Merhabalar, Bu sabah muayeneye girdim. Sonuç olarak, ruhsatta koltuk sayısının hatalı yazıldığı ve ağır kusurlu olarak kaldığım belirtildi. Ruhsatta koltuk sayısı 4 yazıyor, 5 olması gerekiyormuş. Aracı aldığımda verilen tescil belgesinde 4 yazıyor. İki yıl önce 4 koltuk sayısı ibaresiyle muayeneden geçtim. Bunları döndükten sonra evraklarımı incelerken farkettim. Yapmam gerekense Emniyete gidip hatayı düzeltmekmiş. Konuyu biraz araştırdım ancak bu durumun bir hata değil Trafiğin yeni bir uygulaması gibi geldi. Koltuk sayısı sürücüyle birlikte yazılıyormuş ve yeni ruhsatları bu şekilde sanırım yakalayıp "hadi yavrum emniyete" diyorlar. Bakalım emniyette başımıza neler gelecek. Çok stresliyim.
bunun gibi birçok sorun olabiliyor özellikle araç sınıfları yanlış yazılabiliyor hiç stres yapmayın çok basit ek 1 forum doldurup o şekilde muayeneden geçin evraklarınızı trafiğe getirin aynı gün size ruhsatınızı hazırlayıp veriyorlar yapacak birşey yok benim başıma çok geldi sadece ruhsat değişim bedelini ödüyorsunuz trafik tescildeki memura durumu izah ederseniz anında ruhsatınızı çıkarıp verebiliyor lakin ek 1 formu ile muayenden geçmeniz şart aksi taktirde trafik tescil tekrar muayenye gönderir
aynen 1 günlük uğraş oluyor ama aşırı stres yapmayın. benim dizel aracın ruhsatında benzinli yazıyordu, işin ilginci 1 kez bu şekilde muayeden geçmişti(ben almadan hemen önce eski sahibi yaptırdı polis tanıdıkları sayesinde, ben de farketmemiştim o zaman), 2 yıl sonra ben muayeneye götürdüğümde düzelttirmek durumunda kalmıştım. devlet kendi hatasını bize ödetiyor/uğraştırıyor ya ben ona hasta oluyorum.
Ya şimdi sizin mesaj kafamı karıştırdı bana TÜV'deki eleman zaten bir kusur tespiti için rapor verdi. Ben muayeneye girdim Bununla Emniyete gideceksin ruhsatı düzelttireceksin dedi. EK 1'e gerek olduğundan ve hatta yeniden ek1 ile muayeneye girmem gerektiğinden emin misiniz? Yarın sabah için emniyetten randevumu da almıştım.
arkadaşlar yeniden TÜV TÜRK'e gittim ve sabahki muayeneden aldığım kusur raporunu göstererek sordum. EK 1 e gerek yok bu belgeyle gitmen yeterli dediler. Hayırlısı bakalım. İnşallah sıkıntı çıkmaz.
