Arkadaşlar bizim Getz'lerde tam olarak rodaj kavramı olmadığını kullanım kılavuzundan biliyorum. Ancak, orda bile benzinlilerde ilk 1000 km içinde belli sınırlamalar getirmişler yinede. Benim merak ettiğim ise eskilerin motor açma dediği konunun yeni teknoloji bu motorlarda da sözkonusu olup olmadığı. Yani hızdan öte, motorun periyodik olarak belli viteslerde belli devirleri çevirmesi, hatta belli devirlere kadar yükseltilmesi gibi uygulamalar fayda sağlar mı? Örneğin sürekli yaklaşık 2000-3000 devir arasında aracı kullanmak motorun eskilerin deyimiyle sağır kalmasına mı yol açar?
Sevgili dostum, "arama" butununu kullanıp "rodaj" yazarsanız, bu konuyla ilgili her türlü bilgiye ulaşırsınız...
Ben, bizim araçların ( bu yeni tip motorların ) zaten fabrikadan rodajlı çıktığını biliyorum. Daha önce de farklı konularda konuşuldu ama her viteste aracı 2000-3000 dev/dk aralığında kullanmak yanlış. Her vitesin kendine göre devir aralığı var. Zaten doğru aralığı yakaladığınızda araç kendisini hangi viteste olursa olsun yaydan fırlayan bir ok gibi ileri iter. Ama motor sıcakken relantide falan araca arada bir tüksek devirleri göstermekte fayda var.
Benim asıl merak ettiğim rodajın ötesinde, aslında bizim araçlarda klasik anlamda rodajda yok zaten ama,ilk 1000 km sonrasında belirli devirlerin üzerine çıkmak gerekir mi ya da bu bir fayda sağlar mı? Çünkü genelde 2000-3000 devir arasında kullanıyorum, bu motorun sağırlaşmasına sebep olur mu bizim araçlarda acaba?
Çok bilinen ve eskilerin çoğu fırsatta kendilerine has bir yetenek olarak böbürlendiği bir şehir efsanesidir. Hyundailerde ve çoğu araçta önerilen dikkat edilmesi tavsiye edilen öneriler aşınmaya müsait mekanik parçaların bu 2000km zarfında birbirine alışması ve ileriki dönemlerde yine bu parçaların öngörülen ömrüne katkıda bulunmanızı sağlamaktır. Yoksa aracı satın aldığınız andan itibaren 5000-7000 devir arası kullanabilir veya en son kaç yapabiliyorum diye Allah ne verdiyse basabilirsiniz. Özetle kullanımınız normaldir ve motor ömrüne katkısı çok olduğu gibi aynı zamanda ekonomiktirde motor sağır filan olmaz. Ayrıca arada sırada biraz performans yaparsanızda bunun ne motora ne de kesenize bir zararı olmaz.