S.a arkadaşlar Kocaeli'de oturuyorum 2009 1.5 dizel Era aracım var motor yağı konusunda kafam karışık ne kullanmamı tavsiye edersiniz.en verimli.birde bunun zincir ve enjektör pompa bakımı nezaman yaptırmalıyım
Hocam zincir için genelde 150 bin km de değişim yapılır deniyor ancak daha uzun kullanan da var 150 bine gelmeden zincir ötmeye başlayıpta (şıkır şıkır ses yapıyor) değişim yapan da var.
Doblo 1.3 Multijet aracımda benden önce zincir değişmemiş hiç, bende iken 180 bine gelmişti km sanırım ben de değiştirmedim. Satarken de söyledim zincir hiç değişmedi diye. Alırken ben söylemeden önce ustasına baktırmıştı ve hiç ses yok değişmiş demişlerdi Ben öyle diyince ustası hemen söyledim zaten değişmedi daha önce diye. Yani tamamen aracı düzgün kullanmak ve bakımlarını aksatmamak ile alakalı bir şey. Ses gelmeye başladığında yine gidersin bayağı bir km ama gitmemek daha makuldur. Ustamın dükkanında deli gibi zincir sesi yapan Fiorino vardı. Şirket aracıydı ve sahibi aracın boşluğu yok değiştirme dedi. 1 hafta sonra koparttı araç zinciri. Eksantriklerin ikisi de kırılmıştı malesef.. subaplar gitmiş kapak gitmiş.. Hassas bir şey yani dikkatli olmak lazım.
Enjektörler neyse ama pompa bakımını kesin yaptırın. Eğer bir kaçırırsa mazot, geçmiş olsun yolda kaldınız. Bir anda foşurfoşur kaçırıyor az buz değil yani. Yolda kalma sebebiniz de mazotun bitmesi değil, kaçırmadan dolayı basıncın düşmesi ve motora yakıt gitmemesi yeterli basınçta.
motor yagsi olarak sadece markaya ve 5w30. 5w40 olmasi yeterli degil. üzerinde yazan api'lerde ønemli yani api sn, sl, cf4 gibi