merhaba arkadaslara bugün nette takıllırken mekanik abs diye bisey gördüm.biraz incelledim sistem ilk olarak çin malı motorsikletlerde halen orjinal olarak kullanılmakta olan bi sistem mis . Ve araclarada uygulamıslar. Aracına takıp uygulamıs bir kisinin yorumunu sizlere alıntı yapıyorum. FREN DESTEK SİSTEMİ gönderen samara tarih Cum Ağu 21, 2009 6:16 fren destek sistemini arabama taktıralı yaklaşık 3 -4 ay oldu. taktırmadan önce biraz tereddütlerim vardı. frenlerim daha kötü olur mu , fren sistemine zarar verir mi , beklenilen etkiyi gösterir mi , gibi birçok konu kafamda soru olarak dolaşıyordu. sağ olsun Erdoğan ustaya olan güvenim bu düşüncelerimin önüne geçip , Fren Destek Sistemini taktırmamda çok etkili oldu. Erdoğan usta üyelerimize ilk olarak çilingoz buluşmasında tanıtmıştı bu sistemi hatırlarsanız. buluşmaya gelemeyen ve bilgi sahibi olamayan arkadaşları da ben bilgilendireyim istedim. Fren Destek Sistemini taktırdıktan sonra yeterince uzun sayılabilecek bir süre değişik şartlardaki denemelerimde edindiğim izlenimleri sizlere de aktarmak ve bilgilendirmek faydalı bir paylaşım olacaktır kanaatindeyim. Fren destek sistemi nedir ? sizin de bildiğiniz gibi ladalarda çapraz iki yollu hidrolik fren sistemi kullanılmıştır. fren pedalına basıldığında fren ana merkezindeki hidrolik fren yollarına doğru basıncı ileterek balataları sıkıştırır. ladalarda fren destek sistemi iki parçadan oluşur ve her bir parça fren ana merkezinin fren yolu çıkışlarına monte edilir ( her bir fren yolu için 1 ad. ) fren destek sistemi nasıl çalışır : fren pedalına basıldığında hidrolik ana merkezden direk olarak fren yollarına değil , iki parçadan oluşan fren destek sistemine itilir. burada genleşen hidrolik içeride bulunan membranı şişirerek duvarcıklara çarpmasına neden olur. duvarcıklara çarpan membran çarpmanın etkisi ile hidroliği çok daha büyük bir basınçla fren yollarına yönlenirir. bu şişme ve geri tepme hareketi basınç sabitlenene kadar saniyede 4-6 defa tekrarlıyor , böylece tekerleklerin ani frende bile ilk anda kilitlenmesini önlüyor. basınç çok daha büyük değerlere çıktığından balaralara gelen itme kuvveti de önemli ölçüde artmış oluyor ve frenleme çok daha etkili hale geliyor. fren sisteminin orjinalliği bozulmuyor , en ufak bir tadilat yapılmıyor , limitör iptali yok. gelelim benim birebir yaşayarak edindiğim izlenimlere : *fren pedalı son derece yumuşadı *yumuşadığı halde daha duyarlı hale geldi , ayrıca son derece etkili hale geldi ( öyle ki son model lüx araçları yüksek hızlarda bile 5-10 mt mesafeden korku yaşamadan takip edebilir hale geldim ) *kullandığım lastikler çok iyi olmadığı halde durma mesafesi son derece kısaldı ( bir ara 100 km - 0 km testi yapıp sonucu bildiririm ) *panik frende bile tekerleklerde kilitlenme birkaç saniye sonra gerçekleşiyor , bu da aracın kontrolünü kolaylaştırıyor. *tekerlekler kilitlense bile en ufak bir savurma yok , araç düz çizgide devam ediyor *disklerin yamukluğundan dolayı fren pedalında oluşan titremeler hissedilmeyecek duruma geliyor *nırmal araca göre fren pedalı daha kısa süre kullanıldığından diskler daha az