Merhabalar, Aracım Bayon 1.4. lpg&Benzin otomatik. Şöyle bir durumu fark ettim. Her 1 depo lpg den sonra genelde 50km kadar benzinde kullanırım. Geçen yolda lpg bitince ev-iş arası sadece benzin ile ortalama yakıt tüketimine bi bakayım dedim. 5,6 lt/100km gösteriyordu. (İş yerinden çıkmadan önce değerleri sıfırladım. Hız olarak 90 dan yukarı çıkmıyorum)Bu değer tam olarak 102 km'nin ortalaması. Bu değer pompada aşağı yukarı tutuyor. Lpg de ise aracı aynı koşullarda kullanırken bu değer 6,2 - 6,4 arasında değişmekte. %15 - 20 fazla lpg payınıda ekleyince pompada bu değer de aşağı yukarı tutuyor.(38lt lpg/ 505 km *100km=7,50lt ortalama lpg)(tank 46lt) Aracın çekişinde bir problemim yok. Sadece lpgde alt devirlerde az hissedilmekle birlikte zorlanıyor gibi, vites küçültüyor devam ediyor araç. Aynı yolda benzinde akıyor. 5000 bin km önce tekleme sorunu nedeni ile garanti kapsamında lpg enjektörlerim değişmişti. Öncesinde böyle bir şeyi deneyimlediğimi hatırlamıyorum. Sorum şu, ortalama yakıt tüketimi ekranında hem lpg hem benzinde kullanırken aynı değerleri vermesi gerekmiyor mu?, sonuçta kalibrasyon ona göre yapılıyor. Yoksa lpg de zenginde mi geziyorum. Benim hesabıma göre 5,6*1,20=6,8lt(gerçek tüketim, pompa verisi) lpg ile gezmem gerek diye düşündüm. Düşüncelerinizi bekliyorum.
Araç fabrika çıkışında lpg'li olarak satılıyor mu ? Genelde gösterge sadece benzine göre hesaplama yapar .
Yok sadece benzinli olarak satiliyor. Kafamdaki soru isareti sundan kaynaklı olustu. Lpg bayileri hep der ya benzinden max yuzde 20 fazla yakar lpg diye. Benzinde 5.6 yakiyorsam lpg de 6.8 litre yakmam gerkeli diye düşündüm. Ben 7.5 - 8 litre yakiyorum. Takribi olarak bir depoda 50 -60 kmye denk geliyor kayıp.
Benzinli araca sonradan lpg takıldığında ekrandaki tüketim göstergesi tam olarak doğru göstermiyor. Örnek; xd2 elantra aracımda ortalama tüketim 9,5 litre gösterirken gerçek tüketim 11-12 litre civarıydı. Mevcut ix35 de (lpg'li) şu an ekranda 8,4 gösteriyor ancak gerçek karma tüketim 12 litre civarıdır.
Dediğimiz bilgiye vakıfım, konu açmadan önce forumu gezdim. kafamdaki soruya tam bi cevap bulamadığımdan konu açmak istedim tekrar. lpg kullanımı ile araç göstergesinin litre olarak farklı olacağını biliyorum. Bu farkın sadece fiziki olarak pompada fark etmesi gerektiğini biliyorum. Lpg de gider iken kalibrasyonu düzgün yapılmış ayar ile benzinde gidiyormuş gibi göstermesi gerek ortalama yakıt tüketiminin.(Yanlış biliyorsam üstatlardan ricam lütfen düzeltsin). Soru işareti de tam olarak burda ortaya çıkıyor. Dediğin gibi üstat bir baktırmak lazım, zengindeyim sanırım. Şu kitin garantisi bitsin kendim yapacam ayarlarını, adamlar baştan savma iş yapıyor. Sorsan piyasa bizden sorulur.
Çok afaki değerlere sahip olsanız oksijen sensörü zaten lamba yaktırır. %20 meselesi ise günümüzde çok genelleme sayılabilir, bu oran motor uyumundan yapılan ayara kadar değişir ki, günümüzdeki en uyumlu motorlardan biri de bu G4LC motordur. Yol bilgisayarı ortalama tüketimi, sanki benzin enjektörleri atış yapıyormuş gibi yorumluyor ve ona göre veri gösteriyor. Yani bu verinin üzerine tahmini 1-2 litre (şehir içi/şehir dışı kullanım, sakin/gazlamaya göre ekleme) eklenebilir ve gittiğiniz menzilden kontrol edebilirsiniz. En azından benim arabada veriler her zaman bu şekilde doğru çıkıyor.
