1- 2 depo , shell'den gaz aldım...en son ise katkılı aygaz'dan lpg aldım...ama katkılı aygazın siboplara zarar verdiği söylendi..doğru mudur? 2- lpg taktırdığım aracıma , yağ katkısı olmayıp , sürtünmeyi en aza indirgeyen ve 150.000 km boyunca etkili olan, teflon içerikli olmayıp bor içeriğine sahip olan motorsilk ilave ettirdim.... aracım 12000 km'de....yağı değişeli 1000 km olmuştu....bu esnada motor silk ilave ettirdim...bu konuda ne dersiniz? 3- motorun aptallaşması ne demektir? aracın böyle düşük devirlerde kullanıla kullanıla çekiş kaybına maruz kalması mı demektir? bunun önüne geçmek için aracı yüksek devirde kullanıp performans ağırlıklı mı kullanmak gerekir...bu kullanım kaybolan çekişin geri kazanılmaısnı mı sağlar?
1- Siboplara zarar vereceğini düşünmüyorum, her LPG gibi benzinin egzoz sübapları üzerinde oluşturduğu kurumları temizler. Ancak kesin olarak kanıtlanmasada benim gözlemlerim pek olumlu değil. Filtre kirliliği + daha kısa menzil. 2- Genelde yeni değişmiş yağ ile kullanılması tavsiye ediliyor ancak 1000km zaten yeni sayılır. 3- "Motorun aptallaşması" yada "emisyon ayarlarının bozulması" tabirleri genel olarak yanlış yapılan gaz ayarı sonucu araç beyninin motorun sıkıştırma oranlarına aykırı hava/yakıt karışımı yapması sonucu sabahları tekleme, rölantide düzensizlik, arasıra boşta stop etme gibi sonuçlar doğuruyor. Aracınızı devirli kullanırsanız sensörlerin ölçeceği bilgiler değişeceğiden yakıt/hava karışımıda performansa yönelik değişiyor. Sakin kullanımlarda yine ekonomiye yönelik emisyon değerlerine sahip oluyorsunuz. 1.4 cvvt motorda ekstra olarak yüksek devirle artan yağ basıncıyla sübap çalışma sistemi performansa yönelik değişiyor.
teşekkürler serdar hocam bilgiler için...yalnızca 2.sorumda asıl merak ettiğim motorsilk koymanın , motor açısından faydalı olup olmadığı ile ilgiliydi?
Bor Power 'ın yararı şu an otoritler tarafından da kabul görmüştür. Hatta Onno usta bile bu madde hakkında olumlu etkenler gözlemlediğini dile getirmiştir. Farklı markada olsa içeriği ve kullanım mantığı aynı olduğundan elbette yararı vardır.
serdar bey bu 3. maddede yazdığınız bozulan hava/yakıt ayarları eski haline nasıl getirilir.servise gidip yeni ayarmı yaptıracağız.birde buji kablosu+buji ve hava filtresi değişimi bu ayarları bozarmı ?
Bu beyinin nasıl çalıştığını bir bilseniz Hava filtresi tıkalıysa MAP sensör üzerinde oluşacak basınç ters olarak artacağından beyin/hava yakıt karışımını değiştirir. Aynı şekilde çok rahat girdiğindede. Buji ve Buji kabloları avansı etkilerse vuruntu sensöründen bilgi alan beyin ateşlemede avans ayarı çeker. Yani olumlu yadaolumsuz ne varsa bunlara göre hava/yakıt karışımını ayarlar. Genelde son ayarları kullanır ve peryodunu tam bilmediğim ara zamanlarda bunları yeniler. LPG ayarı yanlış yapılan araçlarda da buşekilde emisyonlar sapıtınca akü kutup başını çıkartıp 3-4 saat beklemek fabrika ayarlarına dönerek sağlıklı çalışmayı sağlıyor. Ayrıca hi-scan cihazı fabrika ayarlarınada döndürebiliyor. En koılay yol akü kutup başını çıkartmak.
Unutmadan rölanti düzensizliklerinin genel sebeplerini söyliyeyim, Tırnak (GAP) aralığı doğru ayarlanmamış buji, Orjinal olmayan buji kablosu (yan sanayi olmaz mı? hayır olmaz orjinal olacak)
valla bujiyede kablosunada orjinali bu dedi parçacı.bujiler 20 tl kablo 35 tl hava filtresi 10 tl.zaten rölanti düzensizliği öncedende vardı çok az hissediyordum sadece sabahları oluyordu.ama şu an sürekli arada 1200-1500 oluyor bazen 750-800 rpm.yani sabahları genelde 750-800 ısınınca 1200-1300.akşam farları açınca daha belirgin bi titreme .
Devirin artışındaki bu düzensizliğin başlıca nedeni motor ısı sensörüdür. Yanlış hatırlamıyorsam siz bir konu açmıştınız ve ben bazı tavsiyelerde bulunmuştum zaten, yanlış mı hatırlıyorum?
bu yüksek devir buji kablosunu değiştirdikten sonra oldu.mesela sabah çalıştırıyorum çok fazla titreme oluyor 750-800 rpm.20 km gittikten sonra vitesi P ye alıyorum devir stop etmeden önce devir 1200 de.deneme amaçlı farları açıyorum veya fan devreye giriyor yada cam açma olsun elektrik devreye girince 1000 e kadar düşüyor.daha önce enjektör temizleyici kullan demiştiniz galiba onu denedim yarım depo benzin bitirdim ROM marka enjektör temizleyici kullandım değişiklik yok.kutup başı olayını ilk defa deniyorum.sabah takınca ne olacak acaba.tavsiyeler için teşekkürler.
Buji kablosu devirde bu seviyelere çıkmaya etken olacağını zannetmiyorum, ben yinede motor ısı sensörüne bir baktırın derim.
bu sensör arızalıysa sabah soğukken titreme yaptırır mı ? veya klimayı açtığımızda 600 e kadar deviri düşürür mü? ben diyarbakırda özel bir serviste belirttiğim sorunlar için gittiğimde cihaz arıza bulamadı https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley22.gifusta bana lpg de bu sorun olur bi müddet benzin kullan dedi.bu ısı sensörü temizlenirmi yoksa yenisimi takılacak.fiyatı ne kadar acaba bilginiz varmı ?
Yenisini alacaksınız 15-20 lira bişey. Rölanti düşüklüğü değil artışı şüphelendirdi. Bizim araçlarımızda jigle devresi yoktur. Beyin motor ısı sensöründe motorun soğuk olduğu bilgisini alırsa enjektörlerden fazla yakıt piskirterek zengin karışımla motorun hızlı ısınmasını sağlar ve haliyle devir jigle çekmiş gibi yükselir. Eğer motor ısındıktan sonrada bu devirde artış varsa motor ısı sensörü beyne yanlış bilgi iletiyor demektir. Aynı sensör 90 derece bilgisini beyne iletirse bu seferde beyin röle çekerek radyatör fanını çalıştırır. Motor ısınmadan çalışan fanın nedeni yine bu sensördür. Hi-scan ile değil avometre ile kontrol yapılır. Düzenleyen : MSC