Bu sorunu yaşayanların benim gibi aşırı stres yapmamaları adına sonuç durumu izah edeyim. Öncelikle bir dönem ruhsatlara 4 koltuk olarak işlenen ve içinde 5 emniyet kemeri bulunan araçlarımız artık Muayeneden geçemiyor. Muayene sonucunda size ağır kusur raporu verilerek eksiğinizi tamamlayın gelin deniyor. Eksiğiniz ise ruhsatınızda 4 yazan yere 5 yazdırarak ruhsatınızı yenilemeyi icap ettiriyor. Şimdi başına böyle bir durum gelen arkadaşların yapması gereken şunlar: - Öncelikle TÜV TÜRK'ün verdiği ağır kusur muayene raporu ve elinizde mevcut bulunan Ruhsat Belgelerinize gözünüz gibi bakıyorsunuz. - Sonra Emniyet Müdürlüğünün internet sayfasına girerek ruhsat sahibi adına 'Belge Yenileme' bölümünden randevunuzu alıyorsunuz. - Randevunuza giderken mutlaka Ruhsat sahibi ve kimlik belgesi gerekiyor.(Ben eşimin üzerine olduğu için çocuğumu da götürmek münasebetiyle sabahın köründe Emniyet'e gitmek zorunda kaldım) - Randevunuzdan 15 dakika önce 'Belge yenileme' bölümünde olmanızda fayda var. Lakin buradan da plaka numaranızı girerek bir sıra numarası alıorsunuz. - Sonra sıra numaranız yandığında yüzü asık polis memuruna hafifçe gülümseyerek "kolay gelsin", Elinizdeki Belgeleri teslim ederek de "Ruhsatımdaki şu bölümün şununla değişmesi gerekiyormuş" diyorsunuz. - Size küçük bir dilekçe dolduruyorlar. 67 Liranızı hissettirmeden alıyorlar(Hissettirmeme olayını aşağıda açıklayacağım) - Son olarak değişim fişinizi teslim edip, size gün içerisinde bir saat vererek ruhsatınızı fişinizle birlikte alabilirsiniz diyorlar. Şimdi dönelim hissettirmeme oyununa. Bizim araçlarımızın ruhsatında koltuk sayısı 4 yazılmış. Ve bu araçlar 2012 yılına kadar 4 koltuklu şekilde muayenelerden rahatlıkla geçmiş. Ancak 2012 itibarıyla girdiğiniz muayenelerde size "ruhsatınızda hata var, ağır kusur" deniyor. Anlayacağınız ortada ya büyük bir hata ya da büyük bir oyun var. Durum yeni bir düzenleme ise bu düzenleme için milletten para almaları bu işin devlet vurgunu tarafı. Hissettirmeden paranızı almaları süreci ise, Tüv'ün size aydınlatıcı bilgi vermeden "hata var" demesiyle başlıyor. Oysa bir önceki muayenede aynı TÜV araca bu koltuk sayısıyla onay vermiş. Siz de bu belirsiz ortamda "aman işim uzamasın" düşüncesiyle işinizi kısa yoldan halletme çabasına düşüyorsunuz. Düşünün bu 4-5 koltuk değişiminden devletin kasasına girecek ekstraları. Olan düzensizlikler içinde boğuşan bizlere oluyor malesef. Ben bu belirsizlikleri çözebilmek için dün iki kez TÜV'e gitmek muhatap bulup doğru bilgi almak için uğraştım. Umarım yukarıda verdiğim bilgiler birilerine yol gösterir.
ben geçen senelerde o şekilde yapmıştım 2.sefer muayeneye gitmek zorunda kalmamıştım hergeçen gün birşeyler değişiyor
şimdi benim anlamadığım konu şu siz muayeneden ağır kusurlu birşekilde geçemediniz emniyette ruhsatınızı değiştirdikten sonra ne olacak yine muayeneye girmek zorunda kalmayacakmısınız çünkü araç muayeneniz onaylanmadı_?
Evet zaten muayene raporunda sana "eksiğin bu tamamla gel" diyorlar. Aldığın yeni ruhsatla TÜV'de İkinci ücretsiz muayeneye girip onay alıp plakaya pulu yapıştırtmak gerekiyor.
işte ben o yüzden demiştim ek1 formu ile muayeneden geçip birdaha muayeneye girmenize gerek kalmıyordu ben öyle yapmıştım
İşi algıladıktan sonra şimdi mantıklı geldi. Ancak sizin uyarınızdan önce ben zaten muayeneye girmiştim ve 4-5 koltuk sorunundan haberim yoktu.
Hazır açılmış konu varken bende 1 sorumu yönelteyim sizlere. 1- Temmuz 18inde aracım muayeneye girecek. Fakat baktığımda ruhsatta kaşelenecek boşluk kalmamış. Dolmuş ruhsat. Bu durumda ne yapılması gerekiyor. 2 - Haziran 12sinde ise egzost emisyon muayenem bitiyor ve onuda yaptıracağım. Fakat onun içinde kaşe vurulan kartta yer kalmamış görünüyor. O kart emniyetten mi veriliyor, yoksa agzost muayene yapılan yer yeni kartı bizlere veriyor mu.
