Biraz gündemden düşmüş olsa da neredeyse herkesin kanayan yaralarından birisi bu kredi masrafları. Bugün uzun bir aradan sonra bu konu hakkında hakem heyetinden güzel bir mektup aldım. Geçen sonbaharda bu işe azmederek daha önce çekmiş olduğum kredilerin dökümlerini bankadan aldım ve bir kredimde masraf alındığını gördüm. Öncelikle; bankaya elektronik posta yoluyla, bana masrafı iade etmesi için, posta yolladım, tabi ki olumsuz cevap verdiler. Sonrasında PTT kanalı ile iadeli taahhütlü olarak şahsımın kaleme aldığı ihtarnameyi yolladım, ona elektronik posta ile olumsuz cevap verdiler. Bundan sonra olay iki kısıma ayrılıyor, olay 2 yıl içerisinde olmuşsa Türkiye Bankalar Birliği nezdindeki Müşteri Şikayetleri Hakem Heyetine başvurabilirsiniz. Daha eski ise 2000TL'ye Kadar İlçe, 2001-3000TL'ye kadar İl Tüketici hakem heyetine bunun üzerindeki meblağlar için ise Tüketici Mahkemelerine (mahkeme derken başvuru ücretsiz) başvurulabilir. Benim Masrafım 324 TL olduğu için İlçe hakem heyetine tüm belgeler ile beraber 11 Eylül 2013 tarihinde başvurdum. Gerek bu heyetlerin yoğunluğu ve gerekse de biraz vurdumduymazlığı yüzünden süreç uzun olsa da bugün itibari ile sonuç elime ulaştı ve başvurum kabul edilerek iade kararı çıktı. Bundan sonraki süreç için bugün bankaya elektronik posta yolladım, ödeme yapacak mısınız yoksa tüketici mahkemesine itiraz mı edeceksiniz diye cevap bekliyorum. Ödeme yapmaz ve itirazda da bulunmaz ise avukatım vasıtasıyla hiçbir işlem yapmaksızın icraya verebiliyorum. İtiraz ederse Tüketici Mahkemesinin sonucu son karar oluyor. Kazanırsam tüm masraflarda onlara kalıyor, kaybedersem onların avukatlık ücretlerini ödüyorum. Avukatımla konuştum, bir müddet bankayı bekleyeceğiz sonrasında direk icraya vereceğiz. En son sonucu yine buradan paylaşırım. Bu şekilde masrafı olan arkadaşlar bence hiç beklemesinler, 1 Lirada olsa bu paraları kazanmak için çalışıyoruz bankalara yedirmek için değil, lütfen hakkınızı arayın. Ancak son dönemde uygulanan bir yöntem olan, kredi çekerken kendi el yazınız ile tüm masrafları kabul ettiğinize dair bir yazı yazıp altına imza attıysanız bu yönteme başvurmayın, zira dosya masraf iadesinin temel sebebi anlaşmanın matbu olması ve değişiklik yapılamamasından kaynaklanıyor, siz el yazınız ile bunu kabul etmişseniz bu konuda yapacak bir şey yok... (Arabam için çektiğim kredide ne yazık ki ben bile kabul etmek zorunda kaldım çünkü her durumda diğer kredilerden daha uyguna geliyordu...) Not: Burada yazdıklarım sadece foruma üye olan arkadaşları bilgilendirmek içindir.
İst da Kartal türketici mahkemesi bu konuda fena neredeyse doğru düzgğn hiç bir şey istemeden çözüyorlar hatta bu yüzden fabrikadan ka kişi nüfusunu Kartala aldırttı geçici olarak
Ne yazık ki her yerde sistem o kadar iyi işlemiyor. Bizim buradakiler sanırsınız Lord Ayda bir defa arıyordum ne oldu sonuç diye ona bile cevap vermek için ağızlarını açmaya üşeniyorlardı. Hele dava dilekçesini verirken aman Allahım .... Keşke her yerde sistem işlese...
ben yaklaşık 1 yıl önce 1050 tl iade aldım bu yöntemle.Banka hiç uğraştırmadı direk ödedi.324 tl yi de öder merak etmeyin.Avukatlık falan işe gerek kalmaz.Tüketici hakem heyeti hakkını araynlar için bulunmadık bir ayrıcalık bence.Ben yine 6 ayda kauçuk oranı 0 a inen good year lastiklerimi ve samsung marka buzdolabımı yetkili servisde parça bulunma probleminden dolayı iade edip paramı geri almıştım .Hakem heyeti kararı çıktıktan sonra ağızlarını bile açamıyorlar
Avukatim bu islerle ilgileniyor. Ozellikle son donemde bankalarin odememek icin ellerinden geleni yaptigini soyledi. Bekleyip gorecegiz. Hakem heyetleri daha yokken sanirim 2004-2005 yillarinda istanbulda universitede okurken sadece tuketici kanunu okudugum ve bildigim icin kendime ait bir ve arkadaslara ait iki adet dizustu bilgisayari icin direk para iadesi aldim. Hakem heyeti vasitasiyla 4 yil once iptal ettirdigim tv aboneligi icin 268tl lik fatura iptal ettirdim. En son olarak bir devre mulk magduru olarak gecen yil 10000tlye aldigim devremulkun tum parasini kredi karti taksitlendirmesi icin odedigim tum vergiler ve masrafi dahil aldim. Bu konularda inanilmaz hassasim. Anladigim kadariyla sizde oylesiniz diyorum ki iste keske herkes hakkini arasa....
lastiğin kauççuk oranını nasıl ölçtünüz. güzel paylaşım içinde ayrıca teşekkürler. bu konularda biraz hassas davranırsak eminim zamanla birşeyler düzelecektir. riocan
Bugün itibari ile para hesabıma yatırılmıştır. Gerçi görünen arabanın çıkardığı masrafa gidecek ama hayırlısı bakalım...
Aslinda evet ama ne yazikki yogunluk bahanesi ile baya uzatiyorlar benim dava 9ay uzerine sonuclandi.
Ben her ay bi kez aradim ancak agizlarndan ingiliz anahtari ile laf alamadim hep 9ay dediler temmuzda postaci iadeli taahhutlu getirdi. Bankaya verdm zatrn onlarada gidio sonrada parayi aldm.