Alıntı Günümüz otomotiv sektörü otomobillerin hemen her durumunu kontrol altına almaya çalışmakta ve araçtan en yüksek verimi ve güvenliği almaya hedeflemektedir. Bunun için otomobillerde bilgisayar sistemleri oluşturulmaktadır. Motor yönetimi, süspansiyon ve diğer bir çok sistemi bu oluşturulan bilgisayar sistemleri kontrol etmektedir. Bilgisayar, kararlarını sensör denilen alıcılardan gelen bilgilere dayanarak vermektedir. Bilgisayar, sensöre 5 voltluk bir referans sinyali göndererek geri dönen gerilim miktarını kontrol etmektedir. Başka bir ifade ile, sensör, düşük direnç durumunda sinyalin büyük bir kısmının, direncin artması durumunda ise daha az kısmının geri dönmesine izin veren bir değişken dirençtir. Görüldüğü üzere günümüz otomobil teknolojisi tam bir elektronikleşme içerisine girmiş ve otomobillerin bilgisayarla kontrolü sağlanmıştır. Bu elektronikleşme içerisinde sensörlerin büyük bir önemi vardır. Sensörlerin vereceği bilgilerin yanlış olması otomobilin verimsiz, yakıt ekonomisinden uzak ve güvenliği azalmış bir şekilde çalışmasına neden olacaktır. Bu nedenle sensörlerden gelen bilgilerin yanlış olmaması ve güvenli olması için gerekli önlemler alınmıştır. Örneğin sensörden gelen bilgileri taşıyan kabloların fiber optik olması sayesinde dış etkilerden kaynaklanan frekans karşılığı önlenmiştir. Bir elektronik kontrol sisteminde işlemle ilgili bilgiler elektrik sinyalleri şeklinde elde edilmek zorundadır. Elde edilen bu sinyallerle elektronik olarak gerekli ayarlamalar yapılarak çıkış alınır. İşlem değişkenleri elektriksel özelliği olmayan fakat elektrik sinyaline dönüştürülebilen ısı,ışık yoğunluğu, pozisyon değişiklikleri gibi özelliklere sahiptir. Otomotiv teknolojisinde elektrik sinyalleri sensörlerle sağlanmaktadır. Teknik olarak sensör bir sisteminden diğer bir sisteme enerji aktarımını sağlar ve elektrik sinyali olarak elde edilirler. <b style="">SENSÖRLER[/b] Günümüzde sensörler kullanım alanı sürekli artmaktadır ve çeşitli amaçlara göre sensörler geliştirilmektedir. Bunlara örnek olarak, çok yaygın kullanım alanı olan ısı, ışık, manyetik ve konum değişmelerine duyarlı olacak şekilde geliştirilenler gösterilebilir. <b style="">İndüktif Sensörler:[/b] Bu tip sensörler genellikle dönen bir mekanizmanın hızını ve konumunu hesaplamada kullanılırlar. Elektrik iletkenliğinin temel prensibine göre çalışırlar (değişen manyetik alan içerisinde elektro motor kuvveti indüklenir). Aşağıdaki şekilde bir İndüktif sensör prensibini ve tipik bir krank mili hız ve konum sensörü görülmektedir. <!--[if gte vml 1]><v:shape id="_x0000_t75" coordsize="21600,21600
güzel paylaşım eline sağlık. yalnız krank pozisyon sensörünü bulamadım acaba farklı bir ad altında mı verildi.
serdar hocam ben aracımı bugün servise götürecektim fakat işlerden dolayı fırsatım olmadı. servisle konuştum ustanın anlattığına göre sorun krank mili pozisyon sensöründe. motor soğuduktan sonra araç boş marş yapıyor. akü zayıflayana kadar marş yapıyorum tesadüf eseri çalıştığı oluyor. fakat araç çalıştıktan sonra stop edip tekrar çalıştırdığımda sorun yapmıyor. aradan bir kaç saat geçince yine çalışmamaya başlıyor. şimdi yukarıda lamda sensörünü okudum acaba lamda sensörü ile ilgili bir sıkıntı olabilir mi yoksa servis bilgisayara sokmadan doğru tahminde mi bulundu?
oksijen sensörünün fişini çekip deneyebilirsiniz. bilgisayara sokmadan kesin olarak kimse bir şey diyemez ama görünen krank sensörü.
teşekkürler bitirme tezim için önemli bilgiler buldumhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley17.gif