Merhaba arkadaşlar, malum memleket şartları çetin olunca birşeyler alabilmek için borçlanmamak mümkün değil. kredi oranları ve hesaplamaları hakkında sizleride bilgilendireyim. bu tablo 50.000 tl için banka kredisinin geri ödemeli son halidir. ayrıca alım satım komisyon, kombi aspiratör gibi yan masraflar da 4500 tl gibi bir rakam tutmakta. saygılar.
mortgage usülü ev almak güzel, benim işyerinde bu şekilde ev alan bir iki tane arkadaşım var, birisi emlak konutlarından aldı evi evin garantisi var bir sıkıntı olunca ücretsiz sıhhi tesisatçı ve elektrikçi gibi hizmetler veriliyor 144 ay vadeyle ve senelik faizler t.e.f.e. ve t.ü.f.e. oranlarına göre belirleniyor eğer ödeyemezseniz belli bir oranda kesintisi ile evi boşaltıp paranızı geri alıyorsunuz, önceden sıraya girmek gerek kapış kapış gidiyor, bence tek şartı 10 sene boyunca kovulmayacak bir işte çalışmak yada taksit bitene kadar para akışı sağlamak gerekiyor, ekonomik kriz gibi şeyler olmadığı sürece 10 senede ayda 1000 liraya ev sahibi olunuyor 10 sene sonra elbette yaşlanılıyor piyasa araştırması yapıp en cazipini bulmakta mühim, mesela zaten halihazırda eviniz varsa kiracıların kiralık evlere saldırdığı bir yerde yaşıyorsanız kredi çekip evi alıp aldığınız evi kiraya verip aldığınız kira ile kredi borcunu kapatabilirsiniz gidecek olan ekstra masraf beyan edeceğiniz yıllık gelir vergisi ve konut vergisi gibi masraflar olur. 10-15 sene sonra bir eviniz daha olur eğer ki birkaç katlı ufak bir apartman gibi yerde birkaç kişi ortak halde müstakil bir evde yaşıyorsanız kentsel dönüşüm kapsamında oturduğunuz evi yıkarak yerine daha az metrekarede ama daha çok daire ve bir dükkan kazandıracak bir imar planını belediyeden alabiliyorsanız inşaat işinden de anlıyorsanız müteahhit yerine kendiniz iş takibi yaparak eski konumunuzda yeni ev sahibi olursunuz fazladan dükkan ve daireleri kiraya vererek yada bir ikisini satarak inşaat masrafınıda çıkarabilirsiniz. olmazsa olmaz şart belli sürelerdeki belli miktarda para akışı ve doğru isabetli kararı verebilmek kredisiz zaten hiçbiri olmuyor.
Eren Bey selamlar, bilgi için teşekkür ederim. ben yatırım amaçlı bir ev almak istiyorum aslında karar veremediğim nokta ise şu. 80.000 tl değerinde bir ev alacağım. 50.000 tl kredi kullıp 65.000 tl geri ödeyeceğim. ayrıca alıms atım abonelik kombi gibi birçok yan maliyet ise 6000 tl gibi bir rakam tutacak. yani ev bana 5 yıl sonunda tam 100.000 tl'ye gelecek. kira getirisi ise yaklaşık 30.000 tl olacaktır. sizce bu durum mantıklımı ?
