Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Oktan hakkında...

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda Misafir tarafından 23 Ocak 2009 tarihinde açılan konu

1. Misafir

Misafir Guest

Bazı arkadaşların 95 - 97 ve 98 - 100 oktan hakkında tam olarak bilgi sahibi olmadıklarını farkettim, buı konuda bildiklerimi paylaşayım dedim.

Ülkemizde üretilen araçların hepsi 95 oktan benzine göre ayarlanmıştır, bu araçlara 98 yada 100 oktan koymak demek performans alınacağı anlamına gelmez, 98 - 100 oktan benzin tamamen değişik kimyasal yapıda bir benzin türüdür ve özellikle 2.0L'nin üstünde'ki motorlarda kullanılır, normal motorlarda kullanılması zarar verebilir, bu sonradan modifiye yapmak gibi bir şeydir ve zarar verdiği gibi performans düşüklüğü bile yaşanabilir. 97 oktan ise 95 oktanın katkılı halidir yani 97 oktan diye bilinen benzin aslında 95 oktandır ama içine konan katkı maddeleri ile 97 oktan haline getirilir.

2. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Ülkemizde üretilmeyen araçlarda 97 ve üzeri oktanlı benzin kullanmanın bir problem oluştururmu ? BEnim aracımın kullanım kitapçığında 95 ve üzeri oktanlı benzin kullanılabilir diye bir ibare mevcut çünkü...

3. serinde

serinde Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Paylaşım için teşekkürler

4. mmaphoenix

mmaphoenix Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Coşkun Hocam kusuruma bakmazsan biraz düzeltme yapmam gerekiyor. ukalalık olarak anlamayınız lütfen.
    oktan sayısı dediğimiz teknik bir sayıdır. şöyleki: içten yanmalı motorlarda hava yakıt karışımı silindir içinde yanarken meydana gelen patlama esnasında vuruntu (vibrasyon veya titreşim) ortaya çıkar. bu vuruntunun çeşitli ölçüm cihazlarıyla ölçülmesi neticesinde ilk zamanlarda çok farklı teknik ölçüm metodaları ve farklı sayısal metodlar ve değerler ortaya çıkmıştır. (nasıl ki sıcaklık ölçümlerinde kalvin-celcius(santigrat derece) -fahrenheit gibi farklı ölçüm metodları oluyorsa burada da böyledir) ancak daha sonra genel bir ölçüm metodu olarak oktan sayısı metodu kullanılmaya devam edilmiştir.
    oktan sayısı vuruntunun sayısal bir değer olarak ifadesidir. benzin karışımları içerisinde (ki onlarca organik molekül vardır) bulunan siklooktan yapılan testler neticesinde motor içerisinde optimum yanma ve minimum vuruntuyu sağladığı görülmüştür. (ancak tabiki ondan daha iyi değerleri yakalayan kimyasallar da yok değildir. buna aşağıda ayrıca değineceğim.) işte benzin kalitesi ölçümlerinde vuruntu sayısı olarak siklooktanın vuruntu değerleri 100 olarak kabul edilerek benzin karışımlarının oktan sayısı belirlenir. tabiki aklınıza neden sadece siklooktan koymuyolar benzine diyceksiniz:cevap=maliyet.
    benzin içerisine çeşitli kimyasallar konularak vuruntu sayısı yani oktan sayısı yüksek tutulmaya çalışıler. çünkü oktan sayısı ne kadar yüksek olursa vuruntu o denli azalacak ve neticede motor daha az yıpranacak mekanik aksamlar daha az yıpranacak ve daha düzenli yanma meydana geldiği için çok daha iyi motor performansı elde edilecektir.
    önceleri oktan sayısını artırmak için ismini tam hatırlamıyorum ama kurşunlu bir kimyasal katıyorlardı benzine. ancak daha sonra kurşunun doğaya zararlı olması ve teknolojik imkanların daha iyi hale gelmesiyle farklı kimyasallar bulunmuştur.
    son olarak belirtmek istediğim Coşkun Hocamın söylediği türkiyede araçlar 95 oktana göre üretiliyorla kısmı hakkında bilgim yok açıkcası. ama yüksek oktanlı benzin koymak motora zarar vermez aksine daha faydalıdır diyebilirim. ancak şunu da eklemek isterim ki standart olarak kabul edilmiş olan oktan sayısı 100 oktan ve 98 - 97 oktan 95 oktana göre yüzde kaç iyileşme sağlar bunu da bilemem. ben belki bir yada iki kez almışımdır. ama çok da fark olduğu söylenemez. biraz da psikolojik olarak aman aman farklıymış gibi de gelebilir insana ama alıp deneyin derim.

