http://ekonomi.haberturk.com/otomotiv/haber/538727-zararinizi-biliyor-musunuz Forumdaki aktif arkadaslardan Burak Tasci'nin haberi. Ancak maalesef bazi goruslerine katilmak mumkun degil: 1. LPG'nin zararlari hakkinda bilimsel verilerden ziyade kulaktan dolma bilgilere yer verilmis. 2. Ustelik km.de 11 kurus da azimsanacak bir rakam degil, zira 10.000km.de 1.100TL eder ve kendini bir senede kolayca amorti etmis olur. 3. Ayrica hicbir kit 100km.de 1L benzin tuketmez. Kaldi ki LPG donusumu yapilmasaydi arac zaten benzin kullanacakti. 4. Yakit yakittir, kurusu yasi olmaz. Yag pompasi ve motor yagi ne ise yariyor? LPG aksine kurum birakmayan, temiz ve cevreci bir yakittir. Birkac sene sonra butun tanklarECR normlarina gore yenilenmis olacak ve otopark yasagi da kalkacak. Bundan sonra artik LPG ikinci sinif muamelesi gormeyecek. Dizelin ekonomikligini ve rahatligini anliyorum ancak bu LPG'yi karalamak icin bir sebep degildir. Edit: Bu talihsiz haber hakkinda yapilan kendi sitesindeki yorumlar zaten butun gercekligi gozler onune seriyor. Düzenleyen : zuniga
LPG konusunda dünyada teşvik edici bir çok önlem alınmışken neden ülkemizde bu denli karalamacı yaklaşımlar var anlamıyorum. Hem diesel hemde benzinli araçlar kullanmaktayım. Bir çoğumuz 1 litre az yakıt tüketebilmek için bile bazen 100km hız yerine 90km hızı tercih ediyoruz. Yada yaz sıcağında "aman tüketim artmasın" diye klimamızı çalıştırmıyoruz. Üstelik bunu 20.000 liralık araçlarımızda (ki bu rakam az bir rakam değil) yapıyoruz ve bunu çok doğal karşılıyoruz. Ama LPG'de km başına10-15 krş ekonomileri bile hakir görüyoruz. LPG-Benzin diesel bir tercih bir tarz meselesidir. LPG tercihini "bunca para verdiğiniz aracınıza LPG mi taktırıyorsunuz" diyen arkadaşların, mercedes gibi bir konfor bir lüks abidesi araçlarda bile diesel ve hybrit uygulamalarını görmelerini isterim. LPG işin ucuzuna kaçmak değil, bilinçli olmaktır. Sonuçta verimli, temiz, ve GÜVENLİ bir yakıtı sırf ucuz diye aracımda kullanmamak....sanırım doğru bir karar olmazdı Düzenleyen : tolgakmg
LPG kuru değldir, benzin enjekte edildikten sonra nasıl buhar oluyorsa LPG 'de aynı şekilde yanar,ayrıca yanma odasında benzine göre daha homojen yapıdadır. Motora zarardan çok yararı vardır; *yanma odası temiz kalır, *egzoz sistemi ve katalitikte kurum olmadığından bu sistemlerin ömrü uzar, *bujilerin ömrü uzar, *motor yağını kirletmez, yağın ömrü uzar. Özellikle lifterli ekzantiriğe sahip hyundai modellerinde yağda pislik olmadığından lifterlerin ömrü uzar. eğer yanlış montaj ve kalibrasyon yapıldıysa o zaman mevzu değişir.
1998 model accent aracımda 10 yıl boyunca lpg kiti takılı idi. 7 yılını ben ve hor kullanmama rağmen motor aşınması gibi bir sorunla asla karşılaşmadım. 1.3'ün altında dizel ben piyasada görmedim. en küçüğü 1.33 onunda vergisi benzli ile aynı. dizel araçların bakımı hakkında bilgi verilmemiş. Onları da hesaba katarsanız lpg'li araç daha ekonomiktir diyebilirim. Eğer denildiği gibi olsa firmalar (hyundai ve chevrolet) lpg'li araçlara yönelmezlerdi. beledileyelerimiz bile artık doğal gaz ya da lpg ile çalışan araçlara yöneliyorlar.
