ÖncelikleHepinize merabalar. ben geçen arabayla yüksek biyere çıktım. Arabanın hareret göstergesi ortayı geçmedi hararet ışığıda yanmadı. ama stop ettiğimde motordan değişik bir koku aldım. Acaba bu kokunun sebebi ne olabilir.
Büyük ihtimalle baskı balata... Arabayı çok zorladıysanız çıkarken ayağınız debriyajda felansa başka cevabı yok baskı balata.. Çok iğrenç bir yanık kokusu gibi deilmi.. Baskı balata kokusu...
"yüksek" derken........https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley6.gif
yanık kokusu gibiydi ama balataları kokladım onlardan deil motordan geliyodu... ya çok korktum gerçi ondan sonra bi 50 km felan gittim sorun yok araçta ama yinede içimde kaldı
Balata derken fren balatası değil.. Benim aklıma direk Baskı Balata geliyor. Yanlışmıyım coşkun abi.. Sen bence arabanı bir kontrol ettir baskı balatasını..
balatayı nasıl kokladınız? baskı balata yani debriyaj balatasından demiş de arkadaş, şanzıma doğru mu?!
Demek istenilen Fren balataları değil debriyaj balatılarından kokunun geldiğidir. Ayrıca bende kokunun debriyaj balatasından geldiği kanantindeyim.
Ha sen baskı balata dedin. pardon ben normal frenler sandım. aslında debriyajla çok uğraşmadım ama yinede hani vites felan yükseltip küçülttüm. bide orda biyere park ederken eyimli biyerdi galiba orda biraz zorladım baskı balatayı.
Ben senin olayı anladım işin içine birde park girdi yanaştırırken yarım debriyajda gaza yüklendin ileri yada geri yaparken balatayı zorladın.. Duman 'da çıkması lazım dikkat etmemişsindir.. Tavsiyem nekdr usta sürücü olursan ol yüksek yerlerde kalkerken fln elfreni kullan. Vede ayağını tamamen çek debriyaj üstünden özellikle yokuşlarda fln. Yarım debriyaj ile yükleni nede olsa 2 metre çıkıcam deme. Saygılarhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif
Nasıl yandığına bağlı eğer çok fazla aşındıysa sorun olabilir.. Ama sana tavsiyem bir göster.. Bi kontrol etsinler arabada baskı balata en önemli noktalardan birisidir
debriyaj balatası çok anormal bi durum yoksa kazaya sebebiyet vermez, yolda bırakmaz, eğer debriyaj ötmeye başlarsa servise götürürsün. servis neyini kontrol etsin ki? anlaşılan debriyaj balatasının ömrünü birkaç bin km yediniz, sorun olmaz. normal ömrü 100 bin ile 150 bin arasında.
Kesinlikle haklısın, böyle bir durumda akla ilk gelen debriyaj baskı-balata olur...https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley20.gif
Baskı balata bittikçe debriyaj yumuşar böyle devam edersen yumuşaklık bir zaman sonra debriyajın kaçırmasına neden olur.Usta öyle demişti benim başıma gelmişti bir zamanlar..
benim bildiğim baskı balata eskidikçe debriyaj sertleşir.sonra 150 bin giden balata hiç görmedim. genelde bizim buralarda 80 - 100 enfazla gider.
80 - 100 binde hani çok dikkatli kullanımda gider.. Ve arkadaş diyorda sadece 1-2 binlik ömrünü yemişsindir diye.. Benim bir arkadaş 12 bin km 'deki aracını aynen öyle yokuşta zorladı bende diğer arabadayım duman çıktı koku fln geldi dedik birşey yoktur devam ettik ertesi sabah vites kaçırmaya başladı servis değişmesi lazım dedi.. Benmi yanlış söylüyorum yoksa 150 bin km gider diyen arkadaşmı acaba
Tam ifade edememiş, baskı balata bittikçe kavrama yukarı çıkar, yani pedal daha üst noktalarda kavrama yapmaya başlar ve tepeye geldiğinde artık bitmiş demektir...
deneyimler farklı olabilir, ama ben 140-150 bin giden bir çok araç gördüm, bana normal geliyor ama belki benim gördüğüm araçlar öyledir. bende yumurta kasa var 97, 110 bin kmdeyken geri geri bayır yukarı çıkmak için baskı balatayı kavurdum ben de, duman çıktı, 10 bin km sonra ötmeye başladı, 127 binde değiştirdim. yani kavrulduğu halde 127 bin km. tabi ki kavrulmanın şekline göre durum çok daha ciddi olabilir, tek kavrulmada kullanılamaz hale gelebilir. ama bu kontrol ettirilecek birşey değildir diyorum, ses yapar falan, vitesler zor geçirir, o zaman değiştirilir.
Baskı balata sıyrıldıktan sonra vites değiştimede mi ses çıkıyor? Ben vites değişirken ayağımı debriyajdan hızlı çekersem ince bir ses çıkıyor sanki triger kayışının vadesi dolduğunda çıkan ses gibi birşey.
otomatik şanzımanda da bu şekil değişmesi gereken birşey varmı benım aracla 4 kişi rampa çıkarken ıcerı bı hafıf yanık kokusu gelıyor yuk artıkça koku daha keskın geliyor sızce ne olabılır