Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Lpg / Cng Dolum Ağzı Konumu Değişiyor.

'LPG Sistemleri' forumunda onrgly88 tarafından 7 Kasım 2016 tarihinde açılan konu

1. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.2 MPI (2014-2020)
    Öncelikle ilgili haberin kaynağı

Arkadaşlar, daha önce de açılmış konu ancak bu defa 6 ay içinde ilgili sürece geçileceği yönünde ibareler bulunmakta. Hal böyle olunca; ben gibi yeni lpg taktıracak arkadaşlara konum bakımından güzel fikirler verilebilir.

LPG‘li araçların yaklaşık yüzde 90‘ında dolum yerinin altta yer alması nedeniyle çalışanlar, gaz yanığı, bel ve diz ağrısı gibi tehlike ve sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, araçlardaki LPG/CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) yakıt sistemi tadilatında değişikliğe gitti. Buna göre, araçların altına konumlandırılan ve dolum yapan personelin mağduriyetine yol açan dolum ağızlarının, aracın farklı bölümlerinde yer alması kararlaştırıldı. Söz konusu düzenleme 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

LPG dolum yerlerinin araç altından kaldırılacak olması, bu işlerde çalışan ve çeşitli tehlikelere maruz kalan dolum görevlileri tarafından olumlu karşılandı. Ankara‘daki Çağrı Akaryakıt istasyonunda LPG dolum görevlisi olarak çalışan Nuri Şahin, LPG dolum yerinin aşağıda olmasından dolayı çalışırken zorluk çektiklerini belirtti. Şahin, söz konusu araçlara dolum yaparken dizlerini yere koymak zorunda kaldıklarına dikkati çekerek, bu yüzden diz ağrısı yaşadıklarını söyledi.

Dolum yerlerinin aşağıda olmasının aynı zamanda tehlikeleri de beraberinde getirdiğine işaret eden Şahin, ‘Dolum yerinin egzozun yanında olması ateş alması açısından risk oluşturuyor. Bunun yanında dolum yerinin aracın altında ve eğik olması el yanmalarına sebep oluyor. Gaz yanıcı bir madde olduğu için pompayı takarken ele zarar veriyor. Bu yanık sürekli kalıyor. Dolum yeri yanda olursa bizim için daha rahat olacak.‘ dedi. Şahin, söz konusu düzenlemenin çalışma şartları ve performans açısından daha iyi olacağını vurguladı.

Yanağımı yaktım

LPG dolum görevlisi Ali Haydar Doğanay da yaklaşık 3 aydır bu işi yapmasına rağmen çeşitli sağlık sorunları yaşadığını belirtti. Doğanay, ‘Eğilerek çalışmaktan dolayı dizlerimde yara ve nasırlar oluştu. Ayrıca bel ağrılarına neden oluyor. Yağmur olduğunda çalışmak daha da zor. Dizlik kullandığımız zaman ise sürekli takılı olduğundan kan dolaşımı olumsuz etkileniyor. Dolum yeri aracın yanında olursa daha rahat çalışabiliriz.‘ diye konuştu. Dolum sırasında yaşadıkları bir diğer sıkıntının da gazdan kaynaklandığına dikkati çeken Doğanay, ‘Aracın bazen gazı dışarı atması göze zarar verebiliyor. Ben geçen gün çalışırken aracın gaz atmasından dolayı yanağımı yaktım. Bu tür sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliyoruz.‘ ifadesini kullandı.

Lüks araç sahipleri ve kapalı otoparka girmek isteyenler tercih ediyor

LPG servisi Atay Otomotiv‘in sahibi Murat Çam, araç sahiplerinin istediği üzerine dolum yerlerini araçların altına konumlandırdıklarını söyledi. Çam, ‘Kararın bize bir külfeti bulunmuyor. Dolum girişinin alta ya da yanda olmasının güvenlik açısından da bir farkı yok. Yapılan montaj, şartlara uygun tasarlanabilir. Alttaki dolum yerinin yan tarafa alınması bizim açımızdan bir saatlik bir iş.‘ dedi. Çam, dolum yerinin aracın altından yukarıya alınmasının yaklaşık 100 liralık bir maliyeti olduğunu kaydetti.

