Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

mobil 10/60 yag??

'Motor & Yakıt & Emisyon Sistemleri Sorunları Ve Çö' forumunda Serkan tarafından 17 Nisan 2015 tarihinde açılan konu

1. Serkan

Serkan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    168
    Ad Soyad:
    Serkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Merhaba arkadaslar belki konuyu yanlis yere acmisimdir k.bakmayin bende pug 106 xs arac var 139.000 de aldim 143500 km ye yeni geldi ve bir sorun baş gosterdi canimida hafiften sıktı soyleki araci aldigimda butun bakimlarini yaptirdim total 10/40 yag koydum ve 4.500 km yaptim arac bu sure zarfinda 2.5 litre yag yakti yakti diyorum kacirma yok damlama yok 10 tane usta gezdim farkli bolgelerde ozellikle herkesin dedigi tek sey var aracta ufleme akinti yok ama vites gecislerinde yani yuksek devirlerde yag yakiyor ince olarak dedi ve nettende arastirmalarim sonucu ve bir cok ustaya danisarak mmobil 10/60 excented life marka yag onerdiler ya yagin tamamiyla yakmasini kesecegini yada 5.000 km de 0.5 e i0.indirecegini soyluyorlar siz bu konuda ne dusunuyorsunuz bu yag hakki da bilginiz fikriniz veya kullanan es dost oldumu tecrubeleriniz varmidir???

2. Cilo

Cilo Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,171
    Ad Soyad:
    Yılmaz ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Kia
    Aracının model yılını yazarmısın? :) Birde cc :)

3. Cilo

Cilo Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,171
    Ad Soyad:
    Yılmaz ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Kia
  4. mursel_balci

mursel_balci Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,786
    Ad Soyad:
    Mürsel
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata 2.4 (2006-2010) NF
    benim araçta yağ eksiltiyor serkan bu yağı duydum. sanayide bir kaç yere sordum pek tavsiye eden olmadı. bilmiyorum belki kullanıpta memnun kalanlar vardır. fiyatı da 100 civarı birşey olması lazım.

5. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    20w-50 gibi bir şey mi bu.?

6. Cilo

Cilo Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,171
    Ad Soyad:
    Yılmaz ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Kia
    20 50 daha ılıman iklim için. :)

7. e_uzun

e_uzun Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    329
    Ad Soyad:
    Ebubekir uzun
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Bu yağ hakkında bayağı bi forum dolaşmıştım. Genelde uzun km kat etmiş motorlara, yağ eksiltiyorsa son çare olarak tavsiye ediyorlar. Bundan sonra da eksiltirse motorun tamir işlemi görmesi gerekir. 10 60 yağ kalın olduğu için yağ eksiltmez. Yani motorun rektefiye süresini belli bir süre daha uzatır. Performans ve yakıt olarak olumsuz etkiler. Sonuçta kalın yağ yağlama süresi gecikir.

8. maycicek

maycicek Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    138
    Ad Soyad:
    Murat AYÇİÇEK
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    Benimde birkac sene once kullandigim 106xr vardi, cok benzer motor.

Silindir kapak contasi curumeye meyilli, bende su yakiyordum beyaz dumanlar esliginde :)

Ust kapak acildi conta farkli yerlerden curumustu.

Yetkili servisten 17-18 tl civarinda bi paraya aldim contayi, ama sana tavsiyem hazir kapak acilmisken, ust tarafin takim contasini alip, subap lastiklerine, eksoz emme manifold contasina kadar degistirmen olur.

Zaten 250-300 tl iscilik verirsin ortalama, takim contada yenilenirse kafan rahat olur.

9. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    arap yağı o, arapların çöl sıcakları için:)
    yahu birçok arabaya 0W-40 edge diyor bu alman castrolcü? :) bir 4-5 sene önce 0-40 yağ falan yoktu herkes basıyordu magnatec 10-40 ı

