bilmediğim bir mevzu, esasında sanki hep bi eksikle arabayı sürüyormuş hissine kapılıyorum bu mevzu aklıma gelince.. tesadüfen buldum yazılanlar baya bi iyi.. ha kullanılır mı derseniz bilemem.. ama yine de fayda var bilmekte.. ----------- <DIV align=center>Yeni Otomobillerin Rodajlanması (fren rodajı, lastik rodajı,aktarma organları ve vites kutusunun rodajı,içten yanmalı motorların rodajı) Bir çoğumuza garip gelsede, artık rodaj mı kaldı? densede mekanik var olduğu sürece alışma süreci olacaktır. Bu konu üzerinde Türkçe kaynak bulunmamasından dolayı bana araştırmamda yardım eden arkadaşlar ve eleştirileriyle konuya şekil veren modifiyem.com forumlarının değerli üyelerine teşekkürü borç bilirim. Konu biraz uzundur ve teknik bilgi içermektedir. tartışmaların devam edeceğini düşündüğüm için ayrıca bu konunun tartışılabileceği konu açılacaktır. Verilen süreler ve Km değerleri gayet görecelidir.. A kişisi 100 km yi yarım saatte alabileceği gibi günde 3-4 km yol yapan B kişisi 1 haftada alabilir... bu yüzden km değerleri fikir verme amaçlıdır. kesin kabul edilmemelidir. Konu tamamen Geliştirilmeye açıktır detayları öğrenmek hepimizin ortak hedefi, bu yüzden sizin yorumlarınızı beklediğim noktada (YB) kısaltması kullanacağım. Başlıyoruz ; Fren ve Lastiklerin rodajı ; Yeni lastikler ve yeni fren balataları gerekli performansı göstermeleri için en az 100km alışma sürecine ihtiyaç duyar. Bunu aklınızda bulundurun. Sebebi lastiklerin kalıplardan çıkmasını kolaylaştıran tabakanın aşınarak asıl hamurun temas etmeye başlamasıdır.(YB) Fren rodajında ise aynı mantık geçerli olmakla birlikte balatanın sürtme yüzeyine uyumu asıl hedeftir (YB) Aktarma organları ve vites kutusunun rodajı; Her yeni hareketli parça gibi aktarma sistemide rodajlanmalıdır. Ancak rodajdan kastımız ne oluğunu kesin bilinmelidir.. eğer sorduysanız Size yeni aracınızı satın alırken rodajın artık gerekmediği vurgulanmıştır. (YB) bizim aktarma organlarının rodajı konusunda demek istediğimiz çalışmayla oluşacak çapakların temizlenmesi yüzeylerin temas yerlerinin yağ filmi ile koruma altına alınması ve olabilecek en mükemmel uyumun oluşmasıdır. ancak bu noktada enteresan bir durum söz konusudur. Bir çok üretici manuel şanzımanlarında yağ değişim periyotlarını çok uzun tutmakta ve bu sistemlerde herhangi bir yağ filitresi bulunmamaktadır. yani ister sert davranın ister titiz ve bilinçli , dökülecek çapak yine şanzıman içinde kalacak ve görevlerinden biri bu çapakları tutmak olan şanzıman yağı on binlerce km sonra değiştirilecektir.(tabi siz erkenden değştirmezseniz) Şimdi üzerinde durulması gereken önemli husus şudur: üretim kalitesinde yaşanan onca ilerlemeye rağmen , gelişen teknolojiye rağmen hala aktarma organı rodajından bahsedebiliyioruz.. açıkçası bana hiç mantıklı gelmiyor.. zaten böyle bir şey gerekli olsaydı yeni araçlarımızın ilk bakımında şanzıman diferansiyel vb aktarma organı yağları ve varsa filitreleri değiştirilirdi. Bu aktarma organlarının rodajı yok demek değildir. mesela motosikletlerde şanzıman dişlileri motor yağı ile yağlanmaktadır. aynı yağ motoru ve şanzımanı dolaşmaktadır.(YB) ancak otomobillerde aman aman üzerine titrenesi bir rodaj olmadığını düşünüyorum (YB) yoksa siz hala inanılmaz hassasiyette üretilen ve rodaj kelimesini bağdaştırmanın mümkün olmadığı sanayi devrimi harikası rulmanların mı alışmasını bekleyeceksiniz ? Ancak şanzımanınınzla ilgili şu bilgileri aklınızda bulundurmanız olabilecek kusurları engellememize olanak sağlar ve aşırı beklentisi olmayan son kullanıcının bilmesi gereken maksimum bilgilerdir(YB) ; * Önden çekişli araçların diferansiyel sistemi şanzımanın içindedir. * Önden çekişli araçlarda şanzım
Peki rodaj hakkıyla yapılmadığında ne oluyor ? Bu tepeler olabileceğinden daha az traşlanıyor ve kısa bir süre sonunda motor yağı bu tepeleri kalıcı film tabakası ile örterek daha fazla traşlanmasına engel oluyor. Çok net olarak anlaşılacaktır ki motor yağı olması gerekenden daha kalın bir film tabakası oluşturmak zorundadır. buda motorun yağ yakması demektir ayrıca kompresyon kaçacağından yakıt tüketimi artar. Piyasada "kör kalmış" , "sağır motor" vb. efsanelerin sebebi buraya dayanır. Tabiki aracınız fabrikanın ortalamalarında olacaktır.. Lütfen Modifiyem forumlarında bulunan teknik konuları okuyunuz. Kompresyon ölçüm testi konusunda kompresyonların fabrika tarafından belli aralıkta normal kabul edildiğini göreceksiniz. siz neden üst sınıra çok yakın kompresyon değerleri olan bir motora sahip olmayasınız ? Bu elinizde .. Hemen bu noktada bir dip not daha düşelim ; Motoru koruduğu öne sürülen motor yağı katkılarının neden yeni araçta kullanılmaması gerektiğini düşündünüz mü ? cevap yukarda bu katkılar tepeleri ve çukurları hemen doldurarak segman oturmasına izin vermemektedir... bunu oluşturduğu inanılmaz kalın katman sayesinde yaparlar ve motorunuz yağ yakar.. asla yeni arabam sağlıklı olsun uzun ömürlü olsun diyerek bu katkıları uygulamayın... düzgün yapacağınız rodaj bu katkıların idda ettiği tüm artıları size verecektir. Rodajdan sonra kullanılması tavsiye edilen bu katkıların yaptığı sizin rodajda kazanamadığınız kompresyonu vermek... Peki metallerin genleşmesi vb. ısıl mazeretlerin beklenmesi rodaj sayılmaz mı ? Motor parçalar üretim bandında zaten bu kademeyi geçmişlerdir. ingilizce "Heat cycle" olarak adlandırılan süreç rodajda gerçekleşmez..(YB) eğer rodajı bunun için yapıyoruz zannediyorsanız yanlış yoldasınız(YB) ANCAK HARARET HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR. rodaj sürecince aracın aşırı sıkıştırılması ve hararetin yükselmesi yapılacak en büyük yanlışlardan biridir. Motor çalışma ısısına ulaşmadan kesinlikle rodajlama namına yüklenme yapılmaz -------------------------------------------------------------------- Bu noktaya kadar anlattıklarımız kabaca toparlarsak; * Aktarma organlarının rodajı yeni otomobillerde asıl hedef değildir. * Rulmanın rodajı olmaz * Yeni otomobilin motorunda gerçekleşecek en önemli ve nerdeyse tek rodaj segman oturmasıdır * Segman oturması silindir basıncı ile elde edilir * Segmanı adam akıllı oturtan kendi gerilimi değil ateşleme sonucu oluşan basınçtır. * Segmanı maksimum şekilde oturtmak için uygun devirlerde tam gaz vermekten başka seçenek yoktur. * Yeni motora asla "Yağ katkısı" vb. sıfatlarla satılan ürünler uygulanmaz. * Yeni motorların parçaları metalurjik olarak ısıl işlemlere tabi tutulmuştur.km ler boyunca alışması beklenmez * Çalışma ısısına ulaşmayan yeni motora kesinlikle rodaj namına yüklenilmez(rodajın dışında da yüklenilmez) ------------------------------------------------- Dahada detaylara inmeye başlaylayabiliriz ; Peki burada anlatılan rodaj bize ne kazandırır ? Burada anlatılan rodajın mantığını kavrayıp kendi aracına uygulayan yada en azından yeni aracında gaza tam basmayı başaran biri mutlaka farkı görecektir. araç her devirde daha istekli hızlanacak tam performansını hatta daha fazlasını gösterecektir.(YB) trafikte aynı araçlara göre daha seri
çok tesekkurler..valla ben aracı aldıgımda kulanktan dolma bilgiler yuzunden basmadım..ama eri geldi tam gaz da yaptık..ama yazdıkların dogrudur..bir atnıdıgım şirketten arkadaslarıyla birlikte sıfır reno clio aldılar..onlar rodaj suresi dolayısıyla aracı yormadılar basmadılar..tanıdıgım ise umursamadı bastı zorladı..ve şu anda atnıdıgımın aracı öbür araclara göre daha seri...yağ değişim olatına gelince komsumuz sıfır ford connect aldı motor yagını 1.500kmde kendi değiştirdi çapaklardan dolayı.
