Merhabalar; Yaz Lastiklerini kış ayları boyunca veya Kış lastiklerini Yaz ayları boyunca hangi koşullar dikkate alınarak saklanmalı, fazla km. yapmadan (yıllık 5.000 km) takılıp çıkarılan kış lastikleri ömrü nekadardır.
Lastiklerin ömrü ortalama 4 yıldır. uygun koşullarda kullanılmış ve saklanmış lastikler 4 yıldan sonra sertleşip hamuru bozulacaktır. Lastikler temizlendikten sonra kontrolu yapılıp serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Depolandığı yerde güneş görmemelidir. Mümkünse direk beton üzerinde değilde karton veya styropor üzerinde saklanmalıdır. Tuhaf gelecek ama elektrikli motorların olduğu mekanlarda kesinlikle saklanmamalıdır. Kalorifer daireleri, hidrofor bulunan yerler buna örnek olabilir. BU tip elektrikli motorlar lastiklere çok zararlı ozon elementini üretirler... Fazla km yapsanız da yapmasanız da 4 yıldan sonra lastikler (zaten en azından ses yapmaya ve fren yapmamaya başlarlar) değiştirilmelidir....
Lastiklerinizin üretim tarihlerini nasıl anlarsınız? Lastik yanaklarında yaklaşık yarım santime iki santim boyutlarında çerçeveli bir damga bulunur. Örneğin : [4206] Bu rakamlardaki ilk iki sayı üretildiği haftayı, son iki rakamda yılı belirtir. BU damgada [4206] lastiğin 2006 yılının 42'nci haftasında üretildiğini ifade eder. Mesela damga [2009] şeklinde ise, lastiğin 2009 yılının 20'nci haftasında üretildiğini ifade eder..
bilgiler için teşekkürler. Kullanılıp çıkarılan lastiğin 1 yıl sonra özelliğini kaybettiği,Araç üzerinde veya 0 kullanılmayan lastiğin ort. 4-5 yıl ömürlü olduğu gibi okumuştum. 4906 üretim tarihli mıchelin alpin marka (Adana > Malatya)2007 yılında 2.000 km, 2008yılında 2.000 km olmak üzere toplam 4.000 km yol yaptım, saklama koşullarını ev icerisinde uygun şekilde yaptım ve 1 yıl gibi durum sözkonusu ise riske girmek istemiyorum.
lastiğin ömrü kullansanız da kullanmasanız da aynı.. 1 yıl tuhaf bir süre.. Bunun sebebi siz aldığınızda zaten eski olması olabilir. Aslında lastikleri eğer jantla saklıyorsanız en iyi konum iki yanına koyacağınız destekler ile jantların ortasında bir çubuk yada demir geçirip havada tutmak. ev içerisi çok sıcak olmadığı takdirde güneşten uzak tutacağı için iyi olacaktır ama 25 derecenin üzerinde ise sakıncalı. Aslında nem oranı bile çok önemli..
Bana görede 1 yıl çok az bir süre, takılıp çıkarılan lastiğin gerneşme sonucu içerisinde ip/tellerin havası alındıktan sonra bekleme esnasında oksitlendiği gibi durum sözkonusu demişlerdi.
Lastiğin ömrünü uzatmak istiyorsanız azot bastırın içine. Jant'lı olarak muhafaza edin. 4 Yıllık kurum atmaya başlama ömrünü uzatır. Düzenleyen : MSC
bekleme esnasında lastiğin havası alınmamalı. eğer jantlı bekleyecekse (ki sağlıklı olan budur eski lastikler için) mutlaka basıncı şeklini koruması için tam olmalı. Normal hava azot, oksijen, argon ve diğer gazlardan oluşur. Oksijen ise oksitlenmenin asıl müsebbibidir. Oksitlenme bilinenin aksine tüm maddelerde olur. Biz bile oksitlenip yaşlanıyoruz. diğer gazlar kaçarken lastiğin içinde oksijen birikimi olue ve lastik içten dışa doğru deforme olur . aslında bundan korunmak için lastik hamurunda antioksidanlar vardır ama zamanla bunlar görevini yapamaz hale gelir. ömrün tamamlanması biraz da bu yüzdendir. nitrojen normal hava gibi oksidasyon yaratmaz, genleşmesi azdır, ayrıca nemde tutmaz. oksijen gibi kauçuğun yapısında bulunana atomlarla reaksiyona girmediğinden onu sertleştirmez. esnekliğini korur.
Jantsız olarak bekletilecekse lastiklerin güzel bir şekilde temizlenip poşetlere konularak kapalı bir yerde muhafaza edilmelidir. Yaz veya kış takıldığı içinkısa sürede bişey olmaz.Ama bir lastik 1-1.5 sene kullanılmadan bekletilirse bayatlar ve deforme olur.performans veremez
lastik omru için her nekadar 4 sene densede performans tip lastiklerde 1. seneden sonra hamurda km yapılmasa bile tutunma kayıpları yaşanıyor birden ozelliğini yitirmiyor ama zaman geçtikçe performansı düşüyor.
goodyear kış lastiğim var..bölge müdürünün dediği 5 kış kullanırsın.. saklama koşulları ise serin ve kuru yerde poşet içersinde, altında yassı tahta olmalı betonlateması kesebilecek..yatık koyarsanız 2 lastikten fazla olmamalı dik olacaksa sorun yok iyne tahta üstünde...ben battal boy kalın çöp poşeti alıyorum ve elektrikli süpürge ile içindeki havayı çekip sıkıca bağlıyorum..kıyafet konan vakumlu poşetler daha iyi olur..ne kadar az hava o kadar az bayatlama-çürüme.. birde poşetlemeden önce..sökülen lastiği 3-5 gün açıkta bırakıyorum sakladığım bodrumda..sonra sonax lastik koruyucuyu özellikle yanakları yoğun olmak üzere lastiğin dış yüzeyine sıkıyorum..lastik eski renginide alıyor..2-3 saat sonra poşetliyorum.. http://www.hepsiburada.com/sonax-lastik-temizleyici-435300-400ml/productDetails.aspx?categoryid=26001&productid=otson435300 bu sadece tekerlek değil kapı lastiklerinede uygulanıp dondan korumaya yardımcı olan bir ürün..aynı markanın sadece tekerleğe uygun ürünüde var ama bu ürünün daha az kimyasal barındırdığını düşünüyorum.. Düzenleyen : mdx78