ısınıyor. bu da frenlemenin etkili olmasına katkı sağlıyor. ayrıca disklerin deformasyon riskini de azaltıyor bu sistem benim araca takıldığı dönemde bir de nivaya takılmıştı. nivanın sahibi de aynı izlenimleri teyid etti. Erdoğan ustadan aldığım bilgilere göre forumda çok aktif olmasalar da 3 veya 4 üyemiz daha Fren Destek Sistemi taktırmış bulunmakta. bu arkadaşlardan ricam en azından bu konuda iyi veya kötü izlenimlerini bizlerle paylaşması. memnunlarsa bu sistemin faydalı olduğunu teyid etmiş oluruz , olumsuz izlenimleri varsa da eksikleri görmüş oluruz böylece bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak isteyen arkadaşlar Erdoğen ustaya aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirler 0212-579-34-34 0536-438-39-48 Kullanıcı avatarı samara Güven Oto Forum Moderatörü Mesajlar: 1463 Kayıt: Pzt Şub 04, 2008 1:11 Konum: istanbul/avrupa yakası Re: FREN DESTEK SİSTEMİ gönderen hunter tar
buda 2. Alıntı arkadaşlar dedeme ait 1987 peugeot 505te birkaç yıl takılı kaldı kullandım araç hala bizde mekaik abs şu an sökülü ardiyede yatıyor. break safe diye amerikan malı ikitane 10cm yüksekliğinde 5cm genişliğinde iki ayrı silindirden oluşuyor (biri ön biri arka) fren devresine paralel takılıyor üzerine basınç gelince içindeki gaz basınç altında saniyede 108 defa titreme yapıyor buda saniyede 108 defa frene bas bırak yapıyor. kullanım sonucu fren daha geç kızaklıyor özellikle ıslak zeminde farkedilebiliyor size tekerlek kitlemeden en üst düzeyde limit fren yapabilmeyi kolaylaştırıyor buzda bir işe yaramıyor. ve sökülme sebebi freni sertleştiriyor. yani pedal daha sert oluyor. mekanik absyi taktık 2-3 sene takılı kaldı ama enişte sağolsun 1 metre fren izi dahi olmadan arabayı yoldan uçurdu kaportadan çıkınca ustalar takmamıştı dedem zaten freni sertleştiriyordu dedi o zamandan beri ardiyede yatıyor. kullanan birisi olarak kilitlenme sorunu olan araçlara öneririm ama frenin sertleştiğini unutmayın
Yıllarca ABSsiz araç kullandığımdandır alışmışım heralde bazen ABS olmasa daha mı iyidi diye düşünüyorum. Çünkü özellikle Era da ABS devreye girdiğinde fren mesafesi uzuyor bu da benim işime gelmiyor çogu zaman. Tamam kilitlenmeyi önleyip manevra kabiliyeti sağlıyor ama zaten o hızda manevra yaptığınızda aracın arkasını toplamak hem ustalık hemde şans istiyor. ABS yokken de tekerleklerin ne zaman kilitleneceğini bilip ona göre davranıyordum zaten. Hele ki buzda ABS tam bir felaket tekerlekleri kilitlememek için dönmeye devam ediyor ama bu yüzden de araba durmuyor :RpS_sad: Geçen kış yokuş aşağı el frenini çekip durmuştum yoksa gidiyodu araba. ABS de güzel icat ama bi ESP değil
Hocam buzda kullanım için abs sigortasının yerini öğrenseniz iyi olur Birkaç buz tecrübem oldu... Deneme sürüşü amaçlı... BENİM GÖRÜŞÜM şu yönde ki abs sigortasını çıkarttığımda yani ABS yi devre dışı bıraktığımda duruş mesafem oldukça kısaldı... Buzda yola çıkmadan sigortayı sökmeniz iyi olacağı kanaatindeyim... Ama dediğim gibi bu tamamen KİŞİSEL GÖRÜŞÜM...
aracın en önemli aksamına güvenip taktırmazdım şahsen. abs siz kullandık da toz mu kondu frenimize. abs yoksa ona göre sürerim.