arkadaşlar merhaba, 3 ay önce 2006 model 45000 km de 2.el 1.4 doch motorlu benzinli getz aldım. araç çok temiz ve bakımlı ancak aldığım günden beri motoru çalıştırdığımda şık şık şık şeklinde bir ses alıyorum. özellikle motor soğukken ve rolantideyken bunu yapıyor. motor ısındığındada çok belirgin olmasada yine yapıyor. yağ ince dediler 5w30 yağı boşaltıp 20w50 koyduk ve bor power katkısı kullandık ancak çare olmadı yine aynı ses gelmekte. bu gün hyundai yetkili servisine gittim.motor eksantrik dişlisi, eksatrik kayış gaydı, 16 adet tappets in ve subap ayarlayıcının değişmesi gerektiğini söylediler. tabi bunun için de yaklaşık 1000 tl civarında bir masrafın olduğunu bildirdiler. bu muazzam bir rakam geldi bana. aranızda böyle bir sorunu olan varmıdır, yani 45000 km de olan bir aracın nasıl olurda bu şekilde bir masrafa yol açması ? veya çözüm bulan. arabadan anında soğur oldum. yorumlarınızı bekliyorum. şimdiden teşekkürler.
kardeş aynı sorun benim başıma 2005 model 1.3 mpi admirede başıma geldi....çıt çıt ses geliyordu....tanıdık motorculara gittim abi bunda otomatik subap ayarı var soğukken yapar hemen keser dediler...ama benim araba soğukken yapmıyor sıcakken arada sırada yapıyordu....bir başka tanımadık motorcuya gittim...abi lif tellerinden geliyor dedi...... arabanın yağının içine motor temizleyici silk attı..rölantide 20 dakika çalıştırdı..sonra yağı boşalttı....2 litre 10 numara yağ koydu durulama yaptı..ondada rölantide 10 dakika çalıştı....beyaz yağ kapkara çıktı..... en son castrol magneteci bi koyduk 10 gündür arabadan çıt ses yok...motor çalışıyormu belli bile değil..... motorcu demişti abi bu yağ işleminden sonra düzelmezse lif telleri değişecek demişti...senin araçta lif teli varmı yokmu bilmiyorum ama dürüst Allah'tan korkan bir motorcuya gitmen.....
buralarda da tanıdık arkadaşlar var, bir özel servisi olan arkadaşa gösterdim tappets denilen parçalardan 1 veya 2 sinin tıkalı olabileceğini söyledi, tabi servis doğal olarak 1 veya 2 siyle uğraşmıyor 16 sını birden değiştirmek istiyorlar, bunlara bağlı zincir ve kayışlarıda. Anlamadım gitti, artık dediğiniz gibi bu motorlardan anlayan iyi ve Allahtan korkan birine aracı göstermek olacak.
lif teli işte onlar...sizin aracınız 16 valf olduğu için 16sı birden değişecek.... benim araba 12 valf 12si değişir parça parça değişme olmaz demişti motorcu.. lif tellerinin tanesi 18 tl ankarada orjinali...........18*16= 288 bana motorcu işçilik 70 lira demişti...var gerisini sen düşün...kayış falan hikaye bence...!!!!
rakamların farkına bakarmısınız ben serviste tanesine 32,18 TL + kdv aldım fiyat olarak buda yaklaşık 514,88 TL + kdv yapıyor, gerçenten vay nama vay dedirtecek kadar var. ayrıca 205,20 TL + kdv de işçilik ücreti eklenecek. peki bunlar sizin yönteminiz denendiğinde açılabiliyormu yani yağın tamamen temizlenme işlemlerinden sonra, siz bu işlemleri yaptıktan sonra ne kadar kullandınız aracınızı ve son durumu nedir ?
Bu fiyatları bana özel servis vermişti tanıdık. ben lif tellerini değiştirmedim...sadece motor içi temizlik yaptırdım... motor temizleyici double-up silk 10 TL 2 lt 10 numara yağ durulama için 10 tl yağ filtresi orjinal 10 tl castrol 10-40 magnetec yağ 60 tl toplam 90 lira verdim motor saat gibi maşşalah....10 gün oldu ses yok halen....normalde her gün vardı. eğer yağlamayla düzelmeseydi lif tellerini değiştirecektim.... yan sanayi tanesi 12 tl orjinali 18tl ankarada dedi.....orjinal alırsın dedi yoksa takmam dedi. 12 * 18 = 216 tl işçilik 70 demişti 50 çekerdim ben onu.... ama çok şükür gerek kalmadı....bence bi yağcıya götür temizlet istersen...belki lif tellerinden birinin delikleri tıkanmıştır yağlama yapmıyordur.