Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Motor Yağ Değişimi Hakkında

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda Bulentt86 tarafından 24 Aralık 2021 tarihinde açılan konu

1. Bulentt86

Bulentt86 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Bülent telli
    Yaşadığınız Şehir:
    31-HATAY
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    Merhabalar forumda yeniyim. 2013 accent blue 1.6 crdi sahibiyim aracım henüz 47 bin de pek fazla bindiğim söylenemez. Sormak istediğim şu en son yağ bakımı üzerinden 1 yıl geçti ancak bu süre zarfında araç 1000 km anca yaptı (castrol 5.30 edge koyulmuştu) şimdi merak ettiğim 1 yıl geçti diye tekrar değiştirmeye gerek varmı yağ ömrünü tamamlamış mıdır? Araç kullanılmasa akü şarj olması için 1 er gün arayla 15 dk çalıştırılıyordu. Yağ değiştiren servis 1 yıl doldu değişecek diyor bu konuda yardımcı olabilir misiniz

2. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,091
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.2 MPI (2008-2014)
    Yağa bir şey olmaz da servis ya 1 yıl ya da 15 bin km der , garantin varsa servise gidecen.

Tapatalk kullanarak iPhone X aracılığıyla gönderildi

3. Bulentt86

Bulentt86 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Bülent telli
    Yaşadığınız Şehir:
    31-HATAY
    Araç Modeli:
    Garanti yok dışarıda özel yerde değişim yapıyorum

4. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,091
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Yağınızı en az 10 bin de bir değişin , ben 5w40 değişeli bir yıl oldu ve daha 5000 km olmuş 10 bini bekliyorum. Kısa sürede kullanılmış olsada araçtaki yağ görevini yapmaya devam edecektir. Her yıl yağ değişmez en az bir 10 bin yapmadan.

5. onurforces

onurforces Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,413
    Ad Soyad:
    onur forces
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    @Bulentt86 kardeşim iyi kötü bildiklerimi yazayim.
    Kapali kutudaki yağa bir şey olmaz. Fakat paketi acilip araca koyuldugu andan itibaren arac kullanilsin ya da kullanilmasin havayla temas ettigi için yağ bozulmaya başlar. Kullanim kilavuzunda 1 yil ya da 15000 de. Hangisi once dolarsa degistir der. Senin durumun ozelinde km dolmuyor ama yil doluyor. Ben burda soyle bir mantik yurutuyorum. Mühendislikte emniyet katsayisi diye bir sey var. 12 ayi 1.2 ile carparsak 14-15 ay yapar. Maksimum 15 ayda degistirirdim yerinde olsam. (Not: Kasimda senem doldu ocakta yaptiracagim yag bakimini ama benim km de tam denk gelecek)

6. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,091
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    1000 km kullanımdan sonra , gün aşırı 15 dak şarj için çalıştırmakla o yağa bir şey olmaz , bidonda durmaktan farksız. Madeni yağların o kadar çabuk bozulacağına dair kesin bir kanıt yoktur , paranız çoksa değiştirin derim ama yeni koyduğunuz yağ da yine kartelde bekleyecek.

7. Samet92

Samet92 Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    28
    Ad Soyad:
    Samet
    Yaşadığınız Şehir:
    46-KAHRAMANMARAŞ
    Araç Modeli:
    Kia
    Tabiki yağ ömrünü tamamlamamıştır.Araç neredeyse hiç kullanılmamış.Eğer bu süreç böyle devam edecekse yağ değişimi esnetilebilir.Değişim için önce hangisi dolarsa o baz alınır.Km ya da yıl.Araç yerinden bile hareket etmiyor anladığım kadarıyla.Bence değişim gerekmez.Fakat günlük olarak kullanılmaya başlayacaksa ilk iş yağ değişimi olmalıdır.

8. Bulentt86

Bulentt86 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Bülent telli
    Yaşadığınız Şehir:
    31-HATAY
    Araç Modeli:
    Dediğim gibi ikinci bir araç olduğu için bu aracımız sürekli yatıyor ama arada bir 3 5 km geziyoruz :)

9. KilecNasah

KilecNasah Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    690
    Ad Soyad:
    Hasan
    Yaşadığınız Şehir:
    27-GAZİANTEP
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.4 CRDİ (2014-2020)
    Mekanik aksamlarda kullanılan bütün yağ ve koruyucuların esas değişim beliteci çalışma saatidir.

Belirli bir km çalışma saatine yaklaşık olacak şekilde hesaplanır. Onun için de denilir ki trafiğin yoğun olduğu yerde araç kullanılıyorsa 10 15k kmden önce değiştirmekte fayda var diye. Eğer araç çok fazla sıcaklık soğukluk farkına maruz kalıyorsa, uzun süreler sıcakta ya da soğukta bekleyerek viskozitesini değiştiriyorsa yağ hiç çalışmasa dahi değiştirilmesi gerekir. Yağ çubuğunu çektiğiniz zaman yağın renk, viskozite ve kokusunda bir farklılık görüyorsanız değiştirmeye gerek yok bence. (Sıcaklık farkından dolayı süblimleşen yağlardan farklı bir koku oluşur.)

