Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

kaza yapan kişiyi mahkemeye vermek hakkında

'Kasko, Sigorta, Muayene ve Devir İşlemleri' forumunda erenuzel41 tarafından 21 Mayıs 2014 tarihinde açılan konu

1. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Geçenlerde duydum ki şöyle bir husus varmış mesela arabanıza biri çarptı veya kazaya karıştınız ama siz kanunen haklısınız diyelim ve sigortadan yada kaskodan arabanızı tamir ettirdiniz çarpan kişi belli sonuçta bilgileri sigortacınızda sizde falan mevcut diyelim, kasko indiriminiz falan varsa devam ediyor işte ama arabanızı satarken bir baktınız cins bir alıcı geldi yok burası boyalı yok şurası değiştirilmiş dedi fiyat kırmaya çalıştı diyelim

bunun için arabanıza zamanında çarpan zarar veren değerini düşüren kişi sürücü kimse mahkemeye verilebiliyormuş diye duydum ancak net birşey öğrenemedim henüz? aracın değerini düşürdüğü gerekçesi ile, belki çok pahalı bir arabamız yok ama ben duran arabama çarpan kişiyi bırakın mahkemeye vermeyi sürüm sürüm süründürüp ehliyet veren öğretmeni sürücü kursuna dahi sıkıntı çektirmeyi isterim

Hiç böyle bir durumu yaşayan bilen yada uygulayan mahkemeye veren varmı acaba?

benim aracıma park halinde birkaç kez farklı zamanlarda çarptılar ve elbet boyadır değişendir oldu ve çok ZORUMA gidiyor şu an görünüm ve performans olarak arabam iyi durumda, fakat bilmiyorumki satarken problem olabilirde olmayabilirde ancak böyle bir durumda mahkemeye ne zaman ve ne şartta verebilirim? değerinin kaza sebebiyle düşmesi durumunu falan teknik olarak değilde adli olarak nasıl kim vasıtasıyla anlayabiliriz?

Bunu araştırıp maddi hasarlı kaza yapmaya devam etmeyi alışkanlık haline getirenleri yeryüzünden silmek gerek bilinmelidir ki ufak hatalar affedildikçe büyük hatalar meydana çıkmaya hasıl olur. Elin yabancı milleti yolları güvenli hale getirmek adına kampanyalar yapıyor yüksek meblağlar harcıyor

evet nasıl ne zaman mahkemeye verebiliyoruz?

Gelecek cevaplar için şimdiden teşekkürler

2. apolatera

apolatera Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    704
    Ad Soyad:
    AHMED POLAT
    Yaşadığınız Şehir:
    44-MALATYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    olması gereken aracın düşen değerini karşılamalarıdır inşaallah böyle bir şey vardır...

3. Hasan Tarık

Hasan Tarık Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,186
    Ad Soyad:
    Hasan Tarık
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Kia
    Bildiğim kadarıyla mahkemeye verebiliyorlar arkadaşımın eniştesinin park halindeki arabasına vurmuşlardı oda mahkemeye vermişti (eniştesi avukat) arabamın değerini düşürdüler diye. Birkaç forum sitesinde de okumuştum lüx bir araca zarar vermiş lüx araç sahibide mahkemeye verip 9-10 bin tl civarında para almış.

4. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    evet düşen değerini karşılamaktan bahsediyorum hasarı zaten kasko ödüyor sigorta ödüyor ama orjinalliği gidiyor, internete bu konu ile alakalı gerekli gereksiz ıvır zıvırlar var yarın bizim eksper i arayacağım ona da soracağım mevzu bugün işyerinde tekrar açılınca aklıma geldi akşam konuyu açayım yarında arayıp sorarım dedim.

Mesela 2008 benzinli hy klima abs dohc manuel getz 41000 de orjinal diyelim normalde 21000 lira ise neden 18000 liraya satalım? 3000-4000 lira gibi bir kayıp sözkonusu ki değişen parçalar öyle tampon çamurluk değil amortisör porya bilyası porya göbeği aks lülesi gibi şeyler.

bu kadar para hem kaybedilen psikolojiyi yerine getirir hemde kanunlara uygun heryere park edip kafaya takmamayı sağlar, birkaç kişi mahkemeye verirsede emsal teşkil eder davalar çabuk biter, görüyorum ki o kadar çok park halindeki araca çarpma vakası varki bir sürü üçü beşi kaçsa da biz hepsini yakalamıştık mesela çarpanların.

5. Murat

Murat Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,911
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Banada gelip carptilar. Aylarca arayip degisensiz boyasiz olsun diye ugrastigim ve 1 ay bile binemeden kaza yaptigim aracimin degisenide oldu boyasida.

Ama hic bir para o zamanki uzuntumu karsilamaz sanirim. Ama imkan varsa bunu yapana cezasini mahkeme yolu ile vermek isterim bende

HTC Sensation Z710e cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

6. niksiz

niksiz Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Erdem E.
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.6 (2006-2012) MC
    peki deger kaybi nasil tespit edilecek. yani aracin hangi parcasi ne kadar hasar aldiginda orijinale gore nekadar deger duser. burasi ikinci el satislarda biraz farazi, kimsi camurluktaki bir boya yuzunden degerinde ciddi dususler gorurken, kimisinde daha buyuk bir hasarda deger kaybi daha dusuk oluyor.

bilirkisi tespiti gerekmez mi her olayda. bu da mahkemenin uzamasi olabilir mi.

hukulcu degilim, ama ilginc bir konu. takipteyim

7. maverick74

maverick74 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    7
    Ad Soyad:
    azmi temel
    bence ülkemizde malum olan hukuk sistemine göre hiçbirşey alamazsınız yukarda arkadaşın dediği gibi değer kaybına kim ve nasıl karar verecek alacağımız 1-2binlira mahkeme masrafları vb masraflarıda kapsarmı?

8. aliii0752

aliii0752 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    534
    Ad Soyad:
    Ali İNCE
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    Çok yakın bir arkadaşımın annesi getzle bir mercedese arkadan çarpmıştı. Getz perte çıktı hatta. Mercedesin sahibinin avukatı ya 15 bin tl değer kaybı için ödeme yapın yada mahkemeye veririz demişti. Birkaç avukattan bilgi aldık. Hepsi bu miktarı ödemek zorunda kalırsınız mahkeme sonucu, Anlaşmaya çalışın mahkeme masrafı çıkmasın dedigi için avukatla 8 bine anlaşıldı. Bu ödeme karşılığında mahkeme olmadı.

HTC Desire 500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

9. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    hımm mahkemesiz anlaşabilme fikri güzel hatta uygulanmış diyorsunuz evet çok güzel böyle iyi olurdu doğrusu, az önce nette bir sitede gördüm kazadan sonra iki yıl içinde sigorta eksperine başvurulup gerekli işlemler başlatılabiliyormuş benim iki yıl içinde iki kaza vakası var neyse, biri aşırı değer kaybı yaratacak cinsten o zaman önce o çarpan vatandaşı arayacağız böyle olmaz ise sonra eksperi devreye sokabiliriz sigortacı babamın kankaydı aslında ve eksperle tamirat esnasında görüştük netteki sitede eksperin değer kaybı miktarını belirleyebileceği söyleniyor değer kaybı bu şekilde bulunabilirse elimizde miktarı gösteren belge olur yada isteriz o belgeyi sonra mahkemeyede gidilebilir kaza yapan kişidende alınabilir desek önce anlaşma yolu anlaşmaz olmazsa mahkeme işi mantıklı geliyor.

aliii0752 bunu beğendi.
  10. aliii0752

aliii0752 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    534
    Ad Soyad:
    Ali İNCE
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    Yine benzer bir olay olarak. Bir öğretmenim iki aylık arabasını yağmurlu bir günde belediyenin açtığı bir çukura düşürmüştü on takımda ciddi bir hasar olmuştu ve yine arabanın on tarafında ciddi bir hasar vardı. Kasko karşılamıştı. Birde belediyeye dava açarak bir miktar para almıştı.

11. Hakan G.

Hakan G. Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    491
    Ad Soyad:
    Hakan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Eğer lüx bi araç olsa belki değer ama. 2-3 bin lira için mahkemelerde kim bilir kaç ay sürüncez hem büssürüde masraf. Alacağımız para zaten masrafa gider. Bu hukuk sisteminde kişi de yıpranma payı almalı belki o zaman değer ;)

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

12. aliii0752

aliii0752 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    534
    Ad Soyad:
    Ali İNCE
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    Masrafları da karşı taraf ödüyor. Ama manevi yıpranma kısmı da iyiymiş eski kazalara bi el atmak lazım :)

13. tuthankamon76

tuthankamon76 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    Ad Soyad:
    murat ilik
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    arkadaşlar kazada haklı olup karşı tarafın masrafı ödemesi yetmiyor tamam biz haklıyız ve aracımızı yaptırmak istiyoruz bir çok kasko sigortası çıkma parça yada tamir görmüş parça kullanma mecburiyeti koşuyor tabi aracı yaptırdığımız firmalar sigorta şirketine görede aracımıza muamele yapıyor!!! ve bence aracımızın hasardan kaynaklanan kaybını bizim yerimize sigorta şirketi karşı firmadan bize ödenmek üzere tahsil etmeli

14. ziyamurat

ziyamurat Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Murat
    Fethiyede hakimin arabasına çarpmış hakim karşı tarafın sıgortasından hem maddi hem de manevi değer kaybı hasarı mahkeme yoluyla almış.