Not: oktan sayısı olarak benim bildiğim ve en bilinen kimyasal metanol (metil alkol) dür. oktan sayısı 116-117 civarı. ancak yanma gazları olarak doğaya atık NH3 (amonyak - zehir - dezenfektan) saldığı için ticari kullanımı yasaktır. ancak drag yarışlarında önceleri kullılıyodu diye hatırlıyorum. bu kadar yüksek oktan sayısına sahip bi yakıt için tabi bu sefer de yüksek devirlere çok rahat çıkabilen ve performanslı motorlar kullanılması gerekir.

yazdıklarımda hatalı yerler varsa arkadaşlar düzeltiniz. malum okul bitel 5 sene oldu unutuyor insan.

5. Misafir

Misafir Guest

Maalesef kusura bakacağım,

98 oktan benzin kullanımı hakkındaki bilgileriniz yanlış...lütfen insanları yanıltmıyalım...98 oktan benzin bizim kullandığımız araçlar için uygun değildir.

Daha da yüksek oktanlı benzin kullanmanız ise oktan yüksekliği nedeniyle bazı çekiş düşüklüğü sorunları yaşanabilir. Yüksek oktanlı benzinle çalışan motorların ateşleme zamanlama ayarları da bu yakıtın özellikleri paralelinde farklılıklar arz eder. Sonuçta size bir getirisi ve avantajı olmayacaktır.

Onno usta

Oysa, 98 oktan benzin, yüksek sıkıştırma oranlarıyla çalışan motorlu spor araçlar ile lüks sınıfa giren bazı otomobillerde kullanılması gerekiyor

Erkan Çelebi

uzmanlar, diğer modellerde 98 oktanın ekstra performans sağlamadığı uyarısında bulunuyor. Bu durumda tüketici boş yere fazla para ödemiş oluyor

Milliyet gazetesi

GERÇEKLER:

Arabanız 95 oktana uygun ise ve siz 98 oktan kullanıyorsanız, daha az yakıt tüketmezsiniz.

Arabanız 95 oktana uygun ise ve siz 98 oktan kullanıyorsanız, motorunuzun daha fazla performansı olmaz.

Arabanız 95 oktana uygun ise ve siz 98 oktan kullanıyorsanız, motorunuz daha temiz kalmaz.

Arabanız 95 oktana uygun ise ve siz 98 oktan kullanıyorsanız,
    DAHA FAZLA PARA ÖDERSİNİZ.

Daha bunun gibinice örnekler verebilirim. Ha bu arada ben oktan yada setan sayısının ne olduğunu ve yakıtların az çok yapısını biliyorum, buradaki amaç insanları "hangi yakıtı kullanacağı" hakkında uyarmak
    Düzenleyen : Coşkun Uçar

6. Misafir

Misafir Guest

98 oktan benzin kullanmak için aracınızın yeniden yapılandırılması gerekmektedir...95 oktan benzin ile 98 oktan benzin arasında kimyasal yapılandırma farkı vardır, 95 oktan yakan bir araca tadilat yapmadan 98 oktan benzin koymak fayda getirmediği gibi fazladan yakıt parası ödersiniz, ayrıca bir motorun 98 oktan benzine ihtiyaç duyması için "vuruntu yapması gerekir, bu durumda arcın setapları yeniden ayarlanır ve 98 oktan kullanmaya müsait hale getirilir.

7. mmaphoenix

mmaphoenix Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    coşkun hocam zaten yazımda da demiştim üretilen araçların 95 oktana göre üretilmesi konusunda bilgim yok. yani 95 e göre ayarlanma olayı hakkında yorum yapmadım. ben sadece oktan sayısı hakkında teknik bilgimi paylaşmak istedim. https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley18.gif orada anlattığım standart bir motorda yani deney yapılan motorda bu değerlerin çıkmış olması. ve yüksek oktanın daha iyi sonuç vermiş olmasıydı.
    oktan sayısının yüksek olması demek benzinin yanma olayının daha yavaş ve kontrollü olması demek daha düzenli yanma olayı daha az vuruntuyu beraberinde getirecektir. ancak dediğiniz motorların 95 oktana göre ayarlanmış olması durumunda yüksek oktanlı benzin kullanılması durumunda geç yanma gerçekleşir bu da olumsuz sonuçlar doğurur.

zaten en sonda belirttiğim gibi çok yüksek oktanlı yakıtları kullanabilmek için uygun araca sahip olunması gerekir.

8. Misafir

Misafir Guest

https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley37.gifhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley37.gifhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley37.gif

Bu ifadeniz insanları yanlış yönlendirebilirdaha doğrusuyönlendirir...

98 oktan benzin kullanmak için aracınızın yeniden yapılandırılması gerekmektedir...95 oktan benzin ile 98 oktan benzin arasında kimyasal yapılandırma farkı vardır, 95 oktan yakan bir araca tadilat yapmadan 98 oktan benzin koymak fayda getirmediği gibi fazladan yakıt parası ödersiniz, ayrıca bir motorun 98 oktan benzine ihtiyaç duyması için "vuruntu yapması gerekir, bu durumda arcın setapları yeniden ayarlanır ve 98 oktan kullanmaya müsait hale getirilir.