Size çalıştığım firmanın ithali olan ve adını yeni yeni duyduğunuz Vialle markasını öneririm. Bu üründe yanma odasına LPG sıvı olarak aktarılmaktadır. Detaylı bilgi için sitemizi öneririm. Kitin fiyatı piyasadak,, haleflerine göre biraz yüksek 2000 Euro civarıdır. Ancak sıralı sistemlerden hem daha ekonomik hemde daha performanslıdır. http://www.vialle.com.tr
Merhaba, Öncelikle kibar yaklaşımınızdan dolayı teşekkürler. Bazı kendini bilmez kişiler direkt olarak hakarete başvuruyor. LPG kullanımı ile ilgili olarak şunları söylemek isterim. Ticari aracımı var ve yıllardır LPG ile çalışıyor. Şahin'imiz de vardı şimdi de Hyundai'miz var. Hepsi LPG'liydi. Bu forumdaki tüm LPG'li otomobilleri toplasanız bizim ticari araçlarımız kadar yol yapmamışlardır. Tahmini olarak 5-6 milyon km'den fazla LPG ile çalışmış 4-5 tane otomobilimiz vardı. LPG kuru yakıttır. Bunu subablardan anlayabiliriz. Açıklamasında bulunmak istemiyorum. Bilen kişiler biliyordur. Ayrıca habere konu olan 11 kuruşu LPG lehine yazdım. Yani LPG kullanırsanız 11 kuruş kâr etmiş olursunuz. LPG taktırmayıp 11 kuruş daha fazla yakın demedim. Litrelere gelince ortalama bir rakam kullandım. Bunu hesaplamalardan da anlarsınız. Ayrıca 1 depo LPG ile 400-450 kmşehir dışı gidiliyor. Ancak 45 litre dizel yakıt ile 800-850 şehir içi yol alınabiliyor. Aradaki farka bakın. Biri şehir dışı biri şehir içi. Bu da 2 depo LPG=1 depo dizel yakıta denk geliyor. Hangisi daha sağlıklı ve ucuz? ECR yakıt tanklarına geçmek kolay ama o andaki yeni kit takılan araçlara uygulanacak. Bir tankın maliyeti 100-150 TL'dir fakat bizim halkımız sineğin yağını çıkardığı için paraya kıyıp bu tankları değiştirmez. Ondan dolayı daha 10 sene sürer üzerindeki tanklarla aracın kullanılması. Bu da otoparklara girmeleri zorlaştırır. Ayrıca sitede yapılan yorumlara bakılırsa dizelin LPG'den daha avantajlı olduğu her yönüyle anlaşılıyor. Ayrıca bu haber 3 gün üst üste Haberturk.com'da 1'nci oldu. Demek ki halk dizele önem veriyor ve haberi haklı buluyor. Sadece yaşadığım deneyimlerle bu haberi yaptım. Varsa 5-6 milyondan fazla kilometreyi LPG'li araçla yapmış olan kişi buyursun karşımda yorum yapsın. Ayrıca bugün itibariyle LPG'li ticari taksimizi satmış yerine dizel otomobil koymuş bulunuyorum. LPG eziyeti bugün itibariyle benim için bitmiştir.
Size inanmazsınız ama 1248 cc'lik bir çok dizel otomobil gösterebilirim. Özellikle Fiat Albea'lar... Opel CDTI'lar 1.3 cc'nin altındadır. Vergi avantajı da vardır. Araştıralım lütfen. Sonra haberi yapanlara suç bulmayın.
Günaydın, Burak bey sübap olayı tamamen şehir efsanesidir. Hiç bir yakıt sübap lastiklerini yada sübapların kendisini korumaz. Bunun içi yağlama sistemi düşünülmüştür, yağlama sistemi sorunlu olan araçlarla alakalı bir mevzu yıllardır LPG'ye mal ediliyor. Şahin v.b. karbüratörlü araçlarda kullanılan eski tip sistemin zararları aşikar, ancak bunun yeni sıralı sistemlerle kıyaslamak çok yanlış. Şu an İstanbul'da ne kadar çok LPG'li taksi olduğunu siz benden daha iyi biliyorsunuz. Dizel araç hiç bir zaman avantajlı olmadı, olmayacakta. Bunun başlıca nedeni küçük hacme aşırı beslemedir. Bu tip motorlar yapıları itibari ile uzun ömürlü motorlar değillerdir. Bakımları benzinli araçtan daha pahalıdır. Enjektör, pompa, kızdırma bujisi v.s. arıza yapmasa turbosu ile belirli peryotlarda garanti uğraşırsınız. Özellikle şehiriçi kullanımda. Günümüzde dizel teknolojisi artık son noktasına gelmiştir, yenilikçi bir çok firma doğalgaz ve LPG ile çalışan hibrit araçlar üzerinde çalışmaktadır. Bunun başlıca nedeni çevre etkenleri ve verimliliktir.