiye ve önerilerinizi beklemekteyim. Yardımcı olursanız sevinirim.
    Ek olarak; sanayide pompacılık yapan 50 yaşındaki usta halen yakıt basınç regülatörünün ne iş yaptığını bilmemekte ve ben de böyle ustalara fırsat vermemek istiyorum.

MAERKEK bunu beğendi.
  2. Davutcemal

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Davut Cemal Dolu
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Kendi regülatörümü geriye taktıktan sonra P0087 arıza kodu da düşmeye başladı sisteme. Bu arızadan ötürü araç yüke geldiğinde stop ediyor.

3. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    17,362
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    merhaba,

P1186 için 3 olasılık var, bunlardan 2 tanesi aynı zamanda P0087 arızasında da görünür. Bunlar;
    • yakıt basıncı regülatör valfi (kapalı durumda sıkışmış)
    • hat basıncı regülatör valfi (açık durumda sıkışmış) (P0087'de aynı arızada yanar)
    • hat basıncı sensörü (düşük voltaj hattındaki çıkış sabit) (P0087'de aynı arızada yanar)

Bu arızada araç limp moda geçer ve 3000 devri geçmez, yakıt enjeksiyonu sınırlanır.

P2238 ise oksijen sensörüyle ilgili. Bunun olasılıkları ise;
    • sinyal hattında şasiye doğru (terminal 4) kısa devre
    • şasi hattında şasiye doğru (terminal 3) kısa devre
    • güç hattında şasiye doğru (terminal 1) kısa devre
    • pompa akım hattında şasiye doğru (terminal 6) kısa devre
    • şasi hattında açık devre
    algılanırsa belirlenir. Bu kodun nedeni lambda sensörü devresindeki problemdir. Bu arızada araç limp moda geçmez. Tesisatı ekli şemaya göre beyine kadar kontrol edin, eğer tesisatta sorun yoksa sensör bozuktur.

MAERKEK bunu beğendi.
  4. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,362
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  5. Davutcemal

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Davut Cemal Dolu
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Kısa dönüşleriniz için öncelikle teşekkür ederim. Sorunun Hat basınç regülatöründen kaynaklanmadığını sorunsuz bir regülatörü denedikten sonra düşünmeye başladım. Hat basıncı sensörü yani benim tabirimle rail basınç sensörünü multimetre ile backprobing yaptığımda voltaj hattında 5V, sinyal hattında kontak açıkken 0,5V, araç rölantideyken ise 1-1,5V aralığında ve gaz verildiğinde ise 3-4V aralığına ulaştığını gördüm. Oksijen sensöründe problem olduğunu düşünmüyorum. Bence yakıt sistemindeki hata nedeni ile arıza veriyor. Bundan ötürü önceliğim p1186 ve p0087 koduna sebep olan arızalar. Yakıt basıncı regülatörünü sökmek için gerekli torx anahtara sahip değilim ama yarın bir ustadan emanet alıp sökeceğim. Fiziksel olarak kontrol ile bozuk olduğunu anlamam sanırım mümkün değil. Yan sanayi olarak takarsam sorun olur mu sizce?

6. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,362
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    çok pahalı olmaması lazım, crdi motorlarda genelde yan sanayi sensörler sorun çıkartmıyor. çok hassas bir motor değil.

7. Davutcemal

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Davut Cemal Dolu
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Bu parçanın değişimini sağlayacağım. Linkini paylaştığınız konudaki konuşmalara göre; sistemdeki havayı, filtre üzerindeki pompadan aldım fakat tesisat tamamen kapalı iken gerçekleştirdim pompalama işlemini. Her halde araçta sistemde hava olmasına bakılmaksızın stop etme sorunu vardı. Kısa devre ölçümlerini de yaptığımı hatırlıyorum fakat tekrardan tarif edebilirseniz kontrol sağlayacağım. Ayriyeten araçta kontak kapalı iken hat üzerinde (rail) az da olsa basınç gözüküyor. Marş halinde iken normal değerlerde, rölantide iken 25000kPa ile 28500kPa aralığında dalgalanıyordu. Gaz verdiğimde ise yanlış hatırlamıyorsam 175000kPa değerlerine çıkıyordu. Şuan düşünüyorum ki yükte stop etme sorunu Hat basınç regülatörü üzerindeki o-ringi takarken zedelemiş isem basıncı tutamadığı için olabilir mi?

8. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,362
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    motor soğukken, 20 derecede pompa üzerindeki regülatör valfi 2.9-3.15 ohm arası direnç verir,

rail üzerindeki regülatör valfi ise 3.42-3.78ohm arası direnç verir.

rail basınç sensörü ise rölantide 220-230 bar (22.000-23.000Kpa) 1.7volt altı akım okunur. Yükte ise 1.500 bar (150.000Kpa) yaklaşık 4.5volt akım verir.

9. Davutcemal

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Davut Cemal Dolu
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Evet, bahsetmiş olduğunuz ölçümlerin hepsini doğru değer aralıklarında gerçekleştirdim. Yarın yakıt pompasının üzerinde bulunan basınç regülatörünü değiştirmek ile başlayacağım işe. Sonuçları burada paylaşacağım.

10. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,362
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  11. Davutcemal

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Davut Cemal Dolu
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sensörler ve beyin arasındaki bağlantıyı ölçmedim ama sensör soketlerinden voltaj ve şasi ölçümlerinde sorun göremedim.

12. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,362
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Turbo ve kat iptali öncesi bu sensörlerde sorun yoktu ve şimdi sorun varsa, işçilik sırasında zarar verilmiş tesisat ihtimalini benim aklıma getirir. Ayrıca piyasa ustaları kat'ın içini genelde çalmak için bahane uydurup boşaltırlar, katı dolu crdi yürümez, kara tren gibi gezer.

MAERKEK bunu beğendi.
  13. Davutcemal

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Davut Cemal Dolu
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Turbo revizyonu ve katalizör iptali öncesi herhangi bir sorun yoktu. Tavsiyenizi dikkate alarak bugün beyin ile soketler arası tesisat kontrolünü de gerçekleştireceğim.

14. Davutcemal

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Davut Cemal Dolu
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Merhabalar. Beyin ile soket arası tesisat kontrollerini gerçekleştirdim. Tesisatta herhangi bir sorun gözükmüyor. Hat basınç regülatörünün ve pompa basınç regülatörünün dirençleri olması gereken değerden 1-1,5 ohm fazla gözüküyor. Röltantide stop etme sorunu gözükmüyor şuan için fakat yükte ya da bir anlık değerden ötürü stop etme (yükteyken) devam ediyor. Amatör olarak obd üzerinde freeze frame ekran görüntüsü aldım. Değerleri görebilirsiniz motor kendini kapatmadan önce.
    Yakıt filtresinin yanlış ya da uyumsuz bir filtre olması seçeneğini düşünerekten değişimini sağlayacağım. Ayriyeten Itaqi marka pompa basınç regülatörünü elime ulaştıktan sonra değişmek gerekirse değiştireceğim.

15. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,362
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    merhaba, bu veriler yük altında ise turbonuz yeteri kadar hava basamamış derim. devre göre map verisi 102kpa düşük, emme üzerindeki kesici klape bir şekilde devreye girmiş olmasın.

Davutcemal bunu beğendi.
  16. Davutcemal

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Davut Cemal Dolu
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Yük altında, 2. Viteste dip gaz halindeki durumda iken stop ettiği andaki verilerdi bunlar. Kesici klape nasıl girmiş olabilir devreye?

17. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,362
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    selenoidi arızalı olabilir, geçici olarak sistemi iptal edip deneyebilir misiniz.

MAERKEK bunu beğendi.
  18. Davutcemal

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Davut Cemal Dolu
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Kesici klapeden kastınız intercoolerdan çıkan hortumun manifolda bağlandığı kısımdaki parçadan bahsediyoruz değil mi? Vakumla çalışmıyor mu acaba, selenoid sistemli olduğunu düşünmemiştim hiç.

19. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,362
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    vakumu selenoid ayarlıyor, hortumunu takip ederseniz arka duvarda görürsünüz.

20. Davutcemal

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Davut Cemal Dolu
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Selenoidin soketini söktüm. Motor kendini kapatmaya devam ediyor. Sonrasında emme manifoldunun hava akış valfinin soketini söktüm motor-kontak kapalı durumdayken. Sorun halen devam etmekte.

Bu Sayfayı Paylaş