Araçların motoru durdurulmadan bekleme yapmasının motor aşınması, çevre kirliliği gibi sorunlara da yol açtığını dile getiren Aydoğan şöyle konuştu, "Her gün 10 dakika rölantide çalıştırılan küçük bir binek aracı yılda 100 litreden fazla yakıt tüketiyor. Uzun rölanti ise aracın bujilerine, silindirlerine ve egzos sistemine zarar veriyor. Ayrıca, rölantide çalıştırılan bir araç, saatte 50 kilometre hızla giden bir araca göre 20 kat daha fazla hava kirliliği yaratıyor. Bu bazı bilgi yanlışlarından da kaynaklanıyor. Örneğin 10 saniyeden fazla rölantide çalıştırma, aracın motorunu durdurup yeniden çalıştırmaktan çok daha fazla yakıt tüketiyor."
Bu cok bilgili Aydogan motoru calıstırıp-stop ederken ki motor asınmasından niye bahsetmemiş acaba. Yakıt ekeonomisi yapıcam derken 10sn lik bekleme için bile stop edilirse eminim yapılan tasarruftan fazlasını motor rektefiye ederken öderiz. Saygılar.
Bu arkadş turbolu arabaların üreticilerinden dahda iyi biliyor herhalde durumu. Orasında burasında birsürü uyarı var. Dururdurmaz kontağı kapatmayın diye. O değilde; Bu yeni çıkan start-stop sistemler var ya. Hani ışıklarda motoru durduran. Bunlar turbolularda dakullanılıyor, nasıl oluyor acaba. Zaralı olmuyor mu? birisi alsa böyle bir araç da incelesek.
O motorlar debriyajdan ayağı çekinde duruyor galiba, hiç kullanmadım. Motorun aniden durup yeniden çalışması motora zararlı olacağından, o kısa süreli beklemelerde motorun yağlanması devam ediyor, ancak ateşleme keiliyor olmalı. Düşük devirlerde bile giderken turbo fanının durması bir dakikaya yakın zaman alıyor.
Ben 2-3 dk yı geçerse kapatıyorum kontağı. Turbo diye yağlanmasını bekle, rölantide yakmasın diye çabuk stop et. Fazla kontrol manyağı olmaya gerek yok. Nasıl rahat hissediyorsanız öyle takılın.
benim babam toyota yaris aldı. start stop teknolojisi var. kendimde bir süre kullandım. ışıklarda durunca araç stop ediyor. debriyaja basar basmaz hemen çalışıyor. isterseniz bu sistemi kapatıp o şekilde de kullanabiliyorsunuz. ben acaba çalışmaz mı diye çok hızlı debriyaja basıp vitese takıp kalkmaya çalıştım ama her seferinde çok başarılı birşekilde çalışıyor.
büyük otomobil üreticileri trafikte tüketilen yakıtı azaltmak için kimi firmalar mürselin anlattığı gibi aracı otomatik olarak stop ettiriyor , kimi firmalar da elektrik + yakıt motoru ile çalışarak düşük hızlarda elektriği kullanarak kullanıcılarına fazda sağlamaktalar ,araçlarımızda olmayan bu özelliği bizleruygularak gereksiz yakıt tüketimi yapmamış oluruz
aç-kapa, aç-kapa yalama olmasın sonra, https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley1.gif. şaka bir yana, demek start-sop özellikli arabalarda özellikle turbo yağlamasının devam etmesi için elektirikli ve akıllı bir yağ pompası gibi birşey olması lazım sanırım.