Yarın İstanbul'dan Ankara'ya yola çıkıcam fakat kış lastiklerim yok. Araba önden çekiş olduğu için ön iki lastiği kış lastiğine çevirsem bir sorun olur mu ceza yermiyim ? 2 günlüğüne tüm lastikleri kış lastiğine çevirmek istemiyorum. İyi forumlar
Hocam anladigim kadariyla kislik takimin var. Takim varsa takim tak. Kafan rahat olsun. Hem ayni oranda eskir lastiklerin daha iyi olur. Bir de lastikler farkli olsa bile desenleri ayni olsun derler. Kislik yazlik farkli desenlerde olur zaten kafadan. Mecbur kalmadikca yapilmamali bence. ( Mesela takim lastik yoksa)
Bence cezayı değil canınızı düşünün. Bende 3 gün önce uzun yol yaptım, yolda buzlanmalar vardı. Ayrıca bu dediğiniz şey tehlikeli olabilir. Özellikle farklı kanalları olan lastikleri bir arada kullanmak tehlikeli.
Zorunluluk bildiğim kadarıyla sadece ticari araçlar için geçerli. Ama cezayı lastikler keserse size onun telafisi mümkün olmayabilir.
Yıllar önce cenaze dolayısıyla, bolu dağında bir clio ile 2 yazlık 2 kışlık olmak üzere bir maceramız varki...
Yola hala çıkmadıysanız cevap veriyorum; evet, olur. Büyük sorun olur. Takımı tamamen değiştirmeden yola çıkmayın.
Polis için hususı arabada zorlama yok ama zıncır sorabılırler kar varsa.Boluda var hatta sanırım. can guvenlıgı ıcınse bence 4 lastık ıyıdır kayma oldugunda 2 lastık sızı kurtarmaz.
bazı vilayetlerde valilik binek araçlar için karar çıkartıp ceza kesebiliyor. birkaç sene önce kütahyada ceza kesildi.
konuya sorunsal!! yazıldığı için yazmak istemedim ama tecrübe ettiğim bir konu hakkında yazayım dedim. doğu illerinde çalışırken sadece onlere kışlık lastik takmıştım karlı yollarda çeşitli teknikleri denedim.yoğun karda ve buzlu yolda kış lastiğide faydasız malesef.sadece iki lastik (ön çekerlerde olursa) kışlık olunca arkalar kayıyor sadece ama dikkatli olursanız yolda kalmazsınız önler çekiyor.(yeni yağan karda veya çok az buzlanmış yolda) bu günlerde yola cıkılacaksa kesinlikle yazlık veya kışlık hangi lastik olursa olsun mutlaka zincirle yola çıkılmalı.Can güvenliği açısından zincir tavsiye ederim.Zincir takıldığı anda araç yolu tırmalıyor adeta. ama olumsuzlukları da var 40km yi geçerseniz araca zarar verirsiniz. Kış lastiği karlı yollarda kaymamak için değil kış aylarındaki soğuktan dolayı yolda tutunma,frenleme yaz lastiklerinde azalıyor.Kış lastikleri belirtilen tarihlerde güvenli sürüş için takılmalı elbette. Uzun bir yazı oldu.Kusura bakmayın.Kısaca tecrübelerimi aktardım.Saygılarımla..
Dışarda yağmur yağarken bi ayağınıza bot diğer ayağınıza terlik giymek gibi olur. Bence o riske girmeyin.
kış lastiği ile sınırlı kalmayın bence imkanı olan herkes jantları ile beraber takım halinde dört tane kış lastiğine, güzel kolay takılan bir set kar paletine ve kar çorabına hatta güzel kullanışlı bir zincir setine sahip olmalı. Kış lastiği kışın performansı arttırıyor ama iklimin durumuna göre fakat buzda başarılı değil ya çivili lastik lazım ya zincir ya palet kar yağışının az olduğu kısa mesafe sürüşlerde kar çorabı iş görüyor. Ne kadar ekipman o kadar keyifli kış sürüşü demek oluyor.
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Benim ilk arabam olduğu için bazı şeyleri tahmin edemiyorum. Yola çıkmadan doğru petlasa gidip 4 lastiğide kış lastiği aldım. Almasaydım dönerken önümde kaya kaya giden araçlar gibi olacaktım. 2 kaza tehlikesi geçirdim kayan araçlardan uzaklaşmak için lastik kurtardı diyebilirm. Yolda servis alanları kara saplanıp ilerleyemeyen araçlarla doluydu çok şükür kazasız döndük. Bir daha bunun düşüncesine bile girmem