arkadaşlar alacağınız 2. el araçların plakasını yazıp 5664 e msj atıyorsunuz araçın tüv deki kayıtlı kmsi cebinize msj olarak geliyor.ben denedim ve ulaştırma bakanlığından msj geldi.
ben gönderdim. son iki sefer yapılan muayene tarihi ve kilometresini yazıyorlar. dolayısı ile aslında bu arada km. ile oynan araba yakalanabilir diye düşünüyorum. yani sonuç olarak bence gayet faydalı bir sorgulama sistemine benziyor.
Araç alım satımı yapanların km düşürmesini engelleyebilir ancak. Yoksa kendi kullanan muayeneye gitmeden önce düşürür de öyle gider.
eski tip motorda isteyen istediği gibi oynuyor muayneye gitmeden önce işiniz kısmete kalmış ama yeni tip motorlar arıza tespit cihazına bağlayınca km düşürüldüğünü belli ediyor
yok malesef oradada belli olmuyor. Sadece enson servis girdisinden takip ediliyor. Neden diye soracak olursanız. Daha 0nce aldıgım clio 60.000 km idi . Servise gittik km orjinal dediler . Ama arac 1 kez triger degistirmis. 1 takım lastik eskitmi vel hasıl kelam elimde patlamıstı ordan biliyorum. Ve enson arkadasımın dacia loganın da km saati bozuldu . Arac 20.000 de idi . Dısarıda ekranı tamir ettirdi. Ve tekrar 20.000 km yaptı. Alan arkadas servise soktu. Serviste gözükmedi. Ama arkadas gercegi söyledide alan kisi beddua etmesindiye. Oda ordan biliyor..
Muayeneden Sonra Alınan Belgeyi İyi inceleyin Km Yanlış Yazılabiliyor Ben Görmesem 83 Binlik Aracı 53 Bin Yazıyorlardı Birde Km Düşürmeyi Yeni Eski Motor Olsun Kalemine Uydurup Yapılıyor Yetkili Servis Bile Anlayamıyor
2005 model getzimin sorgusunu yaptım. 2010 daki ve 2012 deki muayene sonucu geldi. daha öncekiler gelmedi.
Muayenede bir önceki arabamdaki lastik ölçülerini yanlış yazmışlardı. 195/50/15 yerine 195/65/15. Bazen muayenede bu tür aksaklıklar olabiliyorda. Ki yetkili servistede bir seferinde 1000 km fazla yazmışlardı.
.. Ben yakın zamanda araba aldım ve Bu 5664 çok yardımcım oldu arkadaşlar.. Bi arabanın Değişeni olmadığı halde PERT kayıtlı olduğunu servis için yola çıkmadan öğrendim.. Bir diğerinin ise Km'sinin '10 yılının temmuz ayında 135.000 ile muayeneye girdiği çıktı aracın.. Ama Araç o an 133. bindeydi.. .. Yani 2 senede km yapmamış hatta 2 bin km geri düşmüş gibi duruyordu.. O Arabayı da servise soktuktan sonra öğrendik.. Servis parasını arkadaşa ödettik.. Sonuç olarak faydasını biz gördük.. En Azından bi nebze katkısı oluyor..
Sanırım bu tür hilelerin tek çözümü Noterlikler.. Satış yaparken Noterde aracın kaç Km de olduğuda yazılsa (Bu işleri yapan düzenbazlar isterse yine yapar yapacağını evet ama) hem bu tür Tüvtürk bilgilendirmesi hemde Noter kayıtları falan derken zamanla bu tür hilelerde bayağı düşüş yaşanır diye tahmin ediyorum.. Yıllardır düşünürüm yetkililer böylesine basit ve masrafsız bir işlemi neden zorunlu hale getirmezler diye? Noterdeki bir görevli aracın Km sine 1 dk'sını ayırıp bakacak ve resmi belgeye işleyecek hepsi bu..
15.07.2009 muayene - 92.777km 18.07.2011 muayene - 127.432km 18.07.2013 muayeneye girecek, şu an 146.000 km. Gayet normal görünüyor sanırım değilmi arkadaşlar.