iyi günler dostlar, 2023 i20 kullanıcısıyım aracım soğukken soğutma sıvısı 'L' yani minimum'un altında fakat aracım hareket ettikten sonra F ve L'nin ortasına geliyor bu durum normal midir? ve i20'lerde soğutma sıvısı kontrolü yedek depodan değil radyatör kapağından yapılıyor diyorlar bu doğru mudur?
Yedek su deposu vardır benim araçta radyatörün üstünde ve içinde basınç yok sizin araçta da öyle muhtemelen. Bende de araç ısınınca seviye yükseliyor soguyunca düşüyor, bu arada L nin altına düştüyse biraz antifirizle takviye edin
Cevabın için teşekkür ederim dostum fakat benim aracımda radyatör kapağı üstte yedek su deposu altta kalıyor, sarı kare içerisindeki radyatör kapağı, kırmızı ok ile gösterdiğim yerin altında ise soğutma sıvısı deposu var
İlginçtir ki servisi arayıp görüştüğümde araç soğukken radyatör kapağını açıp bakmamı ve su görüyorsam bir problem olmadığını belirtiler
Yedek su deposu veya taşırma kabı da denir , radyatörle aynı seviyede olmaz zaten , benim i20 de de taşırma kabı radyatörün ortasına doğru altta ama soğukken suyu L ile F arasında olur ve soğukken de kontrol ederim aynı olur yine. Depodaki mavi izden anlıyorum ki motor çalışıp yol aldığı zaman diliminde F ye geliyormuş ancak soğuyunca ortaya geliyor. Aracınızın su deposunu siz L ile F arasına kadar soğukken takviye edin. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Basınç radyatör kapağında olur. Basınç artınca ısıdan dolayı genleşen su radyatör kapağı sayesinde genleşme tankına gider. Motor soğuyunca da basıncın tersi emme kuvveti oluşur ve genleşme tankından motora doğru radyatör kapağından suyu geri çeker. Genleşme tankındaki sıvı soğukken L ile F arasında olmalı.
Tamam yedek su deposuna koyun yeterli ordan çeker eksikse, icim rahat etsin diyorsanız araç soğukken radyatör kapağını açın bakın
Ayrıca depo seviyesinin yükselip alcalmasi normal benim araçta da öyle ısınınca yükselir soguyunca düşer, dediğim gibi siz yedek su deposuna biraz antifiriz ekleyip F ye kadar getirin
Cevap veren ilgilenen herkese yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum, haziran ayı içerisinde yıllık bakımı var servise götürdüğümde ekleme yaptıracağım
Gayet normaldir bu durum. L'nin altına gelirse saf su veya tatlı su (1 çay-su bardağı kadar saf su bulamazsan ) ekleyebilirsin. Su seviyesi L ve F arasında gezinebilir.