Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Kışlık Lastik

'Accent Era Forum - Club MC' forumunda pentikost tarafından 19 Ekim 2016 tarihinde açılan konu

1. pentikost

pentikost Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    468
    Ad Soyad:
    ozgun totos
    Yaşadığınız Şehir:
    -Türkiyede Yaşamıyorum
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Dostlar merhaba, Ben Polonya'da yaşıyorum bizim burada kışları -20C ye kadar düşebiliyor hava ve Kasım nisan arası hep kar ve buzlu. Kış lastiği araştırması yaparken Türkiye forumlarında hep Türkiye iklimine göre verilmiş lastik ebatları. Bende buranın iklimini en iyi Hyundai servisi ( burada direkt Hyundai servis yok, Bosch Hyundai'nin yetkili servisi )bilir onlar ne yapacaklarını blirler diyerek dün Kış lastiği için gittim. Bana 185/65/r14 standart ebatını takabileceklerini, lakin kar/buz gibi durumlarda geniş tabanlı lastiklerin tutunması daha zor dediler. O yüzden 175/65/r14 lastik önerdiler. Bende bir düşünüp taşııp geri geleceğim diyerek çıktım.

Burada yaşadığım şehirde ki Nokian yetkili satıcısına gidince o da 175/65/r14 tavsiye etti. Kafamda da Nokain WR D4 lastiği taktırmak var zaten çok uzun zamandır, zira kar da buz da banamısın demeden gidiyor ve frenliyor arabayı.

Sizce bu lastik ölçüsü normal mi ? Yani bu adamlar bana ellerinde kalan ebatı mı kakalamaya çalışıyorlar yoksa söylediklerinde gerçeklik payı var mı ?

2. ysuatsenyurt

ysuatsenyurt Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    6,089
    Ad Soyad:
    Yusuf Suat
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    PSA
    Karlı, buzlu yollarda dar tabanlı lastiklerin tutunması daha iyi olur. Ralli izliyorsanız bu araçlarda kullanılan lastiklerin ne kadar ince olduğuna dikkat edin.

3. pentikost

pentikost Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    468
    Ad Soyad:
    ozgun totos
    Yaşadığınız Şehir:
    -Türkiyede Yaşamıyorum
    Araç Modeli:
    Yani 175/65/r14 lastik her hangi bir problem çıkartmaz yani bana ?

4. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,293
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    ince taban daha avantajlıdır karda. Çünkü birim cm2 alana daha fazla ağırlık basar. Böylece yola tutunma daha iyi olur.

5. memin

memin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    322
    Ad Soyad:
    mehmet emin
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    i20 GB 1.0 TGDI (2014-2020)
    Hocam merhaba;

Çok kaba bir hesapla (yüzey deformasyonları ihmal, lastik ve basılan taban (yol, buz vs) rijit, diğer detaylar da ihmal kabul edilirse);

1200 kiloluk bir araç için lastik başına yere uygulanan basma gerilmesi (basınç da denilebilir);

175 taban için: 17 kiloPascal (kPa)
    185 taban için: 16 kPa

Buradan, buzlu, ya da zemine yapışmış ve artık hemen hiç ezilmeyecek derece sertleşmiş karlı zemin için 175 taban, 185 tabana kıyasla birim alan başına daha çok yere basma kuvveti uygulayacak, dolayısıyla bir nebze daha zor kayacak denilebilir.

ANCAK; ezilmemiş karlı bir zeminde ise, tabanı dar lastik aracınızın daha kolay kara saplanmasına sebep olacaktır.

Sonuç olarak, (bahsettiğiniz Nokian lastiğin aynı model farklı ebatını ben de kullanıyorum), kullanım koşulunuz daha çok şehir içi / buzlu zemin ise avantajınıza olabilecek dar tabanlı lastik, kar yükseltisinin fazla ve ezilmemiş olduğu şartlarda aksine hizmet edebilir.

Yorumlarım eksik / hata içerebilir, genellikle tecrübeli kişilerin yorumları benim gibi masa başı hesaplamalarından üstündür.

Saygılarımla

6. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Evet ince tabanlı mantıklı birde ince yanakda diyorlar onu duyan varmı forumda mesela... 195x65x15 merco için lastik ebatını 185x60x15 takılırsa tutunma max olur diyorlar... lastik yanak yüksekliğide etken mi ?

7. pentikost

pentikost Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    468
    Ad Soyad:
    ozgun totos
    Yaşadığınız Şehir:
    -Türkiyede Yaşamıyorum
    Araç Modeli:
    Hocam teşekkür ederim yanıtın için. Lakin Aracın kullanım alanı kuru şehir içi yol neredeyse günlük toplam sürüşte 4-5 km. Çoğunlukla köy yolları ( köy yolu dediğime bakmayın hepsi sıcak asfalt yollar ) otoban ve bol buz karlı yollar. Daha başlamadı ama kasım ortası ilk kar bekleniyor. Burada yapdımı namussuz 1 metre yağıyor.