10. Serkan

Serkan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    168
    Ad Soyad:
    Serkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    aracın model yılı 1998 1.6 90 hp lık cok nokta enjeksiyonlu XS modeli

söyle bir durum var arabayı aldıgımda böyle bir sorunum yoktu taki araca genel bi bakım yaptırıp 10/40 total orj yagı koyunca sapıtmaya başladı arac mavi dumanı sadece calıştırdıgımda atıyordu gaza yuklendigindede hiç atmıyordu siyah duman dahi yoktu ne olduysa 10/40 yag koyduktan sonra ortaya cıktı

mursel abi bugun gittim kocasinan sanayi sitesinde cevre otodan 10/60 yag aldım 100 tl fiyatı var bide gitim orj. yag filtresini aldım yarın degiştirticem kısmetse bu yagı almadan önce cok araştırma yaptım hatta 10/40 ın ustune bor power ekliyeyim dedim ama ne ustalar nede internette yazılanlarda kimse tavsiye etmiyordu bu yagıda her forum sitelerine girip okudum bide tek tek ayrı yerlerde sanayilere girip sordum tavsiye ediyorlardı özellikle pug forumlarınada sordum 10/60 yag kullanan cok vardı bu duruma yöneltti beni bakalım yarın degiştirelim görelim nasıl bir seyle karşılaşıcaz ama kullananların hepsi memnun oldugunu söylüyorlar yag eksiltme kesildi yorumları cok

bu arada 10/60 yag kalın bir yag degil sadece yanma derecesi yüksek oldugugundan bahsediyorlar misal 10/40 100 derecede özelligini kaybediyorsa bu 10/60 yag 140-150 derecede özelligini yitiriyormuş ki bilirsiniz F1 araclarının motorları yüksek ısılıdır bu tür yagıda onlara için üretilmiş gibi birşey ve viskolitesi yüksek yag catlakları derin çizikleri doldurdugundan tavsiye ediliyormuş

normalde sakin kullanırım ama bi an geldigindede 2-3. viteste kesiciye giriyorum tabi buda pistonların dışarı cıkardıgı ısı fazla o yuzdende 10/40 yag etkili olmuyor bide bunu deniyelim bakalım ne yapıcak

11. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    görüyorum ben hala buralarda, eski arabalara koyuyorlar, doğan-şahin-toros filan eski kamyonlarda var tabi.

Cilo bunu beğendi.
  12. Serkan

Serkan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    168
    Ad Soyad:
    Serkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    su 10/60 deniyeyim verim alırsam devam alamazsam son care olarak onu yapıcam artık :D

Cilo bunu beğendi.
  13. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    demekki içindeki eski motor yağı 10w-40 değilmiş, muhtemelen daha kalındı ve o kadar eksiltmiyordu bu ilk değişim yanlış hatırlamıyorsam bu 106 yı yeni almıştınız, bor power çok tehlikeli babam pancar motora buna benzer bir katkı koydu onu bile bozdu, en son kurban kadir abi oldu yatak sardırdı sonata ya katkı yüzünden,

10w-60 yağ konusunda burada gördüğüm eksikler olarak tamamlamak istediğim şeyler var, shell in de 10w-60 yağı var ve zamanında koysammı benim getz e acaba? diye araştırmıştım gerçi benim herhangi bir motor problemim bulunmamakta, şimdi bu 10w-60 yağ yüksek performanslı motorlar için aşırı zorlamalara yüksek beygir güçlerine sahip motorlar için evet ancak şöyle bir ince nokta var atladığınız 10w-60 yağın önerilmiş olduğu ferrari 599gtb ferrari F12 berlinetta gibi 5-7 litrelik motor hacmi ve 550-700 beygir gücü olan otomobillerin hatta formula 1 de halihazırda kullanılan v6 1.6 motorların ve yine F1 de 2013 e kadar kullanılan V8 lerin yada 2004 e kadar F1 de kullanılan V10 motorların yağlama sistemi bizimki gibi karterden ıslak yağlama şeklinde değil bu araçlar virajlara uzun süreli yüksek G kuvveti ile girdiği için motor yağı karterin ve motorun bir tarafında toplanıp motorun belli bir bölümünü yağlamıyor bu bir yarışta 100-150 sefer olsa vay o motorun haline:) o sebeple dry sump yağlama dediğimiz kuru yağlama sistemi vardır bu motorlarda, bu sistemde motor yağı bir depoya konulur motora direk doldurulmaz motorun içinde onlarca yağ nozulu bulunur ve bu yağ nozulları pompa vasıtasıyla motorun yağlanması gereken hassas noktalarına bu depodaki yağı özel şekilde motor devrine göre alarak püskürtür, yüksek basınç ile püskürtülen yağ ile motorun krank mili yatakları silindir çeperi, supap sistemi ne varsa komple yağlanır ve aynı anda bu yağ motorun belli yerlerine akar bu akan yağlar ise yine başka bir vakum pompası tarafından motordan geri çekilerek depoya geri basılır vakumla çekilip depoya basılırken arada yağ soğutucu ve filtre bulunur, yüksek performans motorları yağlaması bu şekildedir bu motorların içinde vıcık yağ bulunmaz:) bunun amacı motor yağının çapul çupul motoru dönerken yormaması ve güç vermesi içindir ikinci sebebi ise virajlarda yanal merkezkaç kuvveti olan G kuvveti ile etkilenmesini önlemektir

Şimdi bu tip bir yağı peugeot 106 gibi bir motora koymak ise başlıbaşına bir muamma dolu maceradır, yağlama yaparmı derseniz elbet yapar ancak formula 1 de yada diğer performans araçlarında yaptığı esas görevi olan işin 10 da birini yapmayacaktır benim kanaatimce, olsa olsa kaliteli bir 5-40 yada 10-40 yağın görevinden daha fazlasını yapmaz

yağ yakmayı azaltıp azaltmayacağı konusunu bende ısrarla merak ederek bekliyorum inşallah sorunlarınıza çare olur.

Devir kesici nin motora zarar verdiğini düşünürüm hep kazayla birkaç kez yaptım ve birşey olacak diye korktuğumu söyleyebilirim:), bu tip zevkler tartışılmaz gerçi :) caddecilik te bir nevi uğraş sonuçta onları da seviyoruz:)

14. Cilo

Cilo Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,171
    Ad Soyad:
    Yılmaz ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Kia
    Adamların bir bildikleri var sanırım. :)

15. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    hep merak etmişimdir, araca eğimli bir yerde ilk çalıştırma yapıldığında zararı olur mu, tam yağlama yapar mı.? diye demek ki etkisi oluyormuş.

16. maycicek

maycicek Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    138
    Ad Soyad:
    Murat AYÇİÇEK
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    10w-60 kalin degil ifadesi tamamen yanlis.

Karsilastirmak icin yaglarin teknik ozelliklerinde 100c deki vizkozite degerlerini karsilastirin.

Yag numarasi buyudukce kalinlasir. Segman asinmis aracta yag yakmayi engellemesi bu nedenle.

Ama bunu koyana kadar kompresyon testi yapsaniz durumunu anlardiniz motorun.

Tum silindirler ayni dusuk kompresyon degeri verirse, segman problemi, belli silindirler problemli dusuk degerli ise ona gore yorum yapilabilirdi.

Segman problemi yoksa bosuna zorlanacak motor. Cunku ciddi kalin yag 10w-60.

17. Cilo

Cilo Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,171
    Ad Soyad:
    Yılmaz ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Kia
    (Castrol)Üreticisi bu araç için uygun görmüş problem oluşturmayacaktır.

Ayrıca yağ kalın değil yüksek ısıda yağlayıcı özelliğini kaybetmiyor.

18. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    peki ya düşük ısıda ideal yağlama özelliğini önerilen diğer yağlar kadar kazanamıyorsa:) yüksek performanslı motorlar daha çabuk ısınıyorsa bu yağ onlara özelse?:) ısınana kadar daha az koruyorsa? onuda bilemiyoruz işte.

19. mursel_balci

mursel_balci Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,786
    Ad Soyad:
    Mürsel
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata 2.4 (2006-2010) NF
    sonucu burdan paylaşırsan bizde bilgileniriz serkan.

20. Cilo

Cilo Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,171
    Ad Soyad:
    Yılmaz ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Kia
    :) işte zaten önemli olan nokta orada. Normal ve zor kuşulda gereken koruma elbetteki sağlanıyor.
    Castrol demişki birinci tercih 0 40 koy demiş bu yağ ekonomi ve koruma konusunda uygun,
    10 60 ikinci tercih olarak koy demiş.
    0 40 ile arasındaki fark biri soğuk ortamda normal sıcaklıkta ve normal koşulda koruma sağlıyor,
    10 60 normal soğuk aşırı sıcak normal koşul ve zor koşulda koruma sağlıyor. :)

Bana kalsa castrol edge 0 40 a3 b4 koy derim. :)

erenuzel41 bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş