Geçen ay sıfır araç aldım. Tescil işlemleri eskiye oranla çok çabuk yapıldı. Aynı gün ruhsatlarımı tescil şubesinden bile aldım. Ancak dikkatimi çeken Mart ayında aracı almama rağmen taşıt vergisinin ilk taksidinin ödenmemiş olduğunu gördüm. Yetkili satıcı ile görüşmemizde trafik poliçesi bana ait olmak üzere anahtar teslim fiyatı üzerinde sözlü olarak anlaşmıştık. Geçen gün satıcıyı aradım ve taşıt vergisi makbuzununu istedim. Konuyu bildiğini varsayarak "muhasebeye söyleyeyim hemen ödesinler" dedi. Henüz geri dönüş olmadı. Merak ettiğim, taşıt vergisi ödenmeden sıfır araç tescili yapılabilir mi? ve ilk taşıt vergisini kim öder?
Aracınız hayırlı olsun. Araç tescili yapılmadan vergi çıkmaz ki. Önce tescil yapılır sonra vergi tahakkuk eder. Vergiyi kimin ödeyeceği de anlaşmanıza bağlı. Emin olmamakla beraber yetkili bayinin böyle bir yükümlülüğünün olduğunu zannetmiyorum.Benim ocak ayında sıfır aldığım aracımın vergisini yetkili bayii ödedi. Eklediğim linkten verginin ödenip ödenmediğine bakabilirsiniz. https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_MENU_MTV
Hocam sıfır araç alındığında ilk vergi bayiye aittir ve tescil işlemi olmadığından plaka olarak mesela 06YK XXX ( yeni kayıt ) olarak yazılır ve ödenir anack bayiler sattığı araçların vergilerini toptan öder (parti parti 20-30 araçlık biriktirir) en geç 1-2 aya sisteme geçer , bende öyle olmuştur.