yatırım amaçlı ev alırken kira getirisinin evin fiyatını tamamen amorti etmesi beklenemez, yatırım amaçlı ev almaktaki en temel maksat aslında bir toprak sahibi olmak yada bir toprakta pay sahibi olmaktır bu tanımı biraz açarsak alacağınız ev ileride çocuklarınıza torunlarınıza kalacaktır, onları şimdiden iyi yetiştirerek sizin şu zamanda şu zorluklarla mücadeleler ile aldığınız evi gelecekte asla satmamaları çarçur etmemeleri konusunda eğitmelisiniz, eğer bunun kıymeti bilinirse arkanızdan dua ederler 80000 liraya ev fiyatı İstanbul gibi bir yerde oldukça uygun bir fiyat, evin tipi de önemli, ancak yatırım olarak alınacak evin konumu çok daha önemli, o da şöyle oluyor; mesela siz gidip şehire yakın ama şehir dışına doğru bir konumda, yakınlarında marketi, kasapı, sağlık ocağı olmayan bir ev aldınız diyelim ileride şehir büyüyüp geliştiği zaman sizin ev aldığınız yerlere doğru yayılıp büyüdüğünde genişlediğinde yakınlarında okul işyeri market gibi yerler olacak ve evin fiyatı alırken 80000 lira ise bir 15-20 sene sonra şehir genişleyip oraya başka insanlar ve yatırımlar geldiği zaman 150000 lira olacaktır. İster satar iki tane daha 75000 liralık daire alır, ister keyfini sürersiniz, kiraya verilirse kira fiyatıda dehşet miktarda prim yapar karar size kalmış, kısa vadede yarar sağlamaz yine. Ama uzun vadede rahat ettirir. Emlakçılar ve bazı mal sahipleri cin gibiler 100 sene sonrası için fiyat biçmiş olabilirler iyisinin denk gelmesini temenni ederdim. Şimdi birde ev alırken dikkat edilmesi gereken kentsel dönüşüm mevzusu çıktı, diyelim ev aldınız 5-10 sene sonra yıkılması ve yenisi yapılması farz olacak diyelim, bununda avantajları ve dezavantajları var çünki her daire sahibi apartmanda hak sahibi oluyor tutun ki eskisinde 6 daire varken yeni yapılacakta 8 daire olursa 2 daireyi kimler bölüşecek?. Kombisidir pimapenidir onların dışında tapu masrafı var bunları mal sahibiyle pazarlık etmek gerekiyor ama çoğunlukla devede kulak gibi şeyler gerçi sıfır ev tapusunun harçlar masraflar 2000-3000liraya çıkarıldığı söyleniyor. Kiraya verilirse bunun gibi masrafların bir kısmı zaten kiracı tarafından yapılacak şeyler elektrik su doğalgaz aboneliğini açtırmak gibi. Burada sadece kombi gibi şeyleri siz alıp taktırabilirsiniz yada eski bir ev alırsanız boya badana gerekir belki bir ihtimal mutfak dolabı. Kiracı olmak kadar kiralık ev sahibi olmak ta zor iş o sebeple genelde elektrik su doğalgaz gibi şeyler kiracı tarafından açtırılıp kapattırılması gereken şeyler çok acayip insanlar var borç takıp gidebiliyorlar eğer kendi adınıza abonelik açıp kiraya verirseniz işiniz çok zor ev size 200000 liraya bile gelebilir. Onun dışında gelir vergisi ödeniyor ve otomatik hesabı yok siz kendiniz hesap ederek beyan etmeniz ödemeniz gerekiyor. Banka hesapları ile aranızın iyi olması gerekiyor kira yattığı zaman önceden borç varsa bankanın hesabı kilitlememesi gibi. Kiracınız ile kontratta belirtmelisiniz evde herhangi bir tadilat yaptırılmadan önce ev sahibi haberi olacak diye mesela kiracı tarafından duşakabin yada çelik kapı gibi şeyler isteniyor ise kiracı bunu alıp kendisi taktırmamalı siz gidip kiracınızla beraber seçmeli ikinizde de uygun olanını kendiniz yaptırmalısınız yoksa bir cam sinekliğine 300 lira verdim diyerek faturası ile gelip bir sonraki ayın kirasını bedavaya çıkaran kiracılar var. söylemesi ayıptır toprak zengini bir ailenin bireyiyim ben, hayatta bir insana denk gelebilecek asıl zenginlik 50li 60lı yaşlarda geliyor genelde
merhaba. Ev almak, ev sahibi olmak elbette güzel bir şey. yalnız alacağınız evde kendiniz/yakınınız oturmayacak ve kira getirisi 400-550tl arasında ise şahsi fikrimdir ev alıp kiraya vermeyin. zamanında emlak işleriyle az çok uğraşmış biri olarak kısaca örnekleyerek anlatacak olursak; 450tl ye evi bir yıllığına kiraya verdiniz. yıllık size getirisi 5400tl. kiracınız bir yıl sonunda evden çıktığında eve sadece bir boyacı soksanız size 1.000tl ye mal olur. ufak tefek tesisat, cam masrafları da 500tl civarı tutar. ortalama birer aylık su elektrik faturası ödemeden teslim etse 150tl. bir aylıkta kira takıp çıksa 450tl. toplamda 2100tl. 5400-2100=3300. birde bunun vergisi deprem sigortası (150-200tl) var. size kalan bir yılda 3000tl gibi bir rakam olur. kiracıyla uğraştığınız, çektiğiniz sıkıntı, çıkarmak için uğraşmanız zaten paha biçilemez. bana bardağın boş tarafına bakıyorsun diyebilirsiniz lakin bunlar yaşamadığımız şeyler değil, hem de azımsanmayacak boyutta. bana ev alıp kiraya vermek çok da mantıklı gelmemekte illa verilecekse önemli olan aylık kira tutarının yüksekliği değil kiracının kişilik/dürüstlük derecesinin yüksekliği olmalıdır.
