iyi günler arkadaslar. 2009 hundai getz doch 1.4 otomatik benzinli aracım var. aracın yakıt tüketimi konusunda deneme yanılma yoluyla denemelerim devam ediyor over drive tuşuna basıp yani panelde over-drive panalde yandığı durumda şehir içi bir süre kullandım. yol bilgisayarıı not ettim. şehir içi 10 km yol aldım ancak yol bilgisayarından 3 km düştü. acaba şehir içi kullanımda over-drive pasif olmasının şehir içi yakıt tüketimine katkısı varmı ??? bu konuda bilgi sahibi olan varmı. şimdiden tesekkurler
Merhaba, şöyle bir durum var. Şehir içi kullanımda neden over-drive kullanma gereği duyuyorsunuz? Gösterge panelinde over-drive ışığı yandığında araç sadece 1-2-3. viteslerde gezinir. 4. vitese geçmez. Şehir içi trafiğinizin durumuna göre bu durumu yakıt tüketimini arttırabilir. Örnek olarak; over-drive ışığı yanarken 80 km hızla ilerliyorsunuz ve devir saatinin 2500 olduğunu varsayalım. Biraz daha hızlanmanız gerektiğinde devir sürekli yükselecek ve yakıt tüketiminiz artacaktır. Bu sebeple aracı normal kullanımda yani over-drive ışığının yanmadığı durumda kullanırsanız daha iyi olur diye düşünüyorum. Aracınızın gaz pedalı tepkilerini, bu tepkilere göre vites değiştirme durumlarını incelerseniz zamanla over-drive tuşunu kullanma sıklığınız azalır. Over drive çoğunlukla ani hızlanma, ani sollama, uzun ve dik rampa inişlerinde motorun kompresyon yaparak fren kullanımını azaltmak yada uzun ve dik rampa tırmanışlarında kullanılır.
şehir içi bile olsa over drive acık olmalı diyosunuz yanı dogru anladım. panerde ısıgın sonuk durumda olmalı yanı
evet. panelde ışık sönük olmalı. daha öncede dediğim gibi zaten aracın gaz tepkilerine ayağınız alıştıkça vites küçülttürmeyi, vites büyütmeyi gaz pedalından kendiniz ayarlayabiliyorsunuz. Örnek olarak, hafif rampaya sardınız, araç bayılmaya başladı gaza biraz daha basın vites küçültür. Yarım gazda gidiyorsunuz araç 3000 devirlere dayandı hafif gazdan ayağınızı çekin vites büyütür gibi. Benim şahsi fikrim şehir içi trafik hız durumu 60 km'yi geçiyorsa OD ışığı sönük kullanılmalıdır. Yanılmıyorsam normal kullanımda 70 km hız civarlarında araç 4. vitese atıyor.
Over drive, sürekli yokuş çıkılan köy/yayla yolları gibi yerlerde arabanın bayılmasını engelleme amaçlı kullanılır, şehir içinde gerek yoktur. Gaz pedalından yüksek deviri gerektiğinde kolaylıkla ayarlarsınız. Normalde kapalı(ışık sönük) durması gerekir.