arkadaşlar basında 54 ilde kış lastiği zorunluluğu getiren bir genelge yayınlandığı ile ilgili haberler yanlış bir algıya sebep olmaktadır. Sözü edilen talimat, 16-20 Aralık tarihleri arasında kış koşulları nedeniyle kazaların yoğun yaşandığı illerimizi kapsıyor diye biliyordum biraz önce rize de polis bizi durdurup zorunlu dedi. bu konuda doğru bilgi nedir acaba ?
Genelge olmasa bile eğer siz lastiğiniz olmadiğından dolayı yolda kalırsanız hangi ilde olursanız olun 83tl ceza yiyebilirsiniz, ticari araçlarda ise bu ceza 500tl civarında yanılmıyorsam(yolda kalmasa bile). Diğer bir husus eğer o ilin en idari yöneticileri tarafından bir genelge yayımlanırsa ticari-otomobil farketmez zorunlu olur ve kar olmasa bile yapılan kontrollerde ceza kesilebilir.
Ticari araçlar ŞARTSIZ zincir bulunduracak KIŞ LASTİĞİ TAKACAK. ÖZEL (HUSUSİ) araçlar Kış lastiği takma zorunluluğu YOK. ZİNCİR BULUNDURMA ZORUNLULUĞU VAR. Tekrar tekrar akıllar karışmasın. İl bazında alınan KARAR 54 kentte kış lastiği takmayana ceza kesilecek - Otomotiv- ntvmsnbc.com Bunun içinde İSTANBUL da var Ancak +7 derece altına düştüğü anda yapılacak kontrollerde 77 TL cezası var. ŞAKA olmalı.. Gündüz 8 derece sorun yok. GEce 2 derece çevirmede ayvayı yedin.
bene kış lastği takılı ve bagajda zincir var olurda polis sorarsa diye zincir beleş lastiklerin ikinci sezonu
Genelge geçen yıl ile alakalı. Bu yıl henüz hangi illerde hususi otolara zorunlu olduğuna dair bir bilgi yok.
karlı çamurlu ve ıslak zeminde kış lastiği kullanan diğer otomobillerin performans olarak gerisinde kalmamak için kışın sürüş keyfi ve performansı için kış lastiği kullanmalıyız, kullanmazsak 83 lira ceza çok birşey değil ama karlı kaygan zeminde kışlık lastiğimiz yoksa hiç risk yaratmadan ilerlemeliyiz yada hiç yola çıkmamalıyız. Binek otomobil sürücüleri için kış lastiği kullanmayanların bunları fazla kafalarına takmaları gerektiğini düşünmüyorum, kış lastiği kullananlar için ise kış lastiği taktım tamam oldu diye kafayı rahat ettirecek bir şey değil, kışın zorluk olarak daha neler var yollarda. Arabaya biniyoruz başımıza yolda ne geleceği hiçbir zaman belli değil bugün kış lastiği konusu olur yarın başka şey, kış lastiğinin kuru zeminde viraj performansını kötüleştirdiğini ve fren mesafesini uzattığını bilmeyen varmı? bilmem anlatmaya gerek varmı, taktığım günden beri 80km yi geçemiyorum sağ şeride abone oldum bakınız ne kadar güvenli polis ceza yazmak istesin yeterki yazar yani.