Yusuf a katılıyorum. Abım yatırım olsun dıye apart aldı gecenlerde kıracısı cıkmıs kıracı arıyor. Sanırım 3 aydır bos ve gelecek.kıracı badana boya ıstese 2500 tl sı gıttı bıle D2533 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
tabi birde o var kiracı değişimlerinde 1-3 ay boş kalabiliyor tabi buda o yıl için kayıp demek. ev eskidikçe yenilemek gerekiyor parke/musluk, özellikle mutfak dolabı, bunlarda 1yıllık kira bedeline denk gelebiliyor. eviniz değerli bir yerde olursa yani 1000-2000 arası kira getirisi olursa bunu da ödeyebilecek güvenilir bir kiracı bulursanız kiraya verebilirsiniz astarı yüzünü geçmez. abonelikleri kiracının üzerine yaparım, kira kontratı imzalarım diyebilirsiniz lakin kira kontratına da pek güvenmeyin ama yapmayı da ihmal etmeyin. ödemeyecek insan için kira kontratının bir önemi yok. hemen örnekle anlatalım; kiracınız 3 aylık kiranızı ödemedi ve mahkemeye vermek istiyorsunuz. mahkemeye harcını ödeyerek başvurdunuz, iyi ihtimalle 45gün sonrasına duruşma günü verdiler(bir buçuk aylık kira daha kaybınız oldu) hakime paramı ödemiyor dediniz kanıt olarak banka hesaplarınızı gösterdiniz, hakim kiracıya sordu neden ödemiyorsun diye, kiracı aksine elden ödediğini bunu ispatlayabileceğini söyledi. hakim; kiracının ödemesini ispatlaması için duruşmayı iyi ihtimalle 1buçuk ay sonrasına erteledi (toplamda 3ay kira kaybınız oldu) tabi ilk duruşma gününüz nisan ayında filan olursa bir sonraki duruşma için araya adli tatil girebilir bu durumda duruşma eylül-ekim gibi olursa kaybınız çok daha fazla olur. tabi ikinci duruşmaya kiracı gelmeyecektir çünkü çoktan evi boşaltıp kaçmış olacaktır. bu durumdaki avukat, dava harçlarını filan hiç saymıyoruz kayıp olarak. bunlar size çok uzak gelebilir ama yaşanmamış şeyler değil emin olun.
kira miktarını çevredeki benzer evlerden ucuz tutarsanız kiracıyı kendiniz seçersiniz sıraya girerler istediğinize verirsiniz, ev ilk başta birkez boyanır badana olur sonra kiracı girerken depozito olarak bir miktar para alınır eğer kiracı çıktığı zaman evi girdiği gibi temiz boyalı badanalı bırakmazsa depozitonun geri ödemesi yalan olur, kiracı hiçbir zaman su elektrik doğalgaz parası takıp gidemez çünki hepsi kapalı sayaçları mühürlü olarak teslim edilir, kiracı eve gireceği zaman bunları kendisi gidip belediyeden tedaştan sepaş tan vs. açtırır, kendi adına su ve elektrik faturası gelir eğer ödemezse kendi bilir, açtırmadan önce muhtardan ikametgah isteniyor, kaçarsa yeni ikametgahında bu borçtan tepesine binerler, ev sahibi niye faiziyle eski kiracısının faturasını ödesin ki? Elden kira almak yada elden kira vermek artık kanunsuz iş olarak geçiyor, kesinlikle banka. borcunu ödemeyen kiracının kapısına dayanmak kadar hemen adli makamlara müracaat etmekte yanlıştır. Adli makamlarca kim borcunu tahsil edebilmişki? eğer para olsa zaten verir burada sabırla beklemek şart çünki mahkemede kiracıdan hiçbir şekilde alamıyor parayı. Bu konuda birkaç ay sallama olabiliyor, evi kiraya verirken hemen yanındaki evler gibi 500 e değilde 300 e 400 e verirsiniz isteyen çoğalır dürüst olanını seçme şansınız olur ödememe durumlarını önceden atlatırsınız. Ödenecek vergi sadece mesken, çöp vergisi ve deprem vergisi olarak matbu vergilerle sınırlı değildir bunların haricinde birde kiradan elde ettiğiniz gelir vergisi var.