şeklinde bir ifade kullanmanız gerekirdi, ben bu kısmını izah etmek için yazdım...
    Düzenleyen : Coşkun Uçar

9. mmaphoenix

mmaphoenix Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    tamamdır Coşkun hocam benim bilmediğim nokta buydu zaten. onu da sen tamamladın. yanlış yazdığım için arkadaşlardan özür.
    buradan şunu anlayabiliriz ki 98-97 almak bi fayda sağlamıyor. tabi ayar yapmazsak.

aslında bu bana bir kez daha şunu da gösterdi ki üniversitede hakkaten çok şey öğretiyorlar ama günlük hayata uygulama yönünde neredeyse hiçbirşey öğretmiyorlar. e böyle olunca da bilgi öylece havada kalıyor. neyse birşey daha öğrenmiş olduk.https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif

10. Ersin Balkan

Ersin Balkan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    37
    Ad Soyad:
    Ersin Balkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    Benzinin bileşimi Heptan+Oktandır heptan yanıcıdır oktan ise yanmaya karşı direnç gösterir.Yüksek oktanlı benzin sıkıştırma oranı 10 ve üzeri olan her araçta kullanılabilir.Ancak Tofaş gibi sıkıştırma oranı 8-9 olan arabalara 100 oktan yakıt konulduğunda araç bırakın gitmeyi motor çalışmaz bile.

11. Misafir

Misafir Guest

Bu arada 97 ile 98'i karıştırmayalım üstad, 98ihtiva ettiğikimyasallar nedeniyle 95'den tamamen farklı bir benzin türüdür yani motorin ile 95 oktan benzin arasında ne kadar fark var'sa 95 ile 98 arasında'da o kadar fark vardır aradaki benzerlik sadece "isim benzerliği"dir, 97 ise 95'in katkılı yani temizlik ilaçları gibi maddelerin katılmış halidir.

12. muratkara

muratkara Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    yani en son olarak benzinli era ve getzlerde 95 oktan kulanalım başımız ağrımasın
    Düzenleyen : muratkara

13. Ersin Balkan

Ersin Balkan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    37
    Ad Soyad:
    Ersin Balkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    97 Oktan motor temizliği açısından daha iyidir ama daha pahalıdır.95 oktanda 97 oktanda kullanabilirsiniz.

14. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,956
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Araç ECU'su 95 oktana göre map edilmiştir, istediğiniz oktanda yakıt kullanın hiç bir faydasını göremezsiniz, göreceğiniz şey psikolojik etki, son sürat (teorik) farkı ve birazda fazla karbon salınımından doğan uzun vadedeki performans kaybıdır.

15. Çağlar Baykan

Çağlar Baykan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    70
    Ad Soyad:
    Çağlar
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    2006 dan beri sürekli 97 oktan alıoruz bazen babam dolduruo depoyu 95 oktan alıo aracın gidisinden belli oluo 95 olduğu bazen yolda arayıp soruorum baba buna 95 oktanmı aldın die:D ben farkı okadar hissediorum.devirlenmesi daha ağır oluo 95 koydugumuzda
    Düzenleyen : Çağlar Baykan

16. __CB__

__CB__ Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.6 (2003-2005) LC
    Oktan arttırıcı kapsüller ve sıvılar var. Onlarda mı faydasız?

17. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Onu bunu bilmem kaç defa deneme yaptım. Bp istasyonlarından aldığım benzine verdiğim paraya yazık günah. Hemde masustan 10 dan fazla farklı Bp istasyonundan benzin aldıysamda hep aynıydı. Bp yi bu konuda tebrik ederim, hangi istasyonundan benzin alırsam alayım hep vasat ve verdiğim paraya acıdım...

Shell 97 oktan benzin alıyorum daha 200-300 mt gittim gidicem derken arabam rahatlıyor, serileşiyor ve motor sesi daha azalıyor. Tam emin olmak için babamdan gizli deposunu Shell 97 oktan yakıtla fulledim. Uzun yola peş peşe çıktık 100 km kadar gittikten sonra telefonum çaldı babam sen bu araca nerden benzin aldın yada birşeymi koydurdun diye soruyordu. Babam araba konusunda çok titizdir, babam bunun farkına varmışsa birşey demem daha.

18. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Bir ara öyle şeyler vardı piyasada ama ne derece işe yarıyor yada yaramıyor bilgim yok açıkcası.https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley1.gif

19. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    valla ben hiç 97 filan almadım..aracı teslim alırken 95oktan alıcaksınız dediler bende o gun bugun hep 95 oktan aldım..yani 97 oktan nasıldır bilmiyorum..

20. istiklalcaddesi

istiklalcaddesi

Alınan Beğeniler:
    0
    yani sonuç 97 oktan alırsam arabama zararı yok... oylemi_?

coskun abi bu teknik konular benim için karışık 4 aylık sürücüyüm daha:)

sana güvenirim sen sonucu söyle:)

Bu Sayfayı Paylaş