İyi akşamlar ben yeni bi otomatik araç kullanıcısıyım ve bazı konularda sorularım var. Bilindiği üzere tucsonlarda dct şanzıman var ve bu şanzıman tipinde kırmızı ışıklarda beklerken vitesi d konumundan n konumuna almak gerekiyormu mesela düz viteste ayak debriyajda beklersen Balata ömrünü yiyorduk bundada aynı şey geçerlimi 2. Sorum ise bugün bi yerde durup inip arka koltuktan bişey almam gerekti el frenini çekip indim vites d konumunda inmişim tekrar bindiğim Zaman farkına vardım araç ilerlemedi hiç mesela Manuel'de böyle bişey yapsan hemen stop ediyor burada niye olmadı ve acaba bi zarar falan verirmi diye düşünüyorum
Otomatik araçlar da özellikle çift kavrama için uzun süre bekleme aşamasında n konumunda beklemek bence en sağlıklı yöntem. İkinci soruya gelecek olur isek klasik bir otomatik değil sistem eğer tam otomatik olsa araç d konumunda sürekli ilerlemek ister sizin aracınız da olan sistemde ise araç gaza basına kadar ayağınız debraj da gibi işlem yapar gaza bastığınız an hareketlenir
O kadar olacak. Neticede bu debiraj işini bir robort yapıyor. Ama dikkat edin tam otomatik araç gibi değildir bu gitme eylemi.
D de iken ayağını frenden çekince kendi yürür hatta ikinci vitese bile atar dikkat edin buna dct güzel bir şanzuman Durunca n ye alın yoksa kavramanın ömrü yarıya düşer
uzun süreli beklemelerde vitesi boşa almanız yararınıza olur. çünkü vites D'de iken ayağınız frende de olsa el freni çekilide olsa araba sürekli ileri gitmek ister buda şanzımana yük bindirir. (otomatik era'dan biliyorum)
tam otomatiklerde olan yavaş yavaş yürüme işi, bazı yarı otomatiklerde de mevcut. bu iş yazılımla alakalı, ben de şahit oldum ki accent Blue DCT frenden ayağınızı çekince yavaş yavaş yürüyor. el frenini çektiğinizde aracın stop etmemesi de yazılımla alakalı, araç gidemeyeceğini görünce daha fazla gaz vermiyor, aracı stop ettirmeyecek kadar da debriyaj kavramasını azaltıyor. tam otomatiklerde bile hafif dik bir rampada araç duruyorsa, freni çektiğinizde ilerlemeyebilir.araç olduğu yerde durur. bizim millet tam otomatikle yarı otomatiği aracın kendiliğinden yürümesinden anlıyor ama her modelde geçerli değil.
Otomatik vitesli arabaların freni bıraktıktan sonra yürümeyenini hiç görmedim.düz vitesli arçlardada 1,2,3 viteslerde de hareket halindeyken debriyaja basmadiğınız halde ağır ağır yürür araba.birtek yokuş yukarı yürümez otomatik araçlar.yeni otamtik lerde sadece yokuş kalkıs sistemi olanlarda gaza hafif dokunursaniz yurumeye basliyor.…
dct şanzımanlı araçlarda dururken d konumundan n konumuna almalısınız. özellikle tucsonlarda d konumunda aracı bekletirseniz şanzıman sıcaklık artışı uyarısı verir. fakat siz aldırmaz d konumunda devam ederseniz aracınız kendini korumaya alacaktır.
Merhaba, 1 yıldan uzun süredir DCT Tucson kullanıyorum. Daha öncesinde de DSGli Passat, Jetta ayrıca tam otomatik 1.6 Jetta ve yarı otomatik Toyota Auris 1.4 Dizel kullandım. Tam otomatik şanzımanı geçersek, debriyaj sistemli yarı otomatik / çift kavramalı sistemlerde şöyle bir durum var. Siz ayağınızı vites (D) konumunda frene bastığınızda ilk 2-3 sn. boyunca motor gaz vermeye devam eder, basmaya devam ederseniz de debriyajı keser ve vitesi arka planda (N) boşa alır. Bunu hem motor sesinden hem devir saatinden hem de arabanın üzerindeki yük hissinden hissedersiniz. Bu durumda eğer aracınızda Hill holder (yokuş kalkış destek sistemi) var ise bu da devreye girer. Ayağınızı frenden çektiğinizde hillholer 3sn arabayı tutar (normalde araç boşta olduğundan kayması gerekirken hillholer yarım el freni mantığı ile aracı tutar) ve sizin gaz vermenize, yarı otomatik şanzımanın ise vitese geçip motoru güç ile doldurmasına zaman tanır. Bu DCT'nin çalışmak üzere dizayn edildiği senaryo. Bir de ikinci senaryo var ki bu debriyaj balatasına, çift kavrama sistemine zarar vermekte. Özellikle büyükşehirlerde ve trafiğin yoğun olduğıu durumlarda sık dur kalklarda fren yapılıp aracın durması ve durur durmaz vites boşa geçmeden / hill holer devreye girmeden yarım gaz ile tekrar kaldırılması. Bu durumda debriyaj balatası devamlı çalışacak ve ısınacaktır. Dur kalklarda yapılabilecek en iyi haraket arabayı tam durdurmak ve debriyaj kesilmesini bekleyip öyle haraket etmektir. Yada durmadan önce boşa almak diğer seçenek.