Burada hem fikiriz. Gosterge paneli hesabini benzine gore yapiyor. Benzine gore oran veriyor. Pompada ise bu oranin %20 si gibi bir fazlalik ile lpg aliyoruz.(takribi) Bu olmasini umduğumuz optimum durum. Kafamdaki soru ise şu idi, gosterge paneli benzinde giderken farkli ortalama veriyor, lpg de gider iken farkli bir ortalama veriyor. (Ayni kosullar altinda), Sadece gosterge panelinden yola cikarak arac zenginde diyebilir miyiz?
1.4 mpi i20 var bende. LPG'de yakıt tüketimi sapması çok çok az. 0.5lt-1lt farkediyor. Yani yol bilgisayarı neredeyse doğru değeri gösteriyor.
Benim gösterge ekranım doğru oluyor o zaman. lpg/benzin gösterge paneli arasında 0,7 lt oynuyor. ayarımda bi sorun yok sizin yorumunuza göre.
1 litre hatta kışın kısa mesafede daha fazla oynayabilir aradaki fark ayarinizla ilgili bir şüpheniz varsa PC ye bağlayıp baktiracaksiniz depo olcumuyle aracın göstermesiyle bir sonuca varamazsiniz
Her yakıt aldığımda kilometre sıfırlarım. Son veriler bu şekilde. Yani yol bilgisayarı doğru değeri gösteriyor.
30,74/280,2*100= 10,97lt/100km lpg üstat bu idi sıkıntı olarak düşündüğüm. siz ekranda 10,9 lt görüyorsunuz, pompada 10,97 lt olarak hesap yapıyorsunuz. benim ise şöyle idi sizin örneğinizi kullanarak konuşayım, 10,9 ekranda gözüken, pompada 13,08 lt lpg idi. Ayrıca kafamdaki bir diğer soru ise şu idi. siz pompada 10,97 lt lpg almışsanız eğer. Normal koşullar altında lpg max %20 fazla yakacağı varsayımında(hadi biz hesabımızda %15 diyelim) 10,97lt/1,15= 9,53 lt olarak gösterge panelinde görmemiz gerekli olduğunu düşünmüştüm. Siz ve diğer arkadaşlar 0,5 - 1 lt gibi oranlarda sapma olacağını söylediği için çokta kafama takmıyorum şimdilik. Filtre değişiminde ustaya ufaktan bi göz attırımı lpg haritasını. Şu anki yakıt/km/fiyat oranlarından memnunum aslında. Ama sanki daha fazla tasarruf yapabilecekmişim gibi düşünmüştüm. sonuçta lpgye tasarruf için biniyoruz. Teşekkür ederim ayrıca size veri de yüklediğiniz için..
https://www.hyundaiclubtr.com/konu/lpg-doenuesuemue-yaptirdim-i20-1-4-otom-atiker.46241/page-2 LPG dönüşümü yaptırmadan önce ve sonrası bu konuda var. LPG dönüşümü yaptırdığım ve ilk uzun yola gittiğimde yaptığım yakıt ölçümü ile yol blgisayarı hemen hemen aynı değerlerdeydi. Hatta bunu konuda belirtmiştim diye hatırlıyorumda şimdi girip araştırmadım. Bugüne kadar hep öyle oldu. Dediğiniz gibi "yol bilgisayarı+%20-30" bir LPG hesaplaması var genel olarak. Ama ben hiç bu hesabı yapmadım. Yol bilgisayarı hep doğru gösterdi.
Teşekkürler, bu konuyuda okumustum, hatta araca ilk lpg taktirdigimda okudugum konulardan biriydi. Şimdi tekrar okuyunca tuketim olarak hemen hemen aynı gibi. Ama bir seyi deneyecem tekrar, depoları fulleyip, depo testi yapicam ayni yolda, hem benzin hem lpg için. Anormallik gorursem paylaşırım burda.