8. şakir34

şakir34 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    15
    Ad Soyad:
    şakir eskiköy
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra (2015-20XX) AD
    yumuşak karda geniş iyidir duzlu yerlerde ise incesi iyidir. yanaga gelincede herzaman geniş yanak iyidir. dar yanak çabuk dolar bence genişligine darlıgına takılma önemli olan dişleridir. karı dışarı atan lastikler var o sistemli bi lastik olsun bence idaal

9. Emre

Emre Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,746
    Ad Soyad:
    Emre
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    varsa eğer kesinlikle kumho KW22 alın düz duvara bile tırmanır

10. i20_Troy

i20_Troy Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    842
    Ad Soyad:
    Selim ŞAHİN
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.4 MPI (2008-2014)
    İnce iyi amaaaa,

sizinki çok aşırı fark eder mi bilmem 185 den 175 e geçmek çok inceltmek olduğunu düşünmüyorum...ki 205 den 175 e düşüyorum tamam ama 185-175 aşırı farklı değil ki...

birde lastik ebat değişimi için internette programlar var... +/- %2 gibi farkı geçmesin diyorlar... Güvenli frenaj ve km/hız vs. durumlar için...

isterseniz onu da araştırın...

fikrime gelecek olursa...
    orjinal ebat ile devam edin...

11. cem57

cem57 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    12
    Ad Soyad:
    CEM
    Yaşadığınız Şehir:
    57-SİNOP
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    slm.
    Ben de getzde nokian Wrd 4 kullanıyorum ve gayet güzel lastikler.Hiç zincir takmak zorunda kalmadım. Ve arabanın altı değene kadar gidiyorum :)
    Ölçü olarak sizin alacağınız ebat ile aynı. 185 ile 175 arasında 1 cm genişlik farkı var. Lastik çapında da - %2 lik bir fark oluşuyor bu da önemsiz.
    Sonuç olarak kış koşullarında dar lastik daha iyi sonuç verir.Bu ebat lastiği taktığınızda sorun yaşamazsınız.

12. pentikost

pentikost Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    468
    Ad Soyad:
    ozgun totos
    Yaşadığınız Şehir:
    -Türkiyede Yaşamıyorum
    Araç Modeli:
    Arkadaşlar hepinize teşekkürler 1 saat evel 175 ebat taktırdım. İşin garip tarafı kışlık lastiklerim yazlıklardan daha sessiz :D bugün istemeden de olsa hafif buzlu zeminde ani duruş yapmak durumunda kaldım önüme atlayan tırdan dolayı tekerler efsane duruş sergiledi.

Sabah ustaya başka bir konuda da fikrini sordum zira benim sol arka jant uzun/kısa yol farketmeksizin aşırı ısınma yapıyordu son 1-2 haftadır. Bana rulmandan kaynaklanıyor ama tam emin değilim dedi. İnernette araştırdım bir çok şey yazılmış, hani yazılanları değiştirmeye kalksam sol arka teker aksamı komple değişecek gibi görünüyor :D Böyle bir sorunla karşılaşan oldu mu daha önce ?

13. pasaoglu

pasaoglu Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    225
    Ad Soyad:
    Mustafa
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Rulman olsa uğultu şeklinde ses yapar, arka frenler kampanaysa ayarsızlıktan dolayı fazla sıkıyordur, disk ise yine bir arızadan dolayı (muhtemelen fren merkezi) fazla sıkıyordur rulman o kadar da ısıtamaz frenlere baktırın derim.

pentikost bunu beğendi.
  14. onursumer

onursumer Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,202
    Ad Soyad:
    Onur Sümer
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    İ30 1.6 CRDİ (2007-2012) FD
    ince taban daha mantıklı ben i30 da yazın 225 kışın 205 taban kullanıyorum , picantoda yazın 185 kışın 165 taban kullanıyorum

bu arada nokian aldıysn gerçekten ciddi sessiz bir lastik

15. pentikost

pentikost Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    468
    Ad Soyad:
    ozgun totos
    Yaşadığınız Şehir:
    -Türkiyede Yaşamıyorum
    Araç Modeli:
    Hocam dediğin gibi arka frenler diske çok yaklaşmış o da sürtünmeden dolayı aşırı ısınma yapıyormuş. Zaten önlerinde değişme zamanı gelmişti. Ön arka diskler ve fren balatalarını değiştirdim. Bosch serviste TL bazında 190 tl tuttu.

Halil bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş