Merhaba arkadaşlar ! 2006 Model Era CRDI-VGT aracımın çalışması sorunluydu geç çalışıyordu. Cumartesi günü hem çalışma sorunu için, hem tıkanmış olan kalorifer peteğini değiştirmek için hem de 15 bin bakımı gelmeden erkenden bakım yapmak için ustaya götürdüm. Usta kontrol ettiğinde kızdırma bujilerinin 4'ünün de patlak olduğunu söyledi. Fakat 2 tanesini değiştiremedik yerinden çıkmıyor. Ne kadar uğraşsak da bir sonuç alamadık. Usta bu ikisi sarmış dedi. Heralde uçları orada kaynadı. Motoru sıcakken denedik yine olmadı. Ancak 2 tanesini değiştirebildik. Çalışması yine aynı. Hiçbir değişiklik yok. Usta bunları çıkarmak için yarım motorun inmesi lazım dedi. Genelde bu buji çıkmama sorunu Fiat motorlarında oluyor bunun için yarım motor indiriyorlar dedi. Bütün moralim alt-üst oldu. Afedersiniz k...ç.ma baka baka gittim. O gün sabaha kadar içip sarhoş olasım vardı. Hastanın doktor beklediği gibi her ay yana yana maaş gününü bekleyerek zaten zar zor tırnaklarımızla kazıyarak kazandığımız ÜÇ KURUŞ parayı bu araba için (Yarıdan fazlasına devletin el koyduğu Yakıta mı ?), Her sene enflasyon oranından bile fazla fazla artan Vergisine, Sigortasına mı verelim ? Usta usta gezdirip evde karımızla çocuğumuzla geçireceğimiz zamanı sanayilerde harcayıp paramızla rezil mi olalım. Üstelik nazları da çekilmiyor bu ustaların parayı çok kazanıyorlar karşısındaki adamı muhtaç ve mecbur olarak görüyorlar da ondan !!! Neyse sorum şu : Yok mu bu arabanın çıkmayan kızdırma bujilerini yarım motor inmeden çıkarabilecek bir Babayiğit Usta tanıdığınız ? Veya ben bu işi en kısa yoldan nasıl çözerim ? Hyundai Servisine mi götürmeliyim ? 2 bujinin değişmesi aracın çalışmasıyla ilgili hiç bir şeyi değiştirmedi acaba diğer ikisi değişmediğinden mi yoksa başka yerinde de sorun olabilir mi ? Şimdiden teşekkür ederim. (Biraz duygusal oldu ama kusura bakmayın idare edin.)
Benim tdci focusta da olmuştu, 3 buji değişince düzelmişti. Markaya özel değil, zamanla sıcak-soğuk yapmaktan metal kaynıyor. Bakımlarda atlanan, çalışıyorsa elleme denilen bir parçadır.
Çok geçmiş olsun çok üzücü bir durum gerçekten bizim ülkemizde araba bir lüks ve bozulması da ayrı bir külfet ... Motor indirmeye gerek yok işin ehli birisi uzun bir çalışma sonrası alır yerinden. Genelde enjektör sökerken olan bir durum ve zorda olsa kırılan parça çıkıyor.
Çıkmayan kızdırma bujisini zorlamamak lazım. Bazı ustalar çıkmayan kızdırma bujisi için ; motor sıcakken iyice sprey sıkıp birazcık gevşetiyor , bikaç gün öyle kullanıp sonra bi daha gidiyorsun. Yine biraz gevşetiyor. Kurtardıysa ne ala, kurtarmazsa işlem bi daha tekrarlanıyor. Bu şekilde kırılmadan çıkabiliyor. LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Öncelikle geçmiş olsun. Sonatada kışa girerken hafif hissettiren titrek çalışma sonrası 4 kızdırmayıda değiştirmiştim. İşleme başlamadan önce dualar ile ustaya gittim ve sıkıntısız hepsi değişti. Ama işe başlamadan peşin peşin söyledi eğer kırılırsa üst kapak açılacak diye. Ama işlem 3-4 saat uzat en fazla kalkıpta motor yapmayacak çıkmayan kısmı tersten çıkartacak. İşlem için eğer kırılırsa fazladan 200 tl alırım demişti yanlış hatırlamıyor isem. Yıl 2016 idi Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Teşekkür ederim yorumlarınız için. Yani kısacası bir çözüm yolu yok öyle mi motoru açmaktan başka.. LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
İyi bir TORNACI bulun. ama işinin erbabı olacak. Sökme esnasında KIRILSA dahi Tekrar kaynak yaparak kırık parçayı çıkarabiliyor. ÖRNEK : http://www.ondertorna.com/multijet_isitma_kizdirma_buji.html
Herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. Abi öncelikle yorumun için çok teşekkür ederim. Sabah erkenden senin yorumunu görür görmez verdiğin linki de kontrol ettikten sonra aynı bu işi yapan tornacı Ankara'da var mı diye hemen araştırmaya koyuldum. 2 gündür tornacı araştırması yapmamıştım çünkü usta motor inmesi lazım deyince tornacı hiç aklıma gelmemişti. Ankara'da bu işi yapanlar varmış. Bi tornacı buldum aradım. Öğleden sonra gittim. Dükkanda baktım yerler komple eski kararmış kızdırma bujileri dolu. Tek sıkıntı bujilerin arka tarafta olması dedi. Önde olsa içinde kırılsa dahi motoru açmadan %100 çıkarırdık dedi. Bismillah deyip başladık. Adam güzel bir yöntemle sağa sola zarar vermeden motoru açmaya kurcalamaya gerek kalmadan 5 dk içinde ikisini de kırmadan çıkardı. Gerçekten de her işi erbabına göstermek lazım. Yenilerini taktık. Bunu da atlattık çok şükür rahatladım.
Hadi geçmiş olsun, ankaradaki yeri tarif eder misin, ihtiyacı olan ankaradaki arkadaşlara da çözüm olur.
Teşekkür ederim hocam sağol. Şöyle de bir duyuru yapayım: Kırılan ya da yerinden çıkmayan Kızdırma Bujilerini çıkarmak için ustanıza motorunuzu indirtmeden önce şu adrese bi ulaşın derim: Ankara/Şaşmaz 2571. Cadde 13/A Yasin Torna. Nuri Usta. Nette de bilgileri var.
Sarmişsa cıkmiyor kopuyor koparsa silindir kapağıni sokmek gerekiyor ama havalar o kadar soguk degil bu havalarda dörtldude calismasa bile arabanin calismasi lazim sonucta tam dizel bi motor