Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Lastik kullanıma ilişkin 20 altın kural

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda M.Aksoy tarafından 16 Şubat 2010 tarihinde açılan konu

  1. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Lastik kullanıma ilişkin 20 altın kural

    1. Bozuk ve taşlı yollarda yüksek hız yapmayın. Ayrıca ani ve sert frenden aracı hızlı kaldırıp patinaj yapmaktan kaçının. Aksi halde lastiklerde düzensiz ve erken aşınmalar meydana gelir.

    2. Lastiğinizi keskin kaldırım kenarlarına sürtmekten kaçının. Lastiğin gövdesini oluşturan kordların çok hafif hasar görmesi bile üzerinde yüründüğünde lastikte tehlikeli olabilecek büyük arızalara sebep olabilir.

    3. Otomobilinizi kullanırken yoldaki çukurlara ve tümseklere dikkat edin kaldırıma park etmekten kaçının.

    4. Sıcak havada ve ağır yükle yüksek sürat yapmayın. Havanın sıcak olması ağır yük ve yüksek süratten ötürü fazla ısınan lastiğin soğumasını zorlaştırır.

    5. Aracınızda uygun olmayan yüklemeden kaçının. Dengesiz yük dağılımı bazı lastiklerin üzerine fazla yük binmesine ve buna bağlı olarak hızlı aşınmaya sebep olabilir.

    6. Diş derinliği 1.6 mm den az olan lastikleri kullanmayın. Özellikle ıslak zeminde lastiğin suyu boşaltması ve yere tutunması güçleşeceğinden diş derinliği bu seviyenin altına düşmüş lastiklerin değiştirilmesi emniyet açısından çok önemlidir.

    7. Araç ve lastikle ilgili ayarsızlıkları (balans bozukluğu rot ayarsızlığı vs) giderin. Söz konusu mekanik ayarsızlıklar sürüş konforu ve direksiyon hakimiyetinin azalmasının yanısıra lastiklerde düzensiz ve erken aşınmaya neden olabilir.

    8. Araç üreticisi tarafından onaylanmış ebattaki lastik ve jantları kullanın. Lastik ve Jant ebadının birbirine uygun olmasına dikkat edin.

    9. Üretildiği tarih üzerinden 5 yıl geçen dış ve iç lastiklerin dikkatle kontrol edilip kullanılması gerekir. Eğer üzerinde çatlaklar oluşmuşsa söz konusu lastik kullanılmamalıdır.

    10. Lastiklerinizi mümkünse her kullanımdan önce gözle kontrol edin. Lastiğe çivi taş cam gibi yabancı maddeler batmışsa bunları çıkarın. Hasar gören lastiğinizi vakit geçirmeden tamir ettirin. Hasar görmüş veya herhangi bir nedenle hava basıncı çok azalmış lastikle yola devam etmeyin.

    11. Tüm supaplar iyi durumda temiz ve kapaklı olmalıdır. Supap kapakları lastiğin içine toz ve benzeri maddelerin girmesini önler.

    12. İç lastiksiz (tubeless) lastiği mutlaka tubeless janta takın. İç lastikli (tubetype) lastiğiyse kesinlikle iç lastiksiz kullanmayın.

    13. Bijon somunlarının sıkılığını düzenli olarak kontrol edin. Bijon somunlarının gevşek olması durumunda sürüş emniyetinin azalmasının yanısıra lastikte düzensiz aşınma meydana gelecektir.

    14. Lastiğin üzerinde belirtilen hız ve yük limitlerini hiçbir şekilde geçmeyin. Aksi takdirde çok tehlikeli sonuçlar doğurabilecek lastik arızaları sözkonusu olabilir.

    15. Otomobilin dört tekerleğine aynı ebat yapı ve desende lastik takın. Farklı lastik kullanımı özellikle de farklı ebat ve yapıda lastik kullanımı araç ve lastik performansını çok olumsuz etkileyecektir.

    16. Her dış lastik değişiminde jant subapını veya iç lastiği değiştirin.

    17. Lastik şişirme basınçlarını iki haftada bir kontrol edin basınç düşmüşse uygun seviyeye getirin. Isınan lastiğin hava basıncı yükselebileceğinden lastiklerin hava basıncını lastik soğukken ölçmeye ve ayarlamaya dikkat edin. Isınma sonucu yükselen hava basıncını azaltmak için lastiğin havasını boşaltma yoluna kesinlikle gidilmemelidir.

    18. Karlı ve buzlu havalarda daha iyi çekiş sağlayacağı düşüncesiyle lastik havasını kesinlikle azaltmayın. Tersine bu gibi durumlarda hava basıncını yaklaşık 3 PSI artırmak zemindeki karlı buzlu tabakayı yarmaya yardımcı olup çekişi artıracaktır.

    19. Lastiklerin her 10 bin kilometrede bir rotasyonunu tamamlayın. Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden öndeki lastikleri arkaya arkadakileri öne takın.

    20. İki haftayı aşan park etmelerde lastik havasını 7.5 PSI artırın ve otomobili takoza alın.
     
  2. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Lastik alırken nelere dikkat edilmeli?

    Otomobil üreticisinin önerdiği lastik ebadının dışına çıkmamak en doğrusudur; ancak özel amaçlarla olsada teknik kitapcıklara bağlı kalınarak lastik ebadı değiştirilebilir. Lastiğin kesit genişliğini arttırmak otomobilin viraj ve yol tutuş kabiliyetini olumlu etkileyebilir, ancak kesit genişliği arttıkça ıslak zeminde kızaklama (aquaplannig) riski de artar. Lastik serisi ve profili değiştirilirse, lastik çevresi de değişeceğinden kilometre saati yanlış gösterir.

    Ayrıca otomobilin maksimum hızında ve yakıt tüketimde de değişiklikler gözlenebilir. Bunun yanında farklı ebattaki lastiklerin otomobilin ön düzen ayarını bozacağı unutulmamalıdır.

    Uygun lastik nasıl seçilir? Kriterler nelerdir?

    Kullanıcılar, otomobil ve lastik üreticilerinin önerileri doğrultusunda, yük endeksi ve hız sembolüne uygun lastikler seçmelidir. Aracta mükemmel yol tutuş sağlamak ve beklentilere cevap verebilmek için lastik üreticileri değişik ürün yelpazeleri geliştirirler.

    Neden kış lastikleri kullanmalıyız?

    Kış lastiklerinde kullanılan sırt hamuru çok düşük hava ısılarında bile iyi performans vermek üzere tasarlanmıştır. Kışın sürüş koşulları daha zor olabilir. Bir lastik için kış 7°C'te başlar. Gerçekten de sıcaklık bu seviyenin altına indiğinde, yaz lastiklerini kauçuğu sertleşir ve etkinliğini kaybeder.

    Kış lastikleri en zorlu kış koşullarında bile size ideal sürüş konforu ve maksimum güvenlik sağlar. Karşılaşabileceğiniz olası tehlikeli yol koşullarına karşı risk yönetimizinizi etkinleştirir.
    <UL>
    <LI>En zorlu kış koşullarında bile üstün çekiş
    <LI>Modern desen tasarımları ile etkin su boşaltımı
    <LI>Arttırılmış polimer bileşenleri ıslak ve buzlu zeminlerde yola tam temas
    <LI>Agresif desen ve daha fazla diş derinlikleri ve çok sayıda kılcal kanallar ile üstün çekiş ve tutunma özellikleri
    <LI>Kış koşullarına özel kauçuk sayesinde +7C° altında bile üstün yola tutunma özelliği </LI>[/list]


    Kış lastiklerinin yaz şartlarında kullanılması durumunda ise lastikler daha hızlı aşınacaktır. Yaz aylarında daha iyi performans veren yaz lastikleri kullanılmalıdır. Yollara atılan tuz, eriyen kar ile birlikte aracımızın tekerlek aksamı içerisinde bulunan parçaların arasına girer. Kar yoldan kalktıntan sonra aracımızın tekerlek aksamının temizliğine özen göstermemiz gerekir. Karlı zeminden kurtulduğumuzda mutlaka lastiklere takılan zincirler çıkartılmalıdır. Lastik havalarını 15 günde bir doğru ölçen bir hava saati ile ölçülmesi, lastiklerden en iyi performansı almamıza yardımcı olacaktır.
     
  3. Emrah

    Emrah Kayıtlı Üye

    Yaş:
    40
    Katılım:
    18 Ağustos 2009
    Mesaj:
    330
    Alınan Beğeniler:
    9
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Emrah
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Fiat
    Faydalı bilgiler. Paylaşım için teşekkürler.
     

Bu Sayfayı Paylaş