Dostum verdiğin bilgilere çok katılıyorum. 3 ortak 2007 model megane dizel almıştık. Ben ilk aldığım günden kayınpeder tavsiyesi ile dekompresyon ile yavaşlayarak ve yüksek devir kullanarak açtım aracımı. Benim aracım 100 km de 5.5 ortalama tuttururken ortaklardan birinin aracı 6.2 yapıyor. Benim aracım son kilometresini çok rahat görüyor, gece ikinci köprüden anadolu yakasına geçince çoğunlukla deniyordum en sonunu. Aynı araç aynı günlerde alındı yaklaşık aynı kilometredeler ama sanki motorları bambaşka durumda şu anda. Düzenleyen : causality
Yazı için teşekkür ederim. Çok cahilce bir soru olacak, hatta "sen bu soruyu soruyorsan araba falan sürme hiç" şeklinde düşünebilirsiniz ama "Tam gaz hızlanma" ne demektir?
gaz pedalını köklemek veya kadranı en yükseğe dayamak OLABİLİR bence.https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley11.gif
tam gaz hızlanmak aracınız seyir halinde iken örneğin 2. veya 3. viteste normal hızında giderken bir anda gaz pedalına sonuna kadar basmak yani araca depar attırmaktır https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif
güzel bu bilgiler.eline sağlık arkadaş aramakla bulunmayacak bir takım şeyleri de yazmış.bizim sıfır aracımızda o zaman mineral yağmı var.hiç sanmıyorum.sentetik yağı doldurup satmışlardır bize.çünkü 15000 de gelin dediler. ben 5000 de yağ ve filtreyi değiştirmeyi düşünüyordum.daha önce belki değiştirecem şimdi ,servistekiler bir sorun çıkarmaz ise.çünkü bu çapaklar gerçekten motor için sorun bunu biliyordum zaten.
paylasımın için tesekkürler... kısmet olurda sıfır arac alırsam 1000 km ye kadar vites deşisim aralıgını 3000 de tutuacam 5. vitesi buldugumda ise tam gaz yapacam yavaslamalarda ise vitesi kullanacam
Merhaba Hayati bilgiler için teşekkürler, bunların ışığında daha önce forumda tartışılan çok konunun nezdimde berraklaştığını söyliyebilirim. Ben malesef 2009 otomatik Getz aracımı bu şekilde açmadım ama arabam şimdi 11000 de ve gerek yakıt ekonomisi gerekse hızlanma açısından ilk kilometrelere göre kesinlikle daha iyi. Bu rodaj işleminin otomatik arabalarda nasıl yapılacağı konusunda bizi bilgilendirebilirseniz memnun olurum. Saygılar..
Paylaşım gerçekten çok olumlu,arkadaşa teşekkür ederim,rodaj için gereken sürüş stilini bilmeyerekte olsa böyle yaptım iyiki de yapmışım.
yaa bu siteyi bunun için seviyorum ayrıca semerkaw arkadaşımada bizi bilgilendirdiği için teşekkür ediyorum