Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Otomatik Vites Kullanımı Için Acil Cevap.(kırmızı Işıkta Aracı Boşa Almak)

'Getz Forum - Club' forumunda mduran84 tarafından 19 Nisan 2016 tarihinde açılan konu

1. mduran84

mduran84 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    7
    Ad Soyad:
    murat duran
    Yaşadığınız Şehir:
    44-MALATYA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    iyi günler arkadaslar. hundai getz 1.4 otomatik vites kullanıcısım. genelde şehir içi kullanıyorum aracımı. benim sorunum şu uzun süreli beklemeler için örneğin kırmızı ışık yeni yanınca yada ışıklara yaklaşınca aracı boşa alıyorum buda sürekli vites değiştirmeme sebep oluyor. acaba sanjıman sorunu cıkarırımı dıye korkuyorum. azıcık yakıt azıcık fran balatası tasarruf edeyım derken sanjıman sorunu cıkarmasın bana. bilgisi yada tecrübesi olan arkadas var mı şimdiden tesekkurler..

Duygu bunu beğendi.
  2. cenker_baba

cenker_baba Guest

araç hareket halindeyken vites boşa alınmaz diye duymuştum. ama kırmızı ışıkta durunca bende vitesi boşa alıyorum böyle daha doğru olduğunu düşünüyorum

Asel Kaan Efe, Hakan G. ve mduran84 bunu beğendi.
  3. Uğur K

Uğur K Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,046
    Ad Soyad:
    Uğur Karagüzel
    Yaşadığınız Şehir:
    67-ZONGULDAK
    Araç Modeli:
    Fiat
    Arac hareket halindeyken kesinlikle vitesi N konumuna yani boşa atılmaz.Aslında diğer viteslere de atılması sakıncalı.
    Servis bana D konumundan yolun durumuna göre L ye alabilirsin demişti.Ama ben kesinlikle onları dinlemedim ve 8 yıl boyunca kullandığım da kesinlikle vitesi hareket halinde viteş geçişleri yapmadım.
    Kırmızı ışığa geldiniz ve aracınız halen daha D konumunda frenle iyice yavaşlayıp durdunuz frene bir kez daha sert basarak vitesi N konumuna alabilirsiniz Sarı ışıkla beraber tekrar fene sert basarak vitesi D konumuna alıp yolculuğunuza devam edebilirsiniz.Böylelikle ileride Otomatik şanzıman ile alakalı sorunların da önüne geçmiş olursunuz.Tabi Şanzımanın yağ ve filitre bakımlarınıda vaktinde yaptırmanızı tavsiye ederim.

Asel Kaan Efe, Hakan G., MSI ve 3 kişi daha bunu beğendi.
  4. mduran84

mduran84 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    7
    Ad Soyad:
    murat duran
    Yaşadığınız Şehir:
    44-MALATYA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    tesekkurler yanlıs kullanıyormusum ben bu gune kadar

5. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,286
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Genelde tavsiye edilen eğer ışıkta 20 saniyeden fazla bekleyecekseniz boşa alın. Ben bu şekilde kullanıyorum. Araç iyice durmadan boşa almıyorum. Yeşil ışığın yanmasına 3-4 saniye kala (Şanzımanın doldurmasına zaman tanımak için) D ye alıyorum.

Köksal bunu beğendi.
  6. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,286
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Daha önce forumda konusu geçmişti. Otomatik şanzıman yapısı ve tipine göre hareket halindeyken N ye alma durumu değişiyordu. Bir arkadaş yazmıştı. Bu durumunda şanzımanın hareket halindeyken N ye alınınca yağlamaya devam edip etmediği ile ilgiliydi.

Ancak genel olarak hareket halindeyken N konumuna getirmek tavsiye edilmiyor.

7. lucasgursaka

lucasgursaka Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    131
    Ad Soyad:
    Remzi
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    Bende ışıklarda aracımı N konumuna alıyorum. Fakat dikkat edilmesi gereken ve karıştırılan konu arabayı kapatırken ben önce N ye aliyiyorum sonra el frenini çekip P konumuna aliyorum dogrumu yapiyorum bilmiyorum

Hakan G. bunu beğendi.
  8. Eseyemiti

Eseyemiti Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    29
    Ad Soyad:
    Samet merdin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.4 MPI (2020-202x)
    Mantık olarak doğru bir hareket n ye almak boşa almaktır vitesi ve el frenini çekince aracın yükü el freninde oluyor. Önce p ye alırsanız malesef aracın yükü şanzımanda kalıyor buda yoruyor aracı

9. Sabahattin

Sabahattin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,296
    Ad Soyad:
    Sabahattin
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Ben evden çıkarken D alıyorum, vardım yere gelince P alıyorum, hiçte kolumu yoramam Işıklarda ve Anlık dırışlarda vites değiştirmekle.
    Adamlar yazmış Kalkış noktasından varış noktasına kadar D pozisyondan git, ikide bir vites koluyla uraşma diye.
    Her ışıkta durunca vites koluyla uraşacak olsaydım DSG şanzumanlı araç alırdım (en azında DSG daha yakıt tasaruflu)

gulasan bunu beğendi.
  10. Köksal

Köksal Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,522
    Ad Soyad:
    Köksal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    Vites N de, el freni çekildi, ayak frenden çekildi aracın yükü el frenine bindi, araç p ye alındı, stop edildi ;)

20 sn den fazla duracaksam ben de N ye alıyordum elantramda, tavsiye ederim, gereksiz güç ürettirip aracı durmaya zorlamaya gerek yok ;)

MSI ve ai_torcuk bunu beğendi.
  11. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,286
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Doğrudur. Düz yerde bu durum kendini çok belli etmiyor. Ancak eğimli bir yere çekerseniz farkediliyor.

Eğimli yerde önce P ye alırsanız ve sonra el firenini çekerseniz. Tekrar aracı çalıştırıp hareket etmek istediğinizde araç P den zor çıkıyor.

Eğimli yerde şöyle bir ince ayrıntı var. Aracı N ye aldınız, el frenini çektikten sonra ayak frenini bırakın ki araba el frenine bi otursun. Sonra P ye alın.

maske ve MSI bunu beğendi.
  12. lucasgursaka

lucasgursaka Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    131
    Ad Soyad:
    Remzi
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Mesela dikkat edilmesi gereken birşey var sanırım geçen gün ben onu atladım. Aracı dediğiniz gibi N'ye alıp el frenini çektim freni bıraktım. Haliyle arabayı kapatmak için P konumuna alırken ayağımı frene koymadım :D nasıl olsa el freni çekili diye P ye alırken vites R'den geçiyor hafif bir geriye doğru sarstı :D hemen frene basıp P ye geçirdim. Allahtan seri davrandım mutlaka arabaya bir zararı olmuştur ama tecrübe oldu.

13. Köksal

Köksal Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,522
    Ad Soyad:
    Köksal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    Ben kullanırken o geçişte hiç sorun yaşamadım, aklınıza takılıyorsa ayak frenine de basılı tutun içiniz rahat olsun. Sadece o anlık bi sorun olmaz muhtemelen.

lucasgursaka bunu beğendi.
  14. Duygu

Duygu Guest

Merhabalar, öncelikle kırmızı ışıkta ve yoğun trafikte araç durmuş haldeyken boşa yani N ye getiriyorum.
    Nedenine gelirsek eğer ;
    Öncelikle hiç mantıklı gelmemişti , garanticiyimdir ben genellikle D harfinde durmasından yanaydım. Sonra birgün arkadaşım bir örnek verdi, sen dedi gitmeye çalışan bir aracı sürekli frene basarak durdurmaya çalışıyorsun, balataları frenleri yiyorsun, oysa gitmeye çalışmayan bir araçta frene basılı tuttuğunda ne balatalara zarar verirsin nede frenlere demişti,birlikte denedik, gerçekten araç durmuş halde iken boşa aldığımda normal bir ses motorun sesi bile rahatlarmış gibi sesi değişiyor. Ama D 'de iken hır hıırr ses çıkarıyor, çünkü gitmeye çalışıyor, nitekim 1 vitese aldığımızda aracın kalkışını beklemek gibi, bir insan 1 vitese alıp niye frene basılı tutarki veya 2 viteste. Şimdi sadece yokuş yukarı çıkarken D de tutuyorum. Ne olur ne olmaz diye . Yoksa araç ışıkta ve durmuş haldeyken ve çalışıyorsa kesinlikle N de tutuyorum.

MSI ve Murat bunu beğendi.
  15. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    El frenini çekip N konumundan P konumuna alırken ayagınız frende olmalı, aksi halde N'den P'ye alırken arada R'ye geçiyor bu halde yine de şanzımana yük binmiş oluyor. El freni çekilir N konumuna alınır, frenden ayak çekilir, yük el frenine biner, frene basılır, P konumuna alınır.

Araç tamamen durduğunda frene basıli tutmanız balata/disk ömründen yemez çünkü herhangi bir sürtünme yaşanmıyordur. Buradaki mantık yakıt tasarrufu, ışıklarda veya uzun süreli beklemede şanzıman N konumuna alınirsa yakıt tasarrufu sağlanır. Durduğunuz yerde vitesi N konumuna aldığınızda, klimayı kapattiğınızda meydana gelen motor devir dalgalanmasınn benzerini yaşarsınız.

Duygu bunu beğendi.
  16. lucasgursaka

lucasgursaka Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    131
    Ad Soyad:
    Remzi
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Evet bu söylediğiniz oldukça mantıklı. Teşekkürler

17. kankiii

kankiii Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    99
    Ad Soyad:
    oğuzhan
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    arkadaşlar frene dokunulduğu andan itibaren vites boşlar ve ayağınızı frenden çekmediğiniz sürece vites hep boşta kalır araç gitmeye falan çalışmaz yani onun için N ye almanıza gerek yok N konumu araç çalışır halde aşağıya inmeniz gerektiğinde kullanılması gereken bir bölümdür çok eskiyi bilmem ama yeni nesil otomatik araçlarda bu hep böyledir

18. Cilo

Cilo Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,171
    Ad Soyad:
    Yılmaz ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Kia
    Arkadaşlar Park edecekseniz P ye aldınız ayağınızı firenden çekmeden çekin şu el firenini. :D

MSI bunu beğendi.
  19. ahmetakif34

ahmetakif34 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    458
    Ad Soyad:
    seyfullah
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    bahsettiğiniz yarı otomatik araçlarda geçerli. hyundai nin 4 ileri tam otomatik arabalarında fren e basılı tutsanız da araçta "bırak beni gideyim" tavrı var:D

Uğur K, Cilo ve Murat bunu beğendi.
  20. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    İşte bunlar hep otomatik vites:) ben üç tane pedalı olan araba seviyorum.

MSI ve Umut28 bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş