Merhabalar 2001 Accent 1.3 milenyum kasa aracım var, 1000km de yarım litre yağ eksiltiyor, ekleyip biniyorum aracın çekişi gidişi normal, soğuk havalar harici duman atmıyor, uzun süre durduğu yerde marşa basınca duman atmıyor, yağ çubuğunda buhar yok, yağ kapağından üfleme yok aksine güzel şekilde kapağı emiyor fakat yaklaşık 5000km önce taktığım bujileri geçen gün söktüm sıkma bölümleri yağlanmış. Porselenleri sararmış. Bujilerden içeri kamera saldım piston üstlerinde kurum ve ıslaklık var. Hem yağ yakma hem bunlara istinaden bi kompresyon ölçümü yaptım sonuç aşağıdaki gibi. Tüm silindirler aynı. Sonuç normal mi? Başka ustalar bu yaş ve km için normal olduğunu söylüyor. 280.000km de araç. Ve bildiğim kadarı ile de 100.000 küsür bini geçkin de motor yapılmamış. Yağ yakma olayını güzel katkılı kaliteli yağlar ile çözebilir miyim? En son shell hx7 10w40 koydum araca. Mos2 Leichtlauf Liqui Moly 10w40 öneriyorlar.
Buji keçe/contaların işi bitmiş gibi külbüratör kapağının içinde yer alır bunlar değişecek , külbüratör kapak contası , egzantirik contaları da değişir tabi. Subap lastiklerinin de değişmesi gerekiyor olabilir . Kompresyon test aralığını bilmiyorum.
Arabada 1 damla yağ kaçağı yok. Hepsini kendim yaptım. Contadan kastın üst kapak contası ise arabaya 1 damla su eklemedim en son kışa girişte antifiriz değiştirdim daha da eklemedim.
merhaba, motorunuzun kompresyon standartı 1500kpa'dır, bunun limiti 1200kpa. hyundai genelinde silindirler arası tolerans da 150kpa'dır. sizin ölçümünüz 110psi gibi görünüyor, bu da 750kpa gibi bir değer yapar. yani normalin yarısı ve limitin çok altında.
Tam değer 116 - 120psi civarı. Kompresyon testi için sağlıklı sınır 120psi yazıyor. Bazı kompresyon testlerinde de zaten yeşil ve kırmızı olarak belirtilmiş. 120psi altı düşük kırmızı olarak nitelendiriliyormuş. Benimki tam sınırda. Segman kurtarır mı acaba... Alttan motor açtırabilirsin gibi tavsiyeler aldım. Çünkü üst kapağımda contamda vs bir problemim yok. Soğukta lifler sesim var şakır şakır vuruyor ama o onarım için biraz daha bekleyebilir aciliyeti yok.
Külbüratör kapağını açmadınız sanırsam üst kaoağında üstünde yağ doldurmak için açılan kapak hizasında. Bu kapakta bujğ keçeleri de bulunur. Buji yağlanması büyük ihtimalen bundandır.
Aracınızdaki motorun minimum kompresyon eşiği 1200kpa yani 175psi'dır. 120psi bilgisi sizin aracınızın motoru için geçerli değil.