Arkadaşlar arabami geçen sene aldım. Üzerinde Michelin yazlık lastikleri vardı. Yaklaşık 15.000 km yaptım bu lastiklerle. Lastiklerin diş kalınlığı iyi ancak yanaklarda kılcal çatlaklar var. Bir de lastiklerin üretim yılı 2008 in sonlarına doğru. Sizce lastiklerin değişim zamanı gelmiş mi?
Otomobil lastiğinin ömrü kullan kullanma ortalama 5 senedir o yüzden alırken üretim tarihine bakarız, çünki içeriğinde organik bileşenler bulunur kauçuk gibi, kauçuk bitkisel bir bileşiktir kauçuk ağacından elde edilir kimyasallar ile karıştırılıp lastik hammaddesi olur ve bu madde otomobil lastiğine kalıplandıktan sonra belli bir zaman içerisinde güneş ışığı ve oksijenin bir araya gelmesiyle oluşan ozon etkisine maruz kalır lastik döndükçe yanak ve sırt kısmı onbinlerce km yol alındıkça bir dışa bir içe milyonlarca kez esner, çatlamalar ve renginde solmalar meydana gelir, hava basıldığında yanakları eskisi kadar diri durmaz yanlara salar yanakları çatlar ve bu çatlamalar direksiyon titremesine viraj hakimiyetinde azalmaya kadar sebebiyet verir süspansiyon doğru çalışmaz yol pürüzü baskısı yaylara ve amortisörlere gelene kadar fazladan süre harcar çünki aşınan yanaklar normalden fazla esner, yanağı çatlak lastik ile otobana çıkıpta 150-160km hız yaparken yanaktan lastik yarılması sonra davlumbaza dolanıp takla attırması gibi şeylerden Allah bizi hepimizi korusun aman diyeyim, diş derinliği yalnızca ıslak yolda ve gevşek zeminde işe yarayan bir özelliktir düz asfaltta lastik dişine o kadar gerek yoktur çünki yol alan lastiğin altına girip yol ile teması engelleyen harici bir madde olmazsa zaten lastik o yolu tutar yol ıslak olursa yada toz toprak varsa dişleri erimiş olan lastik tutmaz, o sebeple diş derinliği tek başına olarak lastikteki eskimeyi belirleyen temel faktör değildir lastiğin esnemesini yola ve jant üzerine oturmasını sağlayan iç yapısındaki astarlar kort bezleri ve teller zamanla yıpranır lastiğin kendi kauçuğu da yukarıda anlattığım üzere ozon yaşlanmasıyla zaman içinde yıpranır. Dolayısıyla 2008 yılından bu yana 7 sene geçmiş ve lastikleri değiştirme zamanı diş derinliği gözetmeksizin gelmiş diyebiliriz. Sürekli şehir içinde kullanıyorsanız acil durumlarda arabayı hemen durdurabiliyorsanız ve 70km hızı aşmamaya yemin etmiş biriyseniz lastikleri patlayana dek değiştirmesenizde sorun olmaz 8-10 yaşlarındaki eski bir lastik yanak bölgesinden yolda giderken tamiri mümkün olmayacak biçimde ansızın patlar.
Güzel açıklanan için tesekkur ederim. Can herşeyden önemli, hele evladı olan birisi için... Madem risk var yarın değiştirildi inşallah. Zaten o çatlaklar içime hep bir kurt düşürüyordu.