Arkadaşlar Lpg taktırınca yol bilgisayarı iptal oluyormu? Sıralı otogazlarda olmuyor diye biliyorum ben ?
LPG sistemini, yakıt sistemine paralel olarak elektriksel bir devreyle yol bilgisayarına bağlamanın bir yolu yoktur. Benzin ya da mazotlu sistemler fabrika çıkışında yakıt sistemine bağlanır, sonradan LPG sistemi takıldığında montajı servis bile yapsa bunu yol bilgisayarına bağlayıp çalıştıramazlar. Zaten yol bilgi ekranı benzin tüketimini bile % 100 olarak göstermez. Örneğin yakıt tüketiminiz azalıp kırmızı ışık yandığındayol bilgi ekranı ortalama 70 km gidebileceğini gösterir, fakat bu değer 40 km nin altına düştüğünde veri gösteremez. Ekranda ---- ifadesini görürsünüz. Siz yolda sadece LPG tüketimi yapıyor olsanız bile depodaki yakıtla gidebileceğiniz mesafe( km)sabitkalması gerekirken düşmeye devam eder. O bakımdan aracınızda LPG sistemi varken yol bilgi ekranını unutun... Nasıl lastikler döndükçe km sayacı atıyorsa, yol bilgisayarı ne kadar mesafe gidebileceğinize lastiğin dönüş hızına göre karar veriyor ve relantide çalışma anlarını hesaba katmıyor. Aracınızı 1 saat relantide çalıştırın ve ne kadar gidebileceğinizi gösteren ekrandaki rakamların değişmediğini göreceksiniz. Düzenleyen : DaMdaKi_KeMaNCi
çalıstığım şirkette lpgli 2004 vectra vardı yol bilgisayarı kalan benzinle gidilicek mesafeyi sürekli düsüodu lpgyle gitmeme rağmen bende ilk baslarda arabayı tanımadığım için anlık tüketimi acıodum ve benzine göre ayarlı olsada en uygun anlık tüketimi yakalayıp öle kullanıodum orda gösterdiği değerlere yakın yakıodu lpgdede sadece o işe yarıodu yol bilgisayarı lpgli aracta.. Düzenleyen : Çağlar Baykan
Ben bağladım, güzel olmayınca söktüm. Bunun nedeni benzin deposunun şamandırasının lineer olarak değer vermemesi ve yol bilgisayarınında buna göre programlanmış olması. Denemek isteyen arkadaşlar ADC pini olan PIC'ler ile yapabilir. Araç LPG 'ye geçince röle benzin şamandırasından araç beynine giden seviye akımını keser, kesilen akım yerine ADC'liPIC ile lpg şamandırasının akımı okunur ve DAC ile sümüle edilerek LPG tankının içindeki yakıt miktarı araç beynine ve göstergesine iletilir. Benim aracımda LPG tam dolu iken 20 ohm Boş iken 1 ohm direnç veriyor şamandıra potansı. Benzin sisteminde ise benzin tam doluyken 8 ohm depo boşken 200 ohm direnç veriyor. LPG yarı doluyken linner olarak ortalamadan 10 ohm direnç verirken, Benzin sisteminde iş bozuluyor, yanlış hatırlamıyorsam135 ohm (lineer olsaydı 104 ohm vermesi gerekirdi) değer veriyor. Bunu lineer olarak simule edemeyince yapılan çalışmanın bir anlamı kalmıyor malesef.
Serdar hocam elektriksel devrelerden, terimlerden anlamam. Genelde mekanik benim işim. Fakat şöyle mantıksal olarak düşündüğümüz zamanda bile bunun olmayacağı aşikar. Çok mükemmel bir sistem olsa benzin depomuzdaki son damla yakıt kalana dek gidebileceğimiz yolu göstermesi gerekmez mi? Ya da gaz tüketirken neden benzin tüketiyormuş gibi depomdaki yakıtı hep azalıyormuş gibi göstersin ki? Yarım depo benzimin var ama yol bilgi ekranında gidebileceğim mesafeyi ---- km olarak göstermesi pek normal gelmiyor bana.