Arkadaşlar Merhaba, Öncelikle bayramınız kutlu olsun. 1998 Accent 1.5 GLS voltran sıralı gaz sistemi kullanıcısıyım. Son zamanlarda arabamda sabahları çalışma zorluğu var. Çalıştıktan hemen sonra devir 600 ile 2000 arasında 2-3 dk. boyunca değiştikten sonra stabil hale geliyor. Bu süre beklenmez ise araba viteste gaz yemiyor yığılıp kalıyor. Ankara'da yetkilli servise götürdüm sorunungaz sisteminden olduğunu ve taktırdığım yere götürmeme söyledi. Sorun gitmezse gaz sistemi sökülüp araç özgün haline getirildikten sonra arıza araması yapacaklarını söylediler vebu cevap beni hiç tatmin etmedi. Takdırdığım yer başka ilde olduğu için ustamı aradım. O da akünün artı ucunu gece sökmemi ve sabaha kadar beklememi söyledi. Aynen dediğini yaptımsabah soğukta arabayı çalıştırdım hiç bir sorun yok. Gün içindedecanavar gibiydi ancak ertesi gün yineaynı sorun. Ustamın dediğine göre gaz adaptasyonu yapılması gerekiyormuş serviste ve hemen akabinde gaz adaptasyonuna uygun lpg ayarı. Bu konuda ne diyorsunuz tekrar aynı servise gitmek istemiyorum başka bir yere götüreceğim. Bu işlem özel serviste de yapılabilir mi. Buveya benzeri olayları bekliyorum lütfen.
İnce ayar yapılması lazım. En son ne zaman ayarlattın veya son zamanlarda yağ buji buji kablosu hava filtresi değişti mi ? Bu gibi durumlarda tekrar ayar gerekiyor. Bir de bir süre benzinde kullanırsan düzelebilir. Ayar yaptırma ile başla bence. Ayar yapan eleman aracın beyninin vermiş olduğu alarmları sana söylesin ve gerekiyorsa ona uygun önlemi de al. Benim son alarmlardan biri 3. buji kablosunda bir kaçağı işaret ediyordu. Değiştirdim araba yeniden doğdu.
İyiakşamlar. Öncelikle sorununuz, sabahları gazda iken mi, benzinde iken mi gerçekleşiyor? Eğer sorununuz araç gaza geçtiğinde meydana geliyorsa, gaz geçiş sıcaklığınız çok düşük ayarlanmış demektir. Genelde gaza geçiş sıcaklığı 20 derece gibi bir değerde ayarlandığından, özellikle soğuk havalarda sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bunu önlemek için gaz ayarı yaptırana kadar, ilk çalıştırmada, motor ısınana kadar benzinde kullanıp daha sonra gaza geçiş yapabilirsiniz. Ancak sorun gazda değil benzinde gerçekleşiyorsa, rölanti regülatörü, ısı müşiri kontrol edilmelidir.
Buji, buji kablosu hava filitresi vs. değiştikten sonra ayar yapıldı. Sorunu benzinde ilk çalıştırmada yapıyor. Rolanti regülatörünü sizin söylediğiniz doğrultusunda kontrol ettireceğim. Zaten yağ değişim zamanı gelmişti. Bu arada evet gaza geçiş derecesi 29 ama özellikle ayarlattım hemen geçiş yapsın diye. Onda çok sıkıntım yok. Sadece motor ısınınana kadar biraz vuruntu yapıyor.
Rölanti regülatörü ve ısı müşirini kontrol ettirin. Birde gaz kelebeğinizi temizletin. Sorun sanırım düzelecek. Sorununuz gazda olmadığına göre, yüksek ihtimal ısı müşirindendir. Ancak geçiş sıcaklığınız 40 derecenin altında olmamalıdır. bu durumda LPG tam gaz fazında yanmadığından zengin karışıma bağlı labda sensörü hataları ve vuruntu sorunları yaşayabilirsiniz. Bu durumda daha fazla gaz tükettiğiniz için aslında ekonomi yapmamış oluyorsunuz.