Arkadaşlar merhaba, Bugünlerde otomobil harici farklı konular hakkında sizlerle sohbet halindeyim. Malum gündelik hayatta karşımıza çıkıyor. Eğer vaktinizi alıyorsam özür dilerim. Benim son zamanlarda dikkatimi çeken husus KVKK olarak geçen kişisel verilerin korunması kanunu... Eskiden böyle bir durum yoktu. Neden ihtiyaç duyulduğunu araştırmaya devam ediyorum ki galiba cep telefonlarına gelen reklam mesajları bu tarz durumların ortaya çıkmasına sebep oldu... Acaba gerçekten işe yarıyor mu yoksa 3 kuruşluk promosyonlar için bu onayları vermemiz gerekiyor mu ? Örneğin market alışverişi için KART lar veriliyor lakin KVKK için onay isteniyor. Akaryakıt için hediye puan KART lar veriliyor yine KVKK için onay isteniyor. Elbise mağazasına gidiyorsunuz yine KVKK için onay isteniyor. gelelim içeriğe. bla bla bla bir sürü şeyler yazılıyor çiziliyor kişisel verileri işleme hakkına sahip oluyorlar. yaşam şekliniz, müşteri profiliniz, alışkanlıklarınız vs vs. aklınıza gelebilecek her türlü konuda işleme ve gerekirse yurtiçi yurtdışı 3. şahıslarla paylaşma hakkı... Benim anladığım durum bu. Sizler ne düşünüyorsunuz, Bu KVKK ile karşılaştığınızda onay verip geçiyor musunuz yoksa benim bilgim bende kalsın mı diyorsunuz? konunun detaylarını sade bir şekilde anlayıp özetleyebilecek olan var mıdır ? Herkese kazasız belasız sürüşler...
Kısaca bankalar, marketler, benzin istasyonları vb. türü işletmeler "size hediye puanı, çip para, bonus puan vb. vereceksek sen de karşılığında bize kişisel bilgilerini, alışveriş alışkanlıklarını, aylık harcamalarını ve bunları nerelerde harcadığını söyleyeceksin." diyor. Bunları sadece kendilerine değil, ortak işletmeleriyle de paylaşıyorlar ki; "potansiyel alıcı yabancı yere gitmesin, bizimle aynı holdinge bağlı bir başka iştirakimize gitsin, harcayacağı ne varsa bize harcasın" diyorlar. Bu bilgi çok kıymetli ve pazarlama dünyasında ciddi paralara satılıyor. O kadar etkili bilgiler ki, sosyal medyada karşınıza çıkan reklamlardan tutun, siz AVM'ye girer girmez "falan markasında kampanya" mesajının telefonunuza düşmesi, kafanızı kaldırdığınızda falan markasının mağazasının tam karşınızda olması gibi "izleniyor muyum" paranoyası yaratacak kadar zamanlama hedefliyor ve tutturuyor. Son sorunun cevabı "evet, izleniyoruz." En büyük iki izleme cihazı akıllı telefon ve kredi kartı cebinizdeyse, diğerleri için çok da endişelenmeyin derim. Bu iki cihazdan zaten alışveriş alışkanlıklarınızı, parayı nerede neye ve ne kadar harcadığınızı, nerelerde gezip tozduğunuzu, eşinize-çocuğunuza nereden ne aldığınızı vs. kısacası her şeyinizi öğreniyorlar. Sistemden kendinizi gizleyemezsiniz.
Tüketiciyi koruyan ve onun izni olmadan herhangi bir bilgisini paylaşmayı engelleyen bir yasa özetle. Emin olmadığınız veya rahatsız edilmek istemediğiniz yerleri onaylamayın. Vatandaş için bir külfet değil, şirketlere uğraş aslında. Vatandaş olarak içiniz rahat olsun. Şirketlerin kafasına göre at oynatmaması için iyi oldu(tabi uygulanabilirse). Mesela bankada sizin hesabınız var(bu yasa öncesi) ve adınıza bir araştırma yapılacak, sizden izin almadan yapamazlar. O yüzden müşteri sözleşmelerini güncellemeleri gerekir.
Ben yınede ıse cok yarayacagına emın degılım en basıdı mesaj gelen yerlerın cogunu tanımıyorum bıle baskasından alacagı datayı almış adamlar abone yapmıs. bu tarz detayları abone oldugumuz yerler parayla satıyor resmı olarak bır ıslem yoksa da elemanları satıyor cevremde bunu yapan cok adam tanıyorum.kişi başı 25kuruş data ..
ben bu tarz kampanya katılma durumlarında bankadan aramışlardı normalde hepsini reddederdim. bankaya işime geldiği için onay verdim aradan 1 hafta geçtikten sonra herkes bilir genelde sigorta firmasından arıyoruz deyip (benim kampanyaya onay verdiğim bankanın adını kullanarak) bankadan senelik sigorta yapmışsınız 1sene ücretsiz şimdi ücretli olacak kabul etmezseniz 1 senelik ücreti tahsil etmeliyiz gibi sahtekarlar aramışlardı ve ardından bankayı arayıp kesinlikle herhangi bir kampanyaya dahil etmeyin beni dedim. bundan dolayı çoğunlukla katılmıyorum kampanyalı durumlara, çünkü bilgi satıyorlar ve bu bilgiyi sattıkları kişi önemli değil satan için.