LPG kurulum ustası Sercan Çetinkaya da LPG dolum ağızlarını genelde tampona takmak istediklerini, müşterilerin ise çeşitli nedenlerle alt tarafı tercih ettiklerini anlattı. Sektörde çalışanlar, özellikle lüks araç sahipleriyle kapalı otoparklara girişlerde sıkıntı yaşamak istemeyen sürücülerin, LPG dolum yerlerinin araç altına konumlandırılmasını talep ettiklerini aktardı.

Atilla25 bunu beğendi.
  2. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.4 MPI (2020-202x)
    İki yıllık muayeneden yeni çıktım. Daha da ne lpg nede dolum ağzı ile uğraşırım. Gitti yere kadar devam. Özellikle bu LPG konusunda durmadan bir şeyler çıkarıyorlar. Şu şilte konması gibi. Zamanında adam gibi bir çizelge olsa bizde ona göre yaptırsak ama yok. Ekle sekle yola devam. LPG zaten başlı başına sorun birde bu sök tak değiştir olmadı işi var.

ahmetakif34 ve onrgly88 bunu beğendi.
  3. Atilla25

Atilla25 Guest

Ben de benzin dolum kapağının oraya yaptırmak istiyorum. Fiyatı da 150 TL olarak almıştım bir servisten.

Ancak bu servis elemanı, muayene istasyonların da bazı model araçlarda ağır kusur yazabiliyorlar demişti. Lpg dolum hortumun davlumbaz ile lastik arasında kalmamasını, davlumbaz içinde (üstünde) olması gerektiğini, ancak bazı araçların bu uygulamaya yeterli alanı olmadığı, dolayısı ile muayenede sıkıntı yaşadıklarını anlatmıştı.

onrgly88 bunu beğendi.
  4. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Kesinlikle katılıyorum, Mutfak tipi tüplerden evrile evrile geldik bu günlere :) Hatırlayanlar vardı belki benim yaşım çok küçüktü ancak eskiden Tüpler vardı bagajda ve "tüplü araba" söylemi oradan çıkmıştı. Zamanla gazlı ve lpg'li olarak evrildi. Malesef ülke genelinde ki denetimler yetersiz, işlem masrafı çok fazla ve yaptırımlar çok saçma olabiliyor. Ancak yalnızca çalışanlar açısından kendimi suçlu hissetmeme sebep oluyor. O yüzden güzel bir konum arayışındayım.

erenuzel41 bunu beğendi.
  5. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Ben de aynı yer'i düşünüyordum ancak bu bilgiden sonra çok ince eleyip sıkı dokumak gerektiği kanısına vardım. Bu hususta TÜV-TÜRK ten yeterli bilgi alınabilir mi acaba

6. Atilla25

Atilla25 Guest

Tüv-Türk müşteri hizmetlerini arayıp sormak lazım, bir de lpg servisindeki ustalara söylemek lazım. Dolum hortumunu nereden taşıyacak vs. Anlayacağınız aracın dışında kalan bir hortum gözükmeyecek, özellikle lastik ve davlumbaz arasında...

Bu arada Bmv 1.16 modellerin çoğu, benzin dolum kapağının orada lpg dolum yeri.. Bunlar sıkıntısız muayeneden geçiyorlar..

7. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Bu şekilde alternatifler bulan arkadaşlar var sanırım dönüşüm merkezleri de bu bölgeyi öneriyor ancak bir kaç kişi, gaz basılırken basıncın kaporta'da sorun yarattığından bir kaç kişi de sacın delinmesi sonrasında paslanma olabileceğinden endişeli.

8. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Kanun çıktığı andan geçerli olması gerek. Eskiden takılan araçları hiç bir şekilde kapsamamalı. Sürekli uğraş dur. İşimiz gücümüz LPG ustalarına para kazandırmak. Saçma sağan sızdırmazlık için para ödemek...

onrgly88 bunu beğendi.
  9. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Sanırım, kanun geçtiği andan itibaren, süre verilecek ve o süreçte mevcut lpg dolum ağızlarının da değiştirilmesi istenecek. Malesef ülkemizde teşvik yok aksine, vatandaşın cebinden çıkıyor.

<<bülent>> bunu beğendi.
  10. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Eğer öyle olur ise ceza yiyene kadar şahsen değiştirmeyeceğim :)

onrgly88 bunu beğendi.
  11. Samuera

Samuera Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,284
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Oldu ya şimdi alalım benzin dolum yerinin yanına koyalım sonra yarın öbürgün biri çıksın desin benzin ve lpg dolum yeri bu kadar yakın olamaz yönetmelik değişti başka yere alalım öyle şey mi olur kural bir defa konulur uygulanır gider haa kural değişirse de kendincen öncekini ilgilendirmez bu durum.Saçma sapan bir düzenleme olmuş.Onu da geçtim "Ben geçen gün çalışırken aracın gaz atmasından dolayı yanağımı yaktım. " 2001 yılında ilk arabamızı aldık ben o yılları çok hatırlamasam da kendimi bildim bileli LPG li araca sahibiz henüz gaz dolum yerini yanakla bağdaştırabilecek bir yakınlaşma görmedim

12. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yani illa ki öyle çok saçma zamanında alınması gereken önlemler şuan yama yapılmaya çalışıyor ancak ehliyet ilgili yapılan değişiklik, daha öncesini de kapsadı belli bir süre verildi o süreçte değiştirilmesi gerektiği bilgisi verildi. Bu noktadan yola çıkarsak ve güvenlik, iş sağlığı güvenliği sebebi ile düzenlenirse muhtemelen piyango herkese vurur. Ancak bu aşamada devletin ön ayak olması ve değişim yapacak kişileri teşvik etmesi gerekiyor. Dibine kadar haklısınız. Kullanıcı hatası değil neticede.

13. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Şimdi dolum ağzı yüzünden elim yandı ayağım yandı diyen adamlara sormak gerek sigara içerken aklınız nerede? Diğer bir konu da dolum esnasında kaç pompacı şase bağlantısını yapıyor? Kaç gaz dolum tabancası üzerinde koruma kılıfı var? Bir kere önce bunları bir bunları düzenlesinler. Pompacıların üzenleri resmen parça pincik durumda. Adamlar pompacı mı? Yoksa başka iş yapar iken ulan hazır şu istasyon önünden geçer iken bir iki gaz dolumu yapalım der gibiler. Boş işler bunlar boş özellikle şusızdırmazlık kaldırılınca bazılarının işine gelmedi tabi ellerin de kıytırık alet milletten para toplamak güzeldi. Birde adamlarda bir hava sorma sanki doğalgaz şirketleri var.

killi37 ve onrgly88 bunu beğendi.
  14. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Benim mercoda yer hazır. Benzin depo yanında boşluğu var hazır.

15. <<bülent>>

<<bülent>> Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,905
    Ad Soyad:
    Bülent Nur
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.6 (2006-2012) MC
    Kaporta, tampon ve bilimum yerdeki eski deliklere de yara bandı yapıştırırız ya pamuk tıkarız :D.

Murat ve ndipi bunu beğendi.
  16. killi37

killi37 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    23
    Ad Soyad:
    Cemil GÜRSOY
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Önce pompacıları denetlesinler araçlara ne şase takıyorlar nede dizlik kullanıyorlar elleri yanmaması içinde eldiven takarak önlem alabilirler kusuru kendilerinde aramıyorlar araçlara mane buluyorlar milletin işi gücü var kimse uğraşmaz bence

Bu Sayfayı Paylaş