15. apolatera

apolatera Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    704
    Ad Soyad:
    AHMED POLAT
    Yaşadığınız Şehir:
    44-MALATYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    evet biz kaskodan kaybedilen değeri alırız kasko direk muhatap olarak karşı tarafı almalı bu daha mantıklı bir yol olurdu...

16. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    geçen hafta kolları sıvadım işe koyuldum, benim getz in başına gelen park yerinde çarpma olayı sonrası serviste ön sol çamurluk, arka sol çamurluk boyanıp, ön sol amortisör, sol porya supportu, porya bilyası ve aks ucu değiştirilen otomobilimin ne kadar hasarı gözüküyor diye önce bir mesaj attım cevap geldi 1117 tl lik hasar kaydı artık herkesçe biliniyor hale gelmiş, sonra benim kazalı arabaya bakmış olan ekspertiz firmasından tunca ekspertiz i telefonla aradım ve olan biteni tekrar anlattım. Plakayı, tamir gördüğü servisi, kaç km de olduğunu sordular söyledim, değer kaybını sordum daha sonra ararız dediler ve iki gün sonra aradılar sigorta hasar kayıtlarını fotoğrafları raporları vs. incelemişler aracımda 600liralık değer kaybı varmış ve sadece kaporta boya yapılan bölümden çıkarılmış, değiştirilen yürür aksam parçalarının değer kaybına etkisini sorduğumda değişen parçalar yenileme amaçlı olarakta değiştirilebileceğinden değer kaybına yansımadığını söyledi ve detaylı rapor istediğimde 283 lira dosya masrafı olduğunu ancak dosya masrafı ve değer kaybının beraber karşı tarafın sigorta şirketinden alınmak üzere işlem başlatılabileceğini söyledi, işlerimin yoğunluğu sebebiyle uğraşmaya değmeyecek olması ve değer kaybı miktarının benim düşündüğüm 2000-3000 lira dan az olması sebebiyle hem hayal kırıklığına uğradım hemde azcık sevindim, arabanın başına geleni düşünürsek onun yanında leblebi çekirdek parası kadar olan değer kaybı parasını almaktan şimdilik vazgeçtim, sadece kaza fotoğraflarını saklarım ilerde lazım olur diye, eğer 600 liralık değer kaybı varsa satarkenki bedelinde sorun çıktığında tekrar kanıtlayıp ölü fiyatlarla pazarlık yapan alıcılardan rahatlıkla sıyrılabilirim diye düşündüm. Bir 6 sene kadar daha bineyimde kazasız belasız, bu işide bir nevi öğrenmiş oldum, yarın öbürgün mirastı şuydu buydu 320bmw ye falan binersek hiç olmazsa içimiz azcık daha rahat olacak.

sonuç olarak, değer kaybıyla ilgili olarak araç kaza eksperleri her şeyi hallediyormuş, dosya masrafı diye ilk etapta sizden alınacak para varmış, değer kaybı aşınarak yada zamanla eskiyebilen kullanırkende bozulabilen sök tak yapılabilecek yürür aksam yada aksesuar gibi parçaları kapsamıyormuş. Ve benimki gibi ucuz bir otomobilde otomobil değerinin nerdeyse 35 te 40 ta biri kadar değer kaybı olmuş, aslında lüks bir otomobile binmiyorsak uğraşmayada değmeyecek gibiymiş.

yalnız Kayhan isimli eksperle konuşurken şunu tam anlamadım isterseniz değer kaybını karşı tarafın sigortasından isteriz dedi ve o esnada mahkemenin adı geçmedi, ama birde çok büyük bir değer kaybı yok dedi, demekki kaza yapanın sigorta firması devreye sokuluyor ondan sonra sigorta firması ister gitsin şahıstan alsın ister gitsin fonundan ödesin.

17. cihadcoban

cihadcoban Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    25
    Ad Soyad:
    Cihad Çoban
    Yaşadığınız Şehir:
    48-MUĞLA
    Araç Modeli:
    Tucson (2004-2009)
    Bilgilendirme icin sagolun.

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

18. Perfect_DeaD

Perfect_DeaD Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    Ad Soyad:
    özgür eskimez
    Yaşadığınız Şehir:
    18-ÇANKIRI
    değer kaybı tespiti yetkili exper tarafından farklı yöntemlerle yapılıyor. araca yapılan onarımlar tek başına değer belirlemez aracın modeli km si piyasa değeri vb kriterler hepsi bir arada değerlendirilip değer kaybı tespit edilir. hasarın büyüklüğü, karşı taraf olup olmaması önemli değil 2 sene süre aşımı vardır kaskolu aracınızla taşa çarptınız ve hasar oluştu diyelim kasko şirketinden de aynı şekilde değer kaybı tazminatı alabiliyorsunuz.

Bu Sayfayı Paylaş