Düşüncelerini belirten arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum... Benim şahsi yorumum ise, 3 kuruşluk promosyon karşılığında bu onayı alabilmeleri... Çok ucuz basit ve karaktersizce buluyorum... Yani ben 100 bin km yol gidecem de bunun karşılığında 10 yılda 50 liralık benzin almayı hak edecem... Her yıl da puanlar sıfırlanma tehlikesi ile yıllık 5 TL cik... Fırsatçılık ile kendilerine yeni bir rant oluşturduklarını da düşünüyorum... Düşünün hiç alakanız olmayan bir yerden SMS yada telefon geliyor sizi sizden iyi tanıyor... İlgilerinizi alakanızı takımınızı arabanızı şu anda giydiğiniz iç çamaşır rengini bile biliyor... (absürt örnek ama malesef durum bu) Ve böylece sizi avuçlarında oynatıyorlar... Ne diyelim... bu coğrafyada fırıldaklığın alicengizin sonu yok galiba...
Bankalara benzincilere hiç hacet yok. Google tek başına yeter. Zira eleman alacağı zaman sadece başvurmanız yeterlidir diğer tüm bilgileriniz bizde var diyorlar
Geçen BP den mesaj geldi KV'lerinizi kullanmak istiyoruz izin veriyor musunuz? Vermezseniz biriktirmiş olduğunuz puanları kullanmayacaksınız diye tabi bende izin vermedim... Koruyabilmek adına elinizden gelen birşeyler varsa yapın... Yoksa zaten... Ali Bey söyleyeceğim herşeyi yazmış... Şu videoyu izlemenizi de tavsiye ederim...
"İnsanlardan bilgi almanın en temel yöntemi onları korkuları ve umutlarıdır." Video sahibinin sayfasını takip eder videolarını izlerim. Bu da diğerleri gibi harika olmuş. Lakin aynı politikaların ülkemizde de izleniyor olması hissini uyandırması bir bende mi oldu?
Bizde profesyonel olarak Cambridge Analytica gibi çalışan sistemlere gerek yok ki Trol hesaplar amatörce yapmasına rağmen, araştırma ve doğruyu sorgulama hissi olmayan vatandaşlarımız üzerinde zaten etkili oluyorlar...
Dun mesaj gelen fırmaların coguyla alakam yok.Coguda yok puanını sılerız uye kartını kaparız vs demeye basladı. Isın ılgınc kısmı onay vermıyorsanız tıklayın abonelıkten cıkın yada sms atın falan dıyor. Arkadaş benı lıstene alırken banamı sordun kı cıkarken ben ıslem yapıcam.
bu mesajı yazdıtktan ertesi gün BP, yurtiçi kargo, ADESE marketleri vs vs. den bir sürü mesaj geldi... Bir an noluyoruz dedin... Hepsi fırsatçılık yapmış... BP, ADESE kartlardaki puan kullanımı için kişisel veri istiyor... diyor ki babacım sen verilerini vermeyi onaylamazsan puan hediye indirim vs. yok size... Vallahi bu şirketlerin hepsinin canı cehenneme... Bu işin artık suyu çıktı... Doyumsuzlar resmen doyumsuz...
Bunu geçin adamlar bizi dinliyor bile. Gün icinde ne konuşsam, nette onun reklamları karşıma çıkıyor. Kuzen Audi'sini satıyordu ayak üstü konustuk aradan bir saat gecmedi Instagram'da ikinci el araç alım sitesinin reklamı, reklam resminde Audi. Nerede yemek yiyelim muhabbeti odugunda hemen yemek reklamları vs. Bunu ben çok sık yaşıyorum. Telefonda nette herhangi bir arama yapmadığım halde oluyor bunlar. Resmen ortam dinlemesi yapıyorlar. Artık telefonların pilleri de çıkarılamıyor, 7/24 dinliyorlar. Telefona gelen mesajları, tanıtım aramalarını saymıyorum bile. Numaram 17-18 yıllık, artık yıl içinde tüm şirketler birbirlerine o kadar satmışlarki bilgilerimi çok alakasız reklam mesajları geliyor.
Hiç tanımadığım ve üye kaydım olmayan yerlerden mesajlar geliyordu 1 haftadır , demek ki adamlarda her türlü bilgimiz mevcut.
Katılıyorum sana... adamlar da bir çok bilgimiz mevcut... ve artık rahatsız etmeye başladı... Akıllı telefona çok çok sonraları geçen biriyim... 2015 de zaruri seyehatten dolayı geçmiştim... Direnmiştim... Şimdi ise herşeyimize hakim... Öyle ki hastane de muayene olduğun hastalıktan tut da, banka daki kredine kadar herşeye sahipler ve itiraz ettiğinde ispat ediyorlar... Ben şaşıyorum... Bir çok yerde fatura keserken vs. telefon veriyoruz yaa hep sıkıntı... Eczaneler, AVM ler, üyelikde tel no isteyen yerler, uygulamalardaki erişebilirlik seçenekleri... Benim resimlerimi, kişi listemi ne yapacak ise, herhangi birisini kabul etmesen uygulama çalışmaz... Otobüs bileti alıyorsun tel no istiyor... Sanki arayıp da geç kaldınız dicek... çakallık işte... Gelecek te bunların hepsi sıkıntı oluşturacak ki facebook olayı bunu gösterdi...