10. onurforces

onurforces Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,413
    Ad Soyad:
    onur forces
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Farkli yorumlar var. Ama km ye bagli diyen arkadaslara sorayim. Neden kitapcikta 1 yil ya da 15 000 km hangisi önce dolarsa yaziyor? Arac her sene yetkili servise gelsin, ben de tüketiciyi yolayim diye mi dusunuyor uretici/yetkili servis? Yoksa muhendislik acisindan yagin bozuldugu sure mi baz alinmistir? Ben ikincisi olduğunu dusunuyorum.

11. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,091
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Bence , servis her sene gelsin de servis ücretini alayım diye.

12. KilecNasah

KilecNasah Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    690
    Ad Soyad:
    Hasan
    Yaşadığınız Şehir:
    27-GAZİANTEP
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.4 CRDİ (2014-2020)

https://i.hizliresim.com/3qykbb1.jpg

Hocam mühendislik olarak yukarıda açıklamaya çalıştım. Yağlar çalışma süresi baz alınarak üretilir. Km çalışma saatine yaklaşık denk gelen süredir. Kapalı ve korunaklı bir ortamda yağ uzun süreli sıcak/soğuk ya da hızlı değişen ısı farkına maruz kalmamışsa kolay kolay bozulmaz.

13. ylmzer

ylmzer Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    48
    Ad Soyad:
    Yılmaz ER
    Yaşadığınız Şehir:
    8-ARTVİN
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Geçen Eylülde 40bin km 2013 model araç aldım. En son bakım 2017de yapılmış. Düşün arada 4 küsür sene geçmiş. Km dolmamış zaten. Değiştirdim yağ km olarak değil ama ömür olarak uzun süre bekledi. kararmış görünüyordu. Şahsi fikrim çok kullanılmıyorsa 1sene dolunca değilde bu süre biraz daha esnetilebilir.

2109119DG cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

14. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Burada problem yağı değiştirip değiştirmemeye karar vermek değil ki, bu kadar az kullanılan dizel motorlu bir otomobil motor yağından periyodik bakımdan ziyade başka birçok problem çıkartır.

Dizel motorlarda yanma esnasında sülfürik asit ortaya çıkar, sülfürik asit kontaminasyonu günlük kullanılan bir dizelde problem olmaz bir şekilde bertaraf olur ancak yatan bir dizelde bu asit motora zarar verir, korozyon oluşumunu hızlandırır, yatan motordaki yağ kartere süzüldüğü için motorun diğer kısımları yağ ile asit kontaminasyonuna karşı korunmayacaktır haliyle korozyon karıncalanması yani çürüme gibi sorunlar çıkartacaktır.

Şarjı durdukça azalan akü, uzun yol yapılmadığı için kurum bağlayan eksoz ve tıkanan DPF sistemi gibi.

2013 ten 2021 e 8 yıl olmuş Hyundai nin en uzun garantisi 7 yıl idi neden servisin bakım programına uymak istiyorsunuz ki?

gokhan06, MSC ve SynysterGates bunu beğendi.
  15. Bulentt86

Bulentt86 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Bülent telli
    Yaşadığınız Şehir:
    31-HATAY
    Araç Modeli:
    Bakım için hyundai yetkili servise gitmiyorum kaldı ki bir yağ ve filtre için 1500 TL gibi rakam vermek akıl işi değil. Dışarıda işi temiz özel servis var ona gidiyorum sıfır aldığım günden bu yana yakıtı tek istasyondan kullandığım için mazot filtresi dahi Orjinal hiç değişim olmadı çıkarıp bakıyorlar gerek yok diyip geri takıyorlar. Motor yağı yağ filtresi hava filtresi gibi ekipmanlar değişim yapılıyor. Motor yağına baktım öyle aşırı eskime koku falan yok zaten aracın kontağı kapatıp öyle aylarca bekletmiyorum dediğim gibi 1 er gün arayla mutlaka çalışıyor biraz turlayıp hararet dahi yükseliyor öyle kapatıyorum. Yani sadece 1 yıl oldu havalar da soğudu diye değişim yapmak gerekir mi bilemedim. Bu arada sordum castrol 5.30 sentetik yağ, yağ filtresi iki parça 550 TL fiyat verdiler

16. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    yakıt filtresinin içini nasıl görüyorlar? kapalı kutu.

yakıt filtresi için km fazlasıyla geçmiş.

sonuçta yağ ve filtreleri için de değişim iyi olur.

yağ özellikle motorun çok yavaş ve çok hızlı hareketlerinde ağır yüke maruz kalır. sizin profilde hatay yazıyor. aracı kullandığınız zaman belen rampasında aracı sürüyorsanız çok ciddi yük biner. sadece yıl ve km değil, kullanım şartları da önemlidir yani. ben olsam değiştirirdim.

17. 45R3928

45R3928 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    354
    Ad Soyad:
    Muhammed Çelik
    Yaşadığınız Şehir:
    43-KÜTAHYA
    Araç Modeli:
    Elantra (2015-20XX) AD
    200-300 liralık vergi matrahı fazla olsa vermicem denmezdi mecbur verilirdi. Ben olsam senelik bu parayı önemsemez değiştirirdim. Hadi bilemediniz 15-16 ay daha fazlası cimriliktir.

onurforces bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş