45000 bakıma götürdüm arabamı, EPS'de ve bir kaç yerde problemlerim vardı hallettiler. EPS' için bilgi aldılar 1 ay içinde değiştirecekler parça gelince... Daha sonra ön iki amortisörün patlak olduğunu söylediler. İnsan patlak amortisörü anlamaz mı kullanırken? Gittim patlak mı, neresi patlak diye, bak dedi hep yağ akıtmış bu amortisör. Peki dedik... Sonradan aklıma geldi, bu amortisörler gazlı değil miydi? Gazlı amortisörde de yağ olabilir pek tabi, ama o zaman da yağı eksildiyse yağlayarak problemi gidermek lazım diye düşünüyorum. Eğer Yağ sızdırıyor ve bu nedenle kullanılamıyorsa, bu sadece yağlı bir amortisörde olabilir gibi geliyor bana. Her neyse kafam karıştı, dedim garantiden mi değiştireceksiniz, hayır dediler. Patlak amortisör garanti kapsamı dışında kalıyor. Eğer ses vs olsaydı hemen değiştirirdik... Çok üstelemedim biraz araştırma yapmak için, değiştirtmrdim de, patlak patlak geziyorum... Ama inanın arabayı ilk aldığımdan farksız, yani ya amortisörler zaten bir işe yaramıyordu, o yüzden patlak olup olmaması farketmiyor, ya da yağ sızdırıyor bile olsa görevini yapıyor... Anlayabilmiş değilim... Bu benim ilk aracım değil, daha önce de arabalarım oldu bir kez amortisörü patlatmadık, ne çukurlara ne tümseklere girip çıktık... Ama era'da iki amortisörün birden patlamış olması da beni biraz şaşırttı.. Eğer patlıyorsa bir problem var bence... Üretim hatası vs olabili gibi...
Dostum öncelikle foruma hoşgeldin. Amortisörler hakkında anlattıkların hakikaten çok garip bir durum. Amortisörlerin patlak olduğunu öğrenmenin en iyi olan yolu arabayı lifte kaldırıp amortisörlerin yağ sızdırıp sızdırmadığına bakmak. Gazlı amortisörde de yağ bulunur, yalnız içine ekstra karbon gazı basılır. Ufak bir patlama bile olsa yağ sızdırır.. Eğer servisin izahatı içine sinmediyse bir başka servise göster aracı.
ya kardeşim bu nasıl bi düşüncedir hiç anlamıyorum istersen 500.000 tane araban olsun çukurlara girdiğinde amartisör patlamaması kaliteden sansdan veya o anlık yapılan bi hareketten dolayı patlamıyordur. her arabanın patlamıycak diye bişey yok ders bişey olmuştur patlamıştır ama böle değerlendirmen yanlış.olabilir patlaya bilir normaldir.anormal olmayan bişey yok belki araban yeni diye böle düşünüyosun ama bu yanlış bi düşünce
Her amortisörün içindeki yağ miktarı farklıdır ve bu yağlar çok özel yağlardır. Tamircilerin bu miktarı bilmesi yada o yağı temin etmesi mümkün değildir. O bakımdan amortisör tamiri pratikte mümkündür diye gözükebilir ama orjinali ile değiştirilmesi şiddetle tavsiye edilir.
amortisör arabanın en önemli parçalarından biridir...eğer servis patlak dediyse ve ınanmıyorsan hemen baska bır yere goster ve patlaksa zaman kaybetmeden değiştir..çünkü her an tehlikedesin..
Sevgili GhosTon, Az çok mekanikten anlarım, bir amortisörün patlayabilmesi için maksimum direnç gücünün üzerinde bir güç uygulamak gerekir. Amortisörlerin maksimum direnç gücünün üzerine çaıkmasını engelleyebilmek için yanında helezon yaylar da kullanırlar. Bu yaylar amortisörün hareket yönünün tersine güç uygulayarak patlama şansını azaltır. Eğer ekstra bir durum olmadan (çok sert bir çukura düşüp (dikkat edin iki tekerle birlikte düşmem gerekiyor) ve birden fren yapmadıysam, ya da her iki tekerle birlikte hızla gelip önümdeki yüksek bir kaldırıma vs çıkmadıysam (ki bunların hiç biri olmadı) sıradan bir kasis geçmeyle, ufak tefek çukura girip çıkmayla amortisör patlamaz, patlamamalı... Eğer patlıyorsa bu amortisör direncinin çok düşük olduğuna, ya da helezon yayların yeteri kadar iyi çalışmadğına, ya da amortisör üzerindeki farklı bir fiziksel hatadan kaynaklanıyor olabilir. Benim dikkat çekmeye çalıştığım nokta, patlak bir amortisörün farkedilmesi gerekir. Bu hayatında 2 kez araba kullanmış biri ilkinde normal ikincisinde patlak amortisörlü arabaya binmiş dahi olsa anlayacaktır. Aradaki fark aşikardır zira... Ancak ben bunu farkedemiyorum. Bir de aracım yeni değil, 2006'nın başında almıştım, neredeyse eskidi.
Teşekkürler macellan, bu bahsettiğin hidrolik diye tabir ettiğimiz yağlı tip amortisörler için geçerli osa gerek. Gazlı tip amortisörlerde kullanılan yağ, basıncı ayarlamaktan ziyade amortisör içerisindeki sürtünmeyi azaltmaktan başka bir işe yaramaz. O yüzden eğer gazlı tip amortisörde gaz kaçağı yoksa bir problem de olmayabilir, sadece yağ kalmayacağı (çok uzun sürede yağsız kalır) bir durumda oluşan sürtünmeden dolayı gıcırtı yapar, amortisör daha sertleşir vb olabilir. Ancak yağ kaçıran gazlı tip bir amortisörün görev yapmayacağı bana inandırıcı gelmiyor.
Dediklerin hakkında kesin bir yorum yapamayacağım ama bildiğim ve sana diyebileceğim tek şey, amortisörlerinde ama küçük ama büyük bir problemin olduğu kesin. Amortisörler arabanın hayati öneme sahip parçalarından biridir. O bakımdan başka servislere yada güvendiğin tamircilere gösterip kesin tanıya ulaşmanda fayda var.
Teşekkürler, hafta sonu bir servis turu yapmayı planlıyorum. Garanti kapsamında değiştiren yer bulmaya çalışacağım...
Dostum bende geçtiğimiz 2 hafta önce Cumartesi önden gelen tıkırtılar nedeniyle servise gittim.Usta aracı aldı daha 20 mt gitmeden durdu. Ön amortisörler kilitlenmiş değişecek dedi ve değiştirdiler.Sağ ön amortisör ellerinde olmadığından bir hafta bekledim.Geçtiğimiz cumartesi yine gittim. Bu sefer baktım arkalarıda sormadan değiştirmişler. Bir aralar forumda konuşulmuştu. 2006 nın bilmem kaçıncı haftasına kadar olan amortisörler sorunluydu. Sorun derken vuruntu sesi yapıyordu. Geliştirilmiş olan amortisörler takılıyordu garantiden...Serviste aynını söyledi ve sorun çıkarmasına fırsat vermeden değiştirmişler.Şu an aracınızdaki amortisörler büyük ihtimalle bu sorunlu olanlar. Bence garantiden değişmeleri gerekir. istanbul da iseniz Hyundai Bayraktar ı tavsiye ederim... Düzenleyen : raven
Üstad yayların böyle bir görevi yoktur, amortisörlerin görevi yayların salınımını almaktır, yayların görevide çukur ve tümseklerde aracın düşüş hızını azaltıp yükü üzerine almaktır, amortisörlerde bu arada yayların üzerindemeydana gelen salınımı alır, eğer yaylar zayıflamışsa bu yük direk olarak amortisörlerin üzerine biner ve amortisörleri patlatır.
büyük ihtimal üretim hatasıdır çünkü benim kullanım şartlarımda bile amortisörler patlamıyor.% 100 garantiye girer.ama sen hangi servise gittiysen,garantiyle uğraşmaya üşenmişler.çünkü garantidende yapsa alacağı işçilik aynı senin paranlada değiştirse alacağı işçilik aynı.ama bazı servisler üşeniyorlar veya sen paranla değiştirinceişçilik ücretini daha fazla yazabildikleri için garanti dışı diyip kesip atıyorlar.bu servis muhtemelen AKBAK olabilir.doğrumu?
https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley32.gifhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley20.gif arkadaş,mekanik bilgiye sahip olduğunu söylemiş ama yanlış biliyor.