1.sorunuzun cevabı ek1 formla birlikte muayene istasyonuna girin o forumla birlikte onaylandığı taktirde emniyete gidip ruhsatınızın yaprağı yenilencektir 2.sorunuzun cevabı eksoz emisyon pulunuzu aldığınız tüm yerlerde o karttan mevcur 5-6 tl karşılığında veriliyor emisyonu yaptırırken
aslında dinçer hocam önce emniyete gidip ruhsatı yenilemek lazım ama hani olurya biryerde problem falan çıkar motor şasi no koltuk sayısı araç sınıfı vb tekrar tekrar uğraşmaktansa direk ek1 doldurtarak muayeneye girmek daha mantıklı
isa kardeşim, teşekkürler verdiğin bilgi için. şimdi ek-1 i kendimiz dışarıdan doduruyoruz ya, bu tüvtürk yetkilisi, bu ek-1 in gerçek bilgiler içerdiğini emniyetten onaylat gel falan demez değil mi. Aslı gibidir olayı misali diyorum. direk ek-1 ile muayene gitsem yaptırabilirmiyim.
ek1 belgesini ruhsatınızla birlikte verdiğiniz için sorun olmuyor gerçi şu an yeni bir düzenleme yapmışlar mmmm Tespit muayenesi ücretsiz yapılmakta olup yalnızca aşağıdaki uygulamalar için geçerlidir: Araç üzerine logo işletilmesi, Araç üzerindeki logonun söktürülmesi, Renk tespiti, Şasi numarası tespiti, Motor numarası tespiti, Servis araçlarına kuşak taktırılması, Servis araçlarına kuşak söktürülmesi, Takograf taktırılması, Taksimetre taktırılması, Hususi otomobilin ticariye dönüştürülmesi, Ticari taksinin hususi otomobile dönüştürülmesi, Ek-1 ve Elektronik Tespit Kullanım Alanları: Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 12 Mart tarihli genelgesine istinaden, trafik ve tescil belgeleri (ruhsat) bilgilerinde yapılacak değişiklikler için talep edilen Ek-1 formu ile yapılan işlemlerin bir kısmı elektronik ortamda oluşturulacaktır. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa gerçekleştirdiği projeyle, genelge kapsamındaki işlemler için istasyonlarımızda elektronik tespit raporu düzenlenecek ve bu işlem için hiçbir ücret talep edilmeyecektir. İlgili genelge için lütfen tıklayınız. EGM genelgesi kapsamında Elektronik Tespit Raporu ile hizmet verilebilecek konular: Araç üzerine logo işletilmesi, Araç üzerindeki logonun söktürülmesi, Renk tespiti, Şasi numarası tespiti, Motor numarası tespiti, Servis araçlarına kuşak taktırılması, Servis araçlarına kuşak söktürülmesi, Takograf taktırılması, Taksimetre taktırılması, Hususi otomobilin ticariye dönüştürülmesi, Ticari taksinin hususi otomobile dönüştürülmesi, Tescil ve/veya trafik belgesindeki şasi numarası, motor numarası, koltuk sayısı, araç cinsi, sınıfı, AYA vb. teknik bilgileri hatalı olan araçların bu bilgilerinin düzeltilmesi, Söz konusu tespit muayeneleri dışındaki işlemler için GEÇİCİ bir süre, Ek-1 Belgesi ile istasyonlarımıza müracaat eden müşterilerimizin EK-1 belgeleri kabul edilerek muayeneleri yapılacaktır. Elektronik Tespit işlemi ile birlikte ayrıca EK-1 formu kullanılacak tespit işlemleri: Nakil, devir, Plaka değişimi, Tadilatlar, Yeniden trafiğe çıkma, İcra satışlı araçlar, Gümrük girişli araçlar, Ekonomik ömrünü dolduran ve Devlet tarafından satılan araçlar, Yeni kayıt, İsim unvan değişikliği, Ticari taksi - hususi otomobil haricindeki araçların hususi-ticari dönüşümleri (muayene ile birlikte yapılır), EGM genelgesinde belirtilen 11 madde haricinde istasyona başvurulan diğer tüm durumlar. TÜVTURK Araç Muayene İstasyonları