yumurta kasa accent 1.5 gls klimalı aracım var ilginç bir sorunum başladı...aracımı çalıştırıyorum klimayı açıyorum rölantide beklerken motor soğukken ilk başta sesler normal gibi ne zaman yol yapsam motor ısındıktan sonra durduğumda rölantide klima kompresörü devreye girip motora yük bindiğinde tıkırtı,tukurtular geliyor debriyaja bastığımdada bu ses gidiyor.kompresör duruyor tıkırtılar gidiyor kompresör devreye giriyor tıkırtılar yine başlıyor..bu sesleri sadece rölantide duyabiliyorum devir arttırdığımda duyamıyorum..2 yıl önce baskı balatayı bilyasıyla beraber değiştirmiştim volana dokunmamışlardı taşlama falan yapılmadı.sorun ne olabilir yardımlarınızı bekliyorum,teşekkürler...
ses klima devreye girdiği zaman geliyorsa muhtemelen klima kompresörünün kasnak rulmanları yada klima kayişi gergi rulmanı dağılmış olabilir.
Debriyaj a basınca sesin gitmesi ilginç ama genel olarak klima kompresörü kasnagı ve kayışına bakmakta fayda var. D2533 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
araç iyice ısındıktan sonra tıkırtı motorun arkasından ve şanzıman üzerinden geliyor gibi kompresör manyetiği devreye girip motora yük binince ses geliyor o esnada debriyaja bastığımda ses kalmıyor..debriyaj bilyası olsa normalde klima kapalı olsa da ses yapması lazım zannımca..
2 yıl önce kasnak rulmanını,2 ay önce de gergi rulmanını yeniledim onların bozulunca nasıl ses çıkardıklarını biliyorum..kompresörde ve kayışta sıkıntı yok.. motorda veya şanzımanda bir sorun var gibi..motor ve şanzıman parçalarını da pek tanımıyorum daha önce ne motor ne de şanzıman yaptırdım..ustalara onu değiştirelim bunu değiştirelim diye yem olmak istemiyorum..sizlerin fikrinle bir neticeye ulaşmak istiyorum..
bugün tanıdık bir usta ile sanayi dışında daha sessiz yollarda turladık usta da sesi duydu sorunun klima devreye girdiğinde rölantinin biraz daha düştüğünü bu yüzden şanzıman ve motor aksamlarının sersem çalıştığını bu seslerin bu yüzden geldiğini söyledi..bana da mantıklı geldi çünkü araç ilk çalıştığında duraksamalarda rölantide hiç ses yok çünkü rölanti motoru rölantiyi ilk başlarda biraz yüksek tutuyor daha sonra en alt kademeye indiriyordu..araç iyice ısındıktan sonraki duraklamalarda rölanti motoru rölantiyi en alt kademeye getirmiş bulunmakta bu esnada kompresör devrede,araç önündeki klima ve su radyatörü fanları devrede,içeride havalandırma motoru devrede bu yüzden rölanti biraz daha düşüp motor ve şanzımanın sersem çalışmasına neden oluyor..bende deneme yanılma yöntemi yapmak için rölanti saplamasının vidasınla biraz oynayarak az biraz rölantiyi yükselttim..eskiden klima kapalı 8000 devirde gezen rölantiyi 9000 devire doğru yaklaştırdım klimayı açtım eski tıkırtı,tukurtulardan eser kalmadı motor sesi sanki daha bir düzgünleşti..sorunumu böylece çözmüş oldum..umarım bu rölanti arttırımı yakıtı fazlalaştırmaz..yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim..konu kapatılabilir...