Arkadaşlar bişey sorucam. Misal 31 Aralık 2012 de araç aldık diyelim.. Aracı aldıktan sonra 2013 Ocak ayı vergisini biz mi ödemek durumunda olcaz? Ya da 1 gün sonra yani 1 Ocakta 2013 te arabayı alcaz diyelim.. Ocak 2013 vergisini satıcı adam ödeyip bize satabilir di mi? Kısacası hangi durumda Ocak ayı vergisi ödemesinden yırtabiliriz
Yırtamassın ancak 1 Şubatta alırsan yırtarsın sıfır alsan zaten mtv yi alıcıya giydiriyorlar ikinci el alırsan aldığın kişinin insafı oda araç indiriminden sana giydirir ancak şubatta alırsan mecbur ödenmiş olacağı için yırtarsın başka türlü olmaz.
Biz bu durumla 2 elde iki defa karşılaştık. Biri Ocak ayı içeresinde diğeri Temmuz ayı. O zaman bu yeni sistem satış yoktu temiz kağıdı vb şeyler alınıyordu ve temiz kağıdı almak için bandrol yatırılmak zorunda kalındı. Devran değişmiş olabilirde. Şu anda sıfır araba alanlar mecbur ocak ayı bandrolünü ödemek zorundalar tabi.
2.el araç için diyorum.. Normalde vergisinin ödenip satılması gerekmiyor mu aracın? Satıcı olarak kendimizi koyalım.. ben ocak ayı vergisini ödemeden Ocağın 30 una kadar aracımı satabilir miyim?
Şu anki yeni sistem biraz daha geniş, örneğin arabanın borcu varsa, muayenesi yok ise alıcı o şekilde kabulüm diyip satış gerçekleşiyor. Birde alıcı ve satıcı arasındaki anlaşmaya bağlı birazda. Eski sistem daha katıydı temiz kağıdı yoksa satış yoktu. Hatta bu yüzden almak için gittiğimiz arabayı almadan geri dönmüştük. Satıcı arabanın borcu vb hiç birşeyi yok diyor, tamam o zaman al temiz kağıdını gidelim yapalım satışı bitirelim bu işi diyoruz . Ocak ayı bandrolü yatması lazım diyor. Velası kelam adam sabir fikirli olduğu için işte inada bindi almadık. Diğerinde dayım kamyonu satıyordu temmuz ayında, dayımı kenara çekip kulağına söyledip inanmadı, vergi dairesinde temiz kağıdı almaya gidince ödedi.
Şu an noterde satışta borcu göründüğü için temiz kağıdı artık istenmiyor ve borç ödendemen satış yapılamıyor 1 ocaktan itibaren satıcı mtv yi ödemek zorunda yoksa noter satışı gerçekleştirmiyor ancak anlaşmalı sen ödersen olur ama satmaktan vazgeçerse olan ödediğin paraya olur.
Ben temmuz 15'te eski aracımı satarken alıcıya mtv'yi benim ödemeyeceğimi çünkü 6 ay araca kendisinin bineceğini izah ettim adamda saolsun kabul edip ödemişti. Birazcıkta karşılıklı anlaşmaya bağlı sanırım bu durumlar...
2.el piyasasında son ödeme gününü geçmeyen MTV alıcı tarafından,son ödeme günü geçmiş MTV satıcı tarafından ödenir diye biliyorum.Tabiki her koşula anlaşma önemli
Şimdi konuya dair açıklama yaptım. Muayenesi olmaması satışa engel değil. NOTER ÖNCESİ YAPILACAK HAZIRLIKLAR Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Trafik Cezası Kontrolü: Aracın vergi ya da trafik cezası borcu bulunması satışına engel bir durumdur. Satışın yapılabilmesi için eskiden istenen MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) İlişik Kesme Belgesine (Borcu Yoktur Yazısı) elektronik sistemde gerek bulunmamaktadır. Ancak Noterler satış işlemi sırasında sadece araca ait vergi borcunun olup olmadığını sistemden görebilirler. Borcun nereden kaynaklandığı ve tutarı konusunda bilgi sistem tarafından verilmediği için ayrıntılı bilgi vatandaşa verilemez. Bu sebeple; Trafik Ceza Sorgulama linkini tıklayarak aracın vergi ya da ceza borcu olup olmadığını nasıl kontrol edeceğinizi öğrenebilir ilgili linki tıklayarak sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Araca ait vergi borcunun olması durumunda satışın hemen yapılabilmesi için ödemelerin, Gelir İdaresi Başkanlığının internet vergi dairesinden ya da elektronik ortamda işlem yapan anlaşmalı banka veya vergi dairelerinden yapılması işleminizi hızlandıracaktır. tuvturk-muayene-sorgulama Araç Muayene Sorgulama: Araç Muayenesinin olmaması satışa ve tescile engel bir durum değildir. Ancak satılan aracın muayenesinin bulunmaması durumunda, her türlü hukuki ve cezai sorumluluk alıcıya geçeceği için aracın muayenesinin olup olmadığını kontrol edilmelidir. Kontrol sorumluluğu alıcı ve satıcıya aittir. TÜVTURK sistemi ile yapılan muayeneleri Araç Muayene Sorgulama linkini tıklayarak sorgulama işleminin nasıl yapıldığını öğrenebilir ilgili linki tıklayarak sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Bu sistem dışında yapılan muayeneleri ve faturalı araç alımlarında geçerli olan ilk muayene geçerlilik sürelerini aracın trafik belgesi üzerinden kontrol ediniz. Not: Trafikten çekmeli ve Yurtdışına çıkarma amaçlı satışı yapılan araçlarda muayene ve sigorta kontrolü zorunluluğu yoktur. trafik-sigortasi-sorgulama Zorunlu Trafik Sigortası Kontrolü: Zorunlu trafik sigortasının olmaması satışa ve tescile engel bir durum değildir. Ancak aracın sigortasının olmaması durumunda alıcı sigortasız aracı trafiğe çıkarmak ile ilgili her türlü hukuki ve cezai sorumluluğu üzerine almış olacaktır. Bu yüzden alıcı, aldığı aracın sigortasını sigorta poliçesi üzerinden ya da Zorunlu Trafik Sigortası Sorgulama linkini tıklayarak nasıl yapıldığını öğrenebilir ve ilgili linki tıklayarak kontrol edebilirsiniz. Satın alınan aracın eski Zorunlu Trafik Sigortası 10 gün geçerlidir. Alıcının, satın aldığı arac için 10 gün içerisinde zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekmektedir. İstisnai bir durum olarak Trafikten çekmeli ve Yurtdışına çıkarma amaçlı yapılan satışlarda, aracın muayene ve sigorta kontrol zorunluluğu bulunmamaktadır.
kendinizi satıcının yerine koyun herşeyide satıcıdan beklemek olmaz. mesela ben önceki aracı 3 ocakta satmıştım Alıcıya söyledim sadece 3 gün için ben ödemem vergisini sen öde dedim...sonuçta aracı ilk 6 ay sen kullanacaksın..Anlaştık alıcı ödedi daha sonra satış yaptık... Yani anlaşmaya bağlı ama bikaç gün içinde satıcıya vergisini öde demek doğru değil bence...alıcı katlanmalı buna... He arkadaşların dediği gibi 1 şubatta alırsan o zaman satıcı ödemiş olur sen ödemekten kurtulursun hemde hak geçmez