teoride aynen yazdığın gibi oluyor abi ama pratikte zor oluyor. tamam abonelikleri bu şekilde çözebilirsin belki (tabi bazen dağıtım şirketleri sorun yaşadıkları konut için ev sahibi dışındaki kişilere başka abonelik vermede sıkıntı yaşatabiliyorlar.)ama evin bakımı, kira ödeme sıkıntı olabiliyor. bende diyorum kira bedelinin yüksek olmasından çok kiracının kalitesinin yüksek olması önemli diye. 6 ayda bir ev değiştiren bu işi adeta profesyonel olarak dolandırıcılığa çeviren insanlar yok değil. bende kiranın banka aracılığı ile ödenmesinden yanayım ama kiracı bunu iddia ediyor mahkemede elden ödedim diye. iş yeri kiralarında banka zorunlu ama evde değil. "para olsa zaten verir" sabırla beklemek, cepten yemektir. bunların bir değil bir kaç örneğini gördük. evini eşyalarıyla bırakıp kaçanı bile gördük, adam değil ev sahibini tüm çevresini dolandırmış, annem hasta ameliyat parası diye komşularını, olmayan evinin satışı için aldığı kaporalarla alıcıları (alıcıları diyorum olmayan evini bir kaç kişiye satmış).belki de bunları yaşayıp gördüğüm için başıma gelebilir diye düşünüyorumç
yauw insanlarla uğraşmak her yerde her meslekte zor, kimse aksini söylemez girişim yapmak cesaret istiyor para istiyor, çoktan çok gider azdan az gider ama çoktan çok fayda, azdan az fayda gelir
aynen insan oğlu kavun değil ki koklayalım. Rabbim kötü insanlarla karşılaştırmasın. genelde memur/düzgün işi olan insanlara verilmek istenir evler. en güzeli arsaya yatırım yapmak ama işte ondada kredi olayı olmuyor. hiçbir şekilde zarar etmeyen masrafı olmayan yatırım.
Bence eve yatırım yapmak mantıklı değil... Kiracıyla uğraşmak ( İyi kiracıları tenzih ederim.) , evden çıkanın arkasını temizlemek... zor işler. Bence en mantıklısı dükkan'a yatırım yapmak. Yaşadığım bölge için konuşuyorum... Dükkan kiraları 1500-2000 TL... Dükkandan çıkan öylece bırakır ama , yeni gelen dükkan kiracısı dükkanı kendi dekore eder... Dükkan sahibi aldığı kiraya bakar... Dükkanlar önünden geçen yol, otobüs durağı gibi değişken etkenlerden hemen olumlu etkileniyor....
Ev sahibi olmak güzel ama; 2015 yılı ekonomik verileri bu haldeyken, katiyyen uzun vadeli borçlanmam, hele hele bankaya falan kolumu asla kaptıramam...
Bence bu ekonomik dalgalanma'da yapılacak en mantıklısı , yeni ev yada araba almaktansa, olanlara sahip çıkmak. Bir yılı aşkın banka dahil borçlanmak ev ekonomisine ciddi zararlar verir diye düşünüyorum.
Suriyeli kardeşlerimiz geldi kiralar 3 katına çıktı. Adamlara koymuyorki 20 kişi kalıyolar evde... Birde gunlugu 100 dolardan esyali kiralaniyor. Bunlarida araplara kiraliyolar .