Teşekkür ederim Coşkun Bey... Coşkun hocam araç üzerindeki çalışmadan bahsetmiş, benim söylediğim ise farklı bir şey değil, ben ise fizikte yay ve amortisörün çalışma prensibinden bahsettim. Bir yaya uygulanan kuvvet kadar yay o kuvvete karşı kuvvet uygular. Sıkıştırırsanız esnemeye çalışır, esnetirseniz sıkışmaya çalışır. Uygulanan kuvvet durdurulsa bile, tepki kuveti devam eder. Amortisör ise benzer bir iş yapar, uygulanan kuvvete karşı kuvvet uygulayarak onu yavaşlatmaya çalışır, ancak uygulanan kuvvet durduğu anda tepki kuvveti de durur. Bir çukura girdiğinizde, ya da tümsekten geçtiğinizde yay eylemsizlik prensibi nedeniyle aracı var olduğu yerde tutmak için ani bir hareket yapacaktır, esneyecek ya da sıkışacaktır. Amortisör ise bu işlemi biraz daha yavaşlatarak ve kısa süredi işlemin periyodik devamlılığını durdurarak konforu ve dengeyi sağlayacaktır. Eğer sıradan kasislerde vs. yayın uyguladığı kuvvete (yaya bir hareket verdiğinizde kuvvet uyguladığı yer direk olarak amortisördür) amortisör dayanamayıp patlıyorsa, bu amortisörde bir problem olduğuna dalalet olabilir, yayın uyguladığı kuvvet kendi eşik değerini geçiyordur ya da dediğim gibi, ve Coşkun bey'in de dikkat çektiği üzere yaylar gereğinden fazla güçsüz olduğu için bir noktadan sonra kendi yapması gereken işi amortisöre devreder ve amortisör de beklemediği bu güç karşısında patlar....
Yanlış derken? Lütfen yanlışları doğruları ile düzeltir misiniz? Birbirine iki uçtan bağlı içiçe geçmiş bir amortisör ile yay düşünün... Yaya kuvvet uygularsanız, yay da size karşı kuvvet uygulayacaktır, bunun yanında amortisör de karşı kuvvet uygulayacaktır... Çünkü yayı sıkarak, amortisörü de daraltmaya çalışmış oluyorsunuz. 2. örnekte ise amortisöre kuvvet uygulayın, bu sefer de amortisör size karşı kuvvet uygulayacaktır, ama aynı zamanda yay da size karşı kuvvet uygulayacaktır. Çünkü amortisörü daraltarak yayı da daraltmaya çalışıyorsunuz. Bir amortisörün patlamak için eşik noktası X olsun, x kadar kuvvet uygulayarak patlatabildiğiniz bir amortisörü, yay+amortisör olarak bağlanmış bir sistemde patlatamazsınız.
Üstad ilk mesajınızda"Amortisörlerin maksimum direnç gücünün üzerine çaıkmasını engelleyebilmek için yanında helezon yaylar da kullanırlar" şeklinde bir ifade kullanmıştınız, bucümleden süspansiyonu sağlayan amortisörler yaylar da yardımcı olur gibi bir ifade çıkıyor, benim düzeltmek istediğim şey ise şudur"süspansiyonu sağlayan yaylardır, amortisörlerde yayların yerinden fırlayıp gitmemesi için kullanılan elemanlardır" tükenmez kalem yayını iki parmağınızla sıkıştırıp aniden bırakın, eğer yayı tutacak bir nesne yoksa yay elinizden fırlar, amortisörün yayın içinden geçerek tablaya bağlanma sebebi budur, esneme esnasında yayın fırlamasını engeller, eğer amortisör bozuksa yada zayıfsa yay yerinden çıkmaz ama küt küt bağlantı yerine vurur, konumuz buydu,geri kalanı fizik kuralları, yay - amortisör arasındaki güç oranı. Düzenleyen : Coşkun Uçar