Merhaba, Aracın bakım zamanı geldi. Elimde hazırda olan bir E6-E7-E9 standartında yağ var( petrol ofisi MAXIMUS LA 5W-30). Kullanım kitapçığında A4-A5 standardında yağ kullanılmalı denilmiş. Fakat yağların TDS'lerini incelediğimde aralarında bariz bir fark göremedim. Elimdeki MAXIMUS LA 5W-30 yağını kullanmak motora zarar verir mi sizce kullanılabilir mi? Aracım: 1.4 MPI 2017 model i20 Teşekkürler.
Hyundai shell öneriyor. Ben shell değilse koydurmam aracıma o yağı demiştim. @MSC petrol ofisinin yağına hiç yanaşmayın demişti. https://www.hyundaiclubtr.com/konu/i20-yillik-bakim-hakkinda-danismak-istiyorum.52615/page-2
1.4 MPi motor için API ve ILSAC sınıfı önemlidir ve tabii ki 5W-30 olması.Şu an en güncel sınıf API’da SP,ILSAC’ta GF6A’dır.1.4 MPi motor min. API SL gereksinimi istiyor,elinizdeki yağ bu gereksinimi karşılıyorsa ve benzinli motorlar içinse kullanabilirsiniz. Hyundai Shell öneriyor diye sadece Shell kullanmak zorunda değilsiniz tabii ki,bu şartları sağlayan güncel ve tam sentetik bir motor yağı da kullanabilirsiniz.
ekstra bilgi olsun diye yazıyorum. aracı ilk aldığımda bayiiden ilk bakımında yetkili servis castrol 10-40 koydu ikinci 10 bin bakımda diğer bir yetkili servis shell helix koydu araç ilk aldığım andaki haline dönmüştü 20 bin km den sonra, daha sonra km bazlı değil de yıl bazlı yani ortalama 5bin kmde bir yıllık bakım yapmaya başladım o zamanda castrol 10-40, petrol ofisi 10-40 ve 5-30 ile shell 5-30 yağları dönüşümlü olarak kullandım, herhangi bir zararını görmedim açıkçası bu yağların, shell bir tık daha iyi idi ama son bakımda motul 5-30 tam sentetik koydum, araç resmen yarış arabası gibi oldu, bu arada aracım 2005 1,3 otomatik klimalı, benzinli, 98bin km de. performans istiyorsanız motorun ilk günkü gibi ses vermesini istiyorsanız motul veya shell tam sentetik yağlarını tercih edin derim. bu arada motulde otomatik şanzıman yağını da değiştirdim makine ile yaptılar, ondan da memnunum.
Yağ degisimi yapmak isteyen istanbulda yaşayan varsa KARTALDA kartal sehir hastanesinde oradaki shell de sadece yağ parası alıyor shell kendi bünyesinde degisim yapıyor yağ artı filtre 1200 tl 5w/40 aldım tam sentetik Baska yerde 2700 fiyat çektiler isteyen uygun maliyetli bu işi orda yapabilir
Motul 5w40 serisini tavsiye ederim.Eksiltmede yaşamazsınız.5w30 biraz daha ince kalıyor.1.6 admiremde aldığımdan bu yana kullanıp en iyi performansı aldiğim yağdır.Arada bir de depo enjektör temizleyici kullanırsanız aracın gidişinden zevk alirsiniz.10W40 koydurmayin derim...
1.3 Sohc motor zaten 5W-40 ve 10W-40 ile kullanılmaya göre tasarlanmış olduğu için her ikisinde de sorun yok,ancak çok daha geniş spektrumlu bir yağ varken ve tamamen sentetik olarak elde edilirken neden 10W-40 olsun ? Aynı motorlu Getz’imizde hep Liqui Moly Molygen 5W-40 kullanmıştık LPG olduğu ve çok sıcak iklimlerde gezdiği için,hiçbir sorun çıkarmadı.Tam sentetik yağ candır,hem bakım aralıkları uzundur hem de yapısını uzun süre korur.
Muhtemelen yeni nesil 5W-40’ların viskozitesinden ve parlama noktasından olsa gerek,sürekli yazın 35-45 derece olan Didim’de uzun süre ve onbinlerce km boyunca bu viskoziteyle bizim 1.3 G4EA motorda hiçbir problem yaşamadık,üstelik LPG olmasına rağmen.Ancak motorun yüksek devirler görmediğini ve her 15 binde bir yağının değiştiğini belirteyim.700 binlere yaklaşırken artık yağ yakar olmuştu ancak yine de iki bakım arasına sorun olmuyordu.
Yeni nesil araçlar teknolojik aradaki boşluk daha az dolayısıyla ince yağ kullanılmakta eski teknolojilerde boşluk biraz daha fazla ve daha kalın yag yağ yakan araçlar da 20w50 gibi kalın yag kullanımı bundan Ayrıca iki tip yağ veriyor buda coğrafi sıcaklığa bağlı olarak tercih edeceğimiz yağı öneriyor çok fazla kafa karıştırmamak lazım ben shell kullanıyordum castrol 10w40 magnetic yari sentetik olarak değiştirdim bulunduğum yerde 0 altını görmüyorum sıcaklık yaz aylarında ortakama 35 derece 8000 km de bir veya her sene değişim yapiyorum hangisi önce gelirse yılda 8000km de yapamıyorum dolayısı ile her yıl değişim şart oluyor sağlıklı bakımlı